De EU versus het VK

Wie voeren de brexit-onderhandelingen?

21 Juni 2017 - Wouter Baan

De onderhandelingen zijn eindelijk begonnen. Een jaar na het brexit-referendum zijn de teams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk klaar om dit moeilijke gesprek te voeren. Dat meldt BusinessInsider.

De uitkomst van, deze 2 jaar durende, gesprekken zal bepalend zijn voor de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU). En daarmee zijn de teamleden dus bepalend voor de toekomst van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De kans is groot dat de onderhandelaars bij velen onbekend zijn. Wie zijn deze grijze ambtenaren en politici die over de gigantische beslissingen gaan?

Het team van de Europese Unie bestaat uit:
1. Michel BarnierMichel Barnier (2011)
Monsieur Brexit is, als voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en meervoudig eurocommissaris, een doorgewinterd politicus. Hij kent Brussel als zijn broekzak. Barnier is het kopstuk van het onderhandelingsteam van de Europese Unie en hij is ook zeer machtig. Echter, hij heeft zich wel te houden aan de afspraken die eerder zijn gemaakt tussen de 27 resterende EU-leiders.

2. Martin Selmayr
Als kabinetschef van Jean-Claude Juncker heeft Martin Selmayr de dagelijkse leiding over de Europese Commissie. Daarmee is hij een van de machtigste personen binnen de Europese Unie. Daarbij is hij, volgens sommigen, de man achter de brexit-rekening van 50 miljard euro.

3. Sabine Weyand
Weyand is de op één na belangrijkste onderhandelaar, na Barnier. Weyand werkt al jaren in de absolute top van de Europese Commissie. Ze heeft zich onder meer beziggehouden met internationale onderhandelingen over het klimaat en grote handelsverdragen, zoals TTIP en CETA. Met complexe, ellenlange onderhandelingen zal ze dus weinig problemen hebben.

4. Stéphanie Riso
Riso is de hoofdadviseur van Michel Barnier en is verantwoordelijk voor de strategie, de coördinatie en de communicatie van het onderhandelingsteam. Ze stond jarenlang aan het hoofd van het meerjarig financieel kader, oftewel de financiële planning van de Europese Unie. Daarnaast is ze macro-econoom, gespecialiseerd in fiscaal en monetair beleid. 

5. Didier Seeuws
Seeuws staat aan het hoofd van de Artikel 50-taskforce van de Europese Raad. Dat betekent dat hij aan tafel zit namens alle Europese regeringsleiders. Hij zal daarnaast veel heen en weer vliegen tussen de Europese hoofdsteden, om alle landen op één lijn te houden. Hij was de woordvoerder van Guy Verhofstadt, toen hij premier van België was.

6. Guy VerhofstadtGuy Verhofstadt (2014)
Verhofstadt is voormalig premier van België, fervent EU-federalist en leider van de Europese liberalen. Hij zal niet aan de onderhandelingstafel zitten, maar desondanks is hij van belang. Dit omdat de uiteindelijke brexit-deal door het Europees Parlement goedgekeurd moet worden. 

Het team van het Verenigd Koninkrijk:
1. David Davis
Davis is Mister Brexit. Hij legde het ooit af tegen David Cameron in de race om het leiderschap van de Conservatives. Echter, hij trad later alsnog toe als 'Brexit-minister' in de regering van Theresa May. Hij is een fanatieke voorstander van de brexit en wordt gewaardeerd door May.

2. Tim Barrow
Barrow is de permanente vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Dat betekent dat hij dagelijks in contact staat met de Europese Unie om ervoor te zorgen dat de Britse belangen worden behartigd. Dit is de man die de officiële scheidingspapieren afleverde bij de Europese Unie.

3. Oliver Robbins
Robbins is de adviseur van Theresa May en is tevens de hoogste ambtenaar in het brexit-department. Volgens sommigen is hij 'de echte Mister Brexit'. Hij werd na de uitslag van het brexit-referendum door Cameron aangesteld en heeft zijn positie sindsdien behouden. Hij werkt al als topambtenaar sinds Tony Blair.

4. Philip Rycroft
Rycroft is de rechterhand van Oliver Robbins en is verantwoordelijk voor het algemene beleid van het onderhandelingsteam. Hij is ook verantwoordelijk voor het doorspitten van elk brexit-besluit op de effecten voor Schotland, Wales en Noord-Ierland (om de boel zo bij elkaar te houden). 

Lees ook op BusinessInsider:
Brexit-minister Davis geeft op dag één al toe aan de EU-wensen.

Waarom bitcoin niets met beleggen te maken heeft.

Brexit-onderhandelingen gaan van start, terwijl de regering van May in chaos verkeert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden