Nog geen akkoord

Handelsverdrag CETA officieus van kracht

20 September 2017 - Wouter Baan

CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, gaat vandaag, donderdag 21 september, officieus van start. Een officiële goedkeuring is er nog niet, want zowel de Europese lidstaten als het Europees Hof van Justitie kunnen het verdrag nog gedeeltelijk tegenhouden.

Ondanks dat CETA de nodige weestand oproept, hebben tegenstanders niet kunnen voorkomen dat het verdrag voorlopig in werking treedt. Officieel moet het Europees Parlement nog goedkeuring geven. Vanwege de gevoeligheid van het verdrag besloot de Europese Commissie dat elke lidstaat afzonderlijk mag meebeslissen.

Wanneer 1 lidstaat tegen stemt, kan een gedeelte van het verdrag worden gedwarsboomd of worden aangepast. In Nederland moeten de Eerste en Tweede Kamer zich nog over de kwestie buigen.

Circa 95% van het verdrag treedt vandaag in werking 

Handel aanwakkeren
Het doel van het handelsverdrag is om de handel tussen Canada en Europa te vereenvoudigen. Zo hoeven exporteurs geen douanerechten meer te betalen. Ook kunnen Europese bedrijven zich inschrijven voor overheidsaanbestedingen in Canada. Eerder liet minister Ploumen weten dat CETA Nederland honderden miljoenen per jaar op kan leveren.  

Na verluidt treedt zo’n 95% van het verdrag vandaag in werking. Over een aantal zaken moeten de Europese lidstaten nog uitsluitsel geven, zoals over de onderlinge investeringen en de deelnemingen in elkaars bedrijven.

Voor- en tegenstanders
De agrarische sector zal de gevolgen van CETA zeker niet ontgaan. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Europese kaasexporteurs schijnen enthousiast te zijn over de markttoegang tot Canada. Echter, de vleessector vreest dat zij de strijd aan zal moeten gaan met 'goedkoop' vlees uit Canada.

De milieuactivisten zien vooral extra CO2-uitstoot ontstaan, vanwege de lange transportafstanden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden