Miljarden minder voor GLB

Fransen willen strenge grens met Engeland

1 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Als het aan Arnold Puech-d'Alissac, vicevoorzitter van de grootste Franse boeren belangenbehartigingsorganisatie FNSEA, ligt komen er streng gecontroleerde grenzen met het Verenigd Koninkrijk. Ook vreest hij een miljardenverlies voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De grootste zorg voor de FNSEA is het GLB-budget in de Europese Unie, nadat het Verenigd Koninkrijk zich heeft teruggetrokken. Puech-d'Alissac vreest dat er miljarden euro’s minder aan subsidie beschikbaar komt. Daartegenover staat dat het VK al zijn Europese financiële fondsen en de Europese markt kwijtraakt. "We hebben 18 maanden voor een deal met het VK. Die gaat er zeker komen", zegt hij.

Misschien kunnen we strikte controles in het leven roepen

Noord-Ierland beschermen
De vicevoorzitter maakt zich daarnaast zorgen over de Ierse grens en het gevaar dat niet-EU goederen de landsgrens passeren. "Daar moet een oplossing voor komen, want een harde grens tussen Noord-Ierland en de republiek is niet mogelijk. Misschien kunnen we strikte controles in het leven roepen", oppert hij.

Grenzen streng controleren
Puech-d'Alissac is niet de enige met dergelijke ideeën. Eerder zei een collega van hem, voorzitter bij een andere belangenbehartiger, dat ook zij pleiten voor een strenge grens tussen EU en non-EU landen. Dit moet ervoor zorgen dat voedsel niet zomaar de grens over kan. De Fransen zijn bang dat Noord-Ierland wordt ingezet als achterdeur om voedsel de EU binnen te sluizen. Bijvoorbeeld lamsvlees uit Nieuw-Zeeland. Daarover sprak Christophe Hillairet, voorzitter van het landbouwdepartement Ile de France, zich eerder uit.

Roepen dat een strenge grenscontrole nodig is, helpt niet

Fransen preken voor eigen parochie
De Ieren maken zich ondertussen niet zo druk over de brexit. John Cromer, directeur van kaasfabriek Old Irish Creamery, zegt dat alleen anti-EU Britse eurosceptici de argumenten van de Fransen wel zien zitten. "De Fransen kunnen beter kijken naar de gemeenschappelijke doelen en niet alleen naar hun eigen landbouwsectoren", aldus Cromer.

Fransen moeten met Ieren samenwerking
Martin Kenny, agrarisch woordvoerder van de Noord-Ierse politieke partij Sinn Féin’s, deelt de visie van Cromer: "Ook Ierse boeren willen geen golf aan non-EU voedselimport in het land. Echter, het is triest dat de Fransen het probleem alleen op een egocentrische manier behandelen en niet luisteren naar wat Noord-Ierland zelf wil. Roepen dat een strenge grensovergang noodzakelijk is, helpt daar zeker niet bij."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden