Geeft Trump laatste duw?

Europees parlement stemt in met CETA verdrag

16 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Woensdagmiddag heeft het Europees Parlement haar goedkeuring gegeven voor het in werking treden van het vrijhandelsverdrag CETA. Hiermee kunnen Europa en Canada ongehinderd handel drijven. Wellicht dat president Trump het laatste duwtje in de goede richting heeft gegeven.

Buiten de deuren van het parlementsgebouw in Straatsburg demonstreerde honderden tegenstanders, maar binnen stemde in totaal 408 parlementsleden voor het Europees-Canadees handelsverdrag. 254 leden waren tegen en 33 onthielden hun stem. Op zijn vroegst treed het verdrag in april in werken. Douanetarieven verdwijnen daarmee.

Zes jaar lang is aan het handelsverdrag gewerkt

Zes jaar lang hebben Canada en de Europese Unie met elkaar onderhandeld over het verdrag. Voorlopig heeft dat nu groenlicht gekregen. Verschillende sprekers gaven in het debat aan dat de samenwerking een signaal richting de Amerikaanse president Trump is. Hij vaart een protectionistische koers, waarbij andere landen juist de samenwerking aangaan. Tegenstanders zijn bang dat vooral de grote multinationals beter worden van het verdrag.

Definitief is het verdrag nog lang niet. De Waalse regering kwam vorig najaar in het nieuws nadat het zich verzette tegen de ondertekening. Het verdrag is vervolgens aangepast, maar niet volledig. Het Europese Hof van Justitie moet nog steeds beslissen of het nieuwe systeem voor beslechting van geschillen tussen investeerders en overheden wel verenigbaar is met het Europees recht, schrijft Vilt. Dit proces kan nog jaren in beslag nemen en niet zonder horten of stoten verlopen. Het arbitragemechanisme ICS, waar de Walen zoveel twijfel bij hebben, is het heetste hangijzer van het verdrag.

Eind oktober ondertekende de Europese Unie het verdrag al. Het Europees Parlement geeft nu zijn goedkeuring, maar ook in Canada moet dat nog gebeuren. De handel tussen Europa en Canada is in totaal goed voor ongeveer 25 miljard euro per jaar. Nationale parlementen en meerdere regionale parlementen moeten nog instemmen met het besluit van het Europees Parlement. Ook in Nederland is weinig steun voor het verdrag. Alleen VVD, D66 en CDA stemde voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden