Krediet groeit acht procent

Boerenbank VS immuun voor landbouwcrisis

17 Maart 2016

Agrarische banken in de Verenigde Staten hebben een prima jaar achter de rug. Ondanks dat boeren recordlage prijzen voor hun producten krijgen merkt de bank niets van deze volatiliteit. Dat blijkt uit het Farm Bank Performance Report, dat de Associatie van Amerikaanse banken op 16 maart publiceerde.

Het aantal leningen nam over heel 2015 toe met bijna 8 procent, tot 100 miljard dollar. Bijna 2.000 agrarische banken, verspreidt door heel het land, financieren bijna de helft van alle agrarische leningen, zo laat ABA-onderzoeker Brittany Kleinpaste weten. Zij schat in dat agrarische banken probleemloos akkerbouw- en veehouderijbedrijven financiële steun kunnen bieden in het moeilijke jaar dat gaat komen. Het aantal onvoorziene leningen nam af tot een niveau van 0,47 procent. Sinds de economische crisis werd niet eerder zo'n laag percentage behaald.

170

miljard

dollar bedroeg in 2015 het totaal aantal agrarische leningen

De gehele bankensector in de VS hadden aan het einde van 2015 170 miljard dollar aan agrarische leningen in hun portefeuille. 75 miljard dollar daarvan in de vorm van kleine en microleningen. Een kleine lening heeft een maximale waarde van 500.000 dollar. Voor een microlening is dat 100.000 dollar.

 

Het eigen vermogen van agrarische banken nam in 2015 met 4,9 procent toe, tot bijna 48 miljard dollar. Het tier 1 kapitaal – dat als financiële buffer bij verliezen wordt gebruikt – steeg tot 44,3 miljard dollar. Volgens de brancheorganisatie heeft de sector bovengemiddeld veel eigenvermogen en zijn ze goed afgeschermd van risico’s die binnen de agrarische sector spelen. 97 procent van alle agrarische banken maakte in 2015 winst.

In het noordoosten van de VS nam het aantal leningen - met bijna 20 procent - het meeste toe. Het overgrote deel van de 651 miljoen dollar ging naar de aankoop van grond (stijging van 21,4%). In het zuiden steeg het aantal leningen met 10,3 procent. Daar werd vooral in de productie geïnvesteerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Methaan

Zeewier voor Amerikaanse koeien als methaanremmer

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal VS 2022 opnieuw historisch laag

Achtergrond Verenigde Staten

Kosten boeren in VS stijgen harder dan opbrengsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief