Inbreng ChristenUnie-SGP

Nieuw Brussels beleid goed voor Nederlandse boer

17 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Amendementen, ingediend door Bas Belder van de ChristenUnie-SGP, neemt Brussel over in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Hierdoor worden Nederlandse akkerbouwers op een aantal punten tegemoet gekomen.

De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie bereikten op donderdag 12 oktober een politiek akkoord. Dat werd maandag 16 oktober door de Raad bekrachtigd. Hierin zijn verbeteringen voor vergroening, steun aan jonge boeren en marktmacht opgenomen.

Bas Belder, parlementslid voor ChristenUnie-SGP, noemt het akkoord goed nieuws voor de Nederlandse boeren. Zijn amendementen voor akkerbouwers en jonge ondernemers zijn opgenomen in het akkoord.

Het vernieuwde beleid geldt vanaf 1 januari 2018

Meer mogelijkheden in gewasdiversificatie
Eén van de wijzigingen is het laten meetellen van spelt bij de gewasdiversificatie. Ook wanneer er al tarwe in het bouwplan is opgenomen. Vooral akkerbouwers op zware kleigrond hebben problemen om 3 geschikte gewassen te vinden. Spelt biedt een extra optie, meent Belder. Vooral in de Groningse Oldambt speelt dit probleem.

Op verzoek van het Europees Parlement komen er ook meer mogelijkheden voor de invulling van het ecologisch aandachtsgebied. Zo mag dit vanaf 2018 ook met olifantsgras, zonnekroon en honingrijke planten gebeuren. De wegingsfactor voor stikstofbindende gewassen gaat omhoog in het EA.

Steun voor jonge boeren
Jonge boeren kunnen vanaf volgend jaar de volledige 5 jaar een jonge-boerenpremie toegekend krijgen. Dat is het werk van de Nederlandse regering en Belder. "Voor jonge boeren is er zo meer speelruimte om de extra financiële middelen in te laten gaan", zegt de politicus. In de huidige situatie worden jonge boeren gekort voor het aantal jaren dat ze al in maatschap zaten, maar geen premie hadden aangevraagd.

Eén brancheorganisatie
Brancheorganisaties krijgen meer flexibiliteit bij de interne organisatie. De huidige regelgeving leidt tot onnodige administratie opdeling. Dat was ook bij BO Akkerbouw een probleem. In de toekomst kan 1 organisatie erkend worden voor meerdere sectoren. Belder is tevreden. "De akkerbouwsector krijgt alsnog 1 brancheorganisatie voor de gehele sector."

Prijs- en volumeafspraken toegestaan
Om boeren meer onderhandelingsmacht te geven in de keten is het vanaf 1 januari 2018 voor producentenorganisaties tevens toegestaan om afspraken te maken over hoeveelheden en prijzen, zonder dat dit in strijd is met de mededingingswet. Met het akkoord is de Omnibusverordening op tijd klaar om per 1 januari in te gaan. Daarvoor moeten echter ook andere commissies de onderhandelingen over hun deel afronden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden