Minder molens en zonnepanelen

Hernieuwbare energie krijgt tegenwind in Duitsland

4 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Er is in 2015 beduidend minder geïnvesteerd in hernieuwbare energie in Duitsland.

Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers. Brancheorganisaties voor wind- en zonne-energie wijten dat deels aan een terughoudend beleid - van de overheid - op het verlenen van subsidies.

30

procent

daalde het aantal investeringen in zonnepanelen

In de eerste drie kwartalen van 2015 zijn in totaal 675 nieuwe windmolens geïnstalleerd. Goed voor een totale capaciteit van ruim 1.800 megawatt. Brancheorganisatie Bundesverbandes Erneuerbare Energie (BEE) schat in dat over het gehele jaar voor 3.600 MW aan capaciteit is bijgebouwd. Ver onder het niveau van 2014, toen de totale capaciteit 4.750 MW bedroeg.

Er werd niet alleen minder in windmolens geïnvesteerd, maar ook in zonnepanelen. Volgens de bond voor zonne-energie is de capaciteit dit jaar toegenomen met 1.400 MW. Dertig procent minder dan in 2014 het geval was. De overheid had 2.400 MW als doel gesteld.

Duitsland is het land van de biogasinstallaties maar, de groei stagneert. In 2015 zijn er desondanks 200 bijgebouwd. Iets meer dan in 2014 het geval was, toen de overheid deze vorm van hernieuwbare energie niet met subsidies stimuleerde. Echter, tegenover topjaar 2011 steekt het resultaat van 2015 mager af. In dat jaar werden namelijk 1.500 nieuwe installaties gebouwd. Inmiddels telt Duitsland net geen 9.000 installaties. Bijna een kwart daarvan staat in deelstaat Beieren, gevolg door Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Deze worden grotendeels gevoed met snijmaïs en suikerbieten.

De subsidiekraan voor windenergie gaat in 2016 dicht

Brancheorganisaties menen dat de federale overheid doelstellingen dwarsboomt, voor wat betreft hernieuwbare energie. De ‘energiewende’ wordt daarmee geremd, zeggen zij. In 2012 was de subsidie op zonnepanelen een probleem. In 2014 was dat bij biogasinstallaties het geval. Voor dit jaar wordt een drastische verlaging bij de windmolens verwacht. Wederom omdat de subsidiekraan dicht gaat.

De overheid probeert de hoeveelheid geld dat wordt gespendeerd aan subsidies in te perken. Dit betekent flink minder investeringen. Ook de steenkoolindustrie roert met een flinke vinger in de pap. In 2014 werd 26 procent van alle elektriciteit in Duitsland opgewekt middels hernieuwbare energie. In 2025 moet dat aandeel 40 tot 50 procent bedragen. Daarvoor moet dus nog veel gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
leo 4 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867521/Hernieuwbare-energie-krijgt-tegenwind-in-Duitsland]Hernieuwbare energie krijgt tegenwind in Duitsland[/url]
ja daar hebben ze nu ook begrepen dat 90 % van de alternatieve energie gebakken lucht is .en wel hier om er moet steeds stoom achter de hand worden gehouden voor dipjes bv als het even wat minder waait of er een grote wolk aan komt, en die stoom wordt continu afgeblazen . conclusie als je de wind en zonnestroom niet kan opslaan is het volledig zinloos
Herman 9 Januari 2016
Het opslaan is de uitdaging met de hernieuwbare energie. Helemaal mee eens. Daar moet aan gewerkt worden. De vergisters in Duitsland zouden omgezet moeten worden naar aardgas kwaliteit daarmee zou Duitsland een geweldige slag kunnen slaan. Ook voor Nederland geld nu het aardgas op is. Ga naar mono-vergisten met Aardgas kwaliteit. 20 boeren met een mono-vergisters op een aardgas omvormer vervolgens in het aardgas net pompen. Los je ook een groot deel van het opslaan van energie mee op want aardgas kun je opslaan en inzetten voor warmte of stroom.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden