Ook na de brexit blijft het Verenigd Koninkrijk (VK) vlees, groente, fruit en aardappelen uit Europa importeren. Wel kan de vraag verschuiven naar goedkopere producten.
Deze verwachting spreekt de ABN Amro uit in het rapport 'Brexit vanuit Brits voedselperspectief'. De Britten halen nu een kwart van hun voedsel uit de Europese Unie (EU). Dit omdat zij een lage zelfvoorzieningsgraad in groente (55%) en fruit (20%) hebben. Ook in vlees is het VK flink afhankelijk van derden. Nederland is voor de Britten de belangrijkste voedselleverancier.
Vooral varkensvlees
Circa 10% van de Nederlandse Agri- en Foodexport gaat naar het VK. Tussen de sectoren zijn grote verschillen. Zo heeft 16% van de Nederlandse vleesexport het Verenigd Koninkrijk als bestemming. Met name varkensvlees (bacon) is geliefd. De exportwaarde van Nederlands (varkens)vlees bedraagt jaarlijks circa €600 miljoen. De export van zuivel naar het VK kent daarentegen een gering belang.
De bank verwacht dat de brexit niet inhakt op de exportvolumes, omdat de Britten slechts 54% van hun voedsel zelf produceren. Wel kan het zijn dat Britse consumenten een ander (goedkoper) voedselpatroon aannemen in de toekomst.
Einde aan exporttoename
In de eerste 8 maanden van dit jaar zijn de prijzen voedingsprijzen met circa 2% gestegen. Dit als gevolg van het zwakker wordende pond en de aantrekkende euro. Hierdoor is er een einde gekomen aan de jarenlange importtoename van Nederlandse voedingsmiddelen.
In de toekomst zal de handel sterk bepaald worden door handelstarieven. De bank vindt het nog te vroeg om daarover te speculeren. Wel verwacht de bank dat de sierteeltsector meer hinder ondervindt van toekomstige importheffingen dan de export van groenten of vlees.
De ABN Amro adviseert Nederlandse voedselexporteurs om proactief te investeren in hun Britse relaties, zodat de onderlinge verhoudingen tegen een stootje kunnen.
Klik hier om het volledige rapport te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876306/brengt-brexit-de-agrarische-export-in-gevaar][/url]