Slechten tariefmuren

EU en Mexico overleggen over meer vrijhandel

13 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Unie overlegt met Mexico over een nieuwe vrijhandelsovereenkomst. De EU importeert na de VS de meeste producten vanuit Mexico. Andersom is de EU de op twee na grootste exporteur van producten naar Mexico, na de VS en China. Dit laat zien dat het belangrijke handelspartners zijn. In 2000 is gestart met een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Mexico, waar nu dus een uitgebreider vervolg op moet komen.

60

procent

tot 75 procent kan tariefmuur Mexico voor EU import oplopen

Het Europees comité voor handelsverkeer in landbouw en landbouwproducten (CELCAA) laat in een verklaring weten tevreden te zijn met met de aankondiging van de EU handelscommissaris Cecilia Malmström en de Mexicaanse secretaris van economische zaken om het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Mexico te bespreken en uit te bereiden. Deze aankondiging ligt in lijn met de doelen van waar de CELCAA. Aangezien de EU zeer concurrerend is in de agri- en foo sector, is Brussel gebaat bij een eenvoudigere toegang tot de Mexicaanse markt.

De CELCAA pleit ervoor om de hoge tariefmuren die van Mexico voor importproducten uit de Europese Unie fors te verlagen. Zo hanteert het land voor bijvoorbeeld zuivelproducten uit de EU tarieven die kunnen oplopen van 60 tot 75 procent. De EU exporteert met name zuivelproducten als kaas en melkpoeders naar Mexico.

Voor vleesproducten is het ‘most-favoured-nation’ (MFN) tarief van toepassing. Dit betekent dat Mexico de handelsvoorwaarden van een exporterend land, in dit geval de Europese Unie, moet harmoniseren met de meest soepele deal die met andere landen is gemaakt. In dit geval betekent het dat de EU een gelijke toegang tot de Mexicaanse markt moet krijgen als de Verenigde Staten en Canada. Deze verplichting is vastgelegd in de NAFTA onderhandelingen.

De EU blijft producten beschermen die onderhevig zij aan extra kosten voor eisen die gesteld zijn aan dierenwelzijn en het milieu, waar strengere eisen aan de Mexicaanse producten gesteld worden. Ook overleggen de landen nog over het doorbreken van handelsbarrières als fytosanitaire maatregelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden