Boerenbusiness Analyse

Aardappelkwaliteit geen beperking voor industrie

26 Oktober 2017 - Niels van der Boom - 11 reacties

De aardappelverwerkende industrie laat knap werk zien door jaar op jaar te groeien. Ook op technisch gebied is er veel verbeterd. De friteskwaliteit is gewaarborgd, terwijl de grondstoffenstroom constant wisselt. Ook voor de komende jaren staat nog genoeg op stapel.

Voor zowel teler als industrie was seizoen 2016/2017 memorabel. Het groeiseizoen zorgde voor hoofdbrekens en een wisselende kwaliteit. Wateroverlast, groeischeuren en doorwas kwamen voorbij. Met de aardappelen moest zorgvuldig worden omgesprongen. Uiteindelijk bleek aan het seizoenseinde zelfs een overschot te zijn ontstaan. Door de technologische vooruitgang kunnen fritesfabrieken bijna iedere aardappel te gelde maken.

35

ton

frites per uur kan 1 moderne productielijn produceren

Verwerking blijft toenemen
De Nederlandse aardappelverwerkende industrie laat al bijna 10 jaar louter groei zien. Alleen in 2013 viel de verwerking licht terug, als gevolg van de natte oogst in 2012. Ten opzichte van 2006 werd in 2016 zo’n 773.500 ton meer aardappelen verwerkt. In de laatste 3 jaar groeide de sector scherp, namelijk met 361.000 ton.

In België is de groeicurve nog steiler. Ons buurland heeft Nederland van de troon gestoten. Daar werden in 2016 4,414 miljoen ton aardappelen verwerkt, terwijl dat in Nederland 3,888 miljoen ton was. Fritesproducenten hebben als voordeel dat de vraag blijft stijgen. Hierdoor is de prijsvorming los komen te staan van de grondstofprijs.

Alles tot waarde brengen
Fabrieken gebruiken de technologische vooruitgang als troefkaart. Sinds 1965 produceert de Nederlandse fabrikant Kiremko machines die aardappelen wassen, schillen, snijden, drogen, bakken en invriezen. Het Utrechtse bedrijf is wereldwijd actief. "In 2000 lag de capaciteit per verwerkingslijn rond de 10 tot 15 ton aardappelen per uur. De verwerking van 30 tot 35 ton was een barrière", legt innovatiemanager Eric van Oorschot uit. "Toen die psychologische grens werd doorbroken, ging het hard. Inmiddels kan 1 lijn 30 tot 35 ton eindproduct per uur produceren. Je praat dan over 2 volle auto’s."

Van Oorschot denkt niet dat telers zich volledig bewust zijn van de ontwikkelingen. "Het is geen Cosun, waar je als lid in de fabriek mag kijken. De deuren blijven gesloten. Na het afgelopen seizoen moet je het wel snappen. Aardappelen met groeischeuren gaan de fabriek binnen en komen als frites naar buiten."

60

procent

behaalt een gemiddelde fabriek

Belgische voorsprong
Vandaag de dag draait een gemiddelde productielijn met 60% rendement. Van 100 ton aardappelen wordt 60 ton frites gemaakt. Restproducten gaan de rösti of vlokken in. Vooral Belgische fabrieken hebben de productie goed geregeld. Het zijn familiebedrijven, waar de eigenaar zelf beslist. Zij zijn zeer efficiënt en lopen voorop met technologie.

Een deel van het succesverhaal is volgens Van Oorschot de afzet. "Ecofrost, Clarebout, Agristo en Mydibel specialiseren zich in de zeer efficiënte productie van bulkfrites. In principe kun je van iedere kwaliteit prima frites bakken. Alleen op een laag onderwatergewicht kunnen we slecht sturen. Van sterk bruin bakkende aardappelen is geen blank eindproduct te maken. Nederlandse fabrieken zijn nauw betrokken bij de teelt, maar aan groeischeuren of glas kunnen zij weinig veranderen. Belgen kunnen goed inspelen op een wisselende kwaliteit."

Nieuwe innovaties op komst
Hyperspectraalcamera’s, die je ook bij drones aantreft, vind je tegenwoordig ook in fabrieken om zo de interne kwaliteit van de aardappelen te beoordelen. "Zo kun je glaskoppen uitsorteren en een goede kwaliteit overhouden", legt Van Oorschot uit. "De laatste innovatie is het ‘puls electric field’. Hierbij worden de aardappelen geëlektrocuteerd en kun je ze beter snijden. Gladdere frites nemen minder vet op. In de VS wordt dit al toegepast met de Russet Burbank. In de toekomst gaan fabrieken ook met regelmodellen werken. Elektriciteitsproducenten en de chemische industrie doen dat al. Nieuwe ervaringen worden direct opgenomen en doorgerekend. Uiteindelijk wint de fabriek met het beste model."

Dit artikel komt uit het onlangs verschenen 'Aardappelmarkt, de Analyse 2017'. Klik hier om het magazine te ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Boertje 26 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10876329/aardappelkwaliteit-geen-beperking-voor-industrie][/url]
Ik hoop dat iedereen dit leest en onthoud....
Er is geen afval alles word verwerkt alles!!!
De schillen gaan zelfs in de kroketten.
Wat minder areaal en de markt is gezond
Abonnee
erik 30 Oktober 2017
als je dit voordeel op je eigen bedrijf zou hebben liep iedereen rond als een trotse pauw, als een ander het doet is het niet goed? wat mis ik hier?
(gezond verstand?)
petatje 30 Oktober 2017
Beste Erik, ik zou niet trots zijn als ik de leveranciers voor de, voor mij, zo belangrijke en noodzakelijke grondstof zou uitbuiten! Zij kunnen er weinig aan doen dat de weergoden een overschot hebben veroorzaakt van het voor mij zo noodzakelijke produkt.
Ik zou me zelfs diep schamen als ik zelf dit probleem mee veroorzaakt had door met teveel telers een te groot areaal vast te leggen voor verplichte afname en deze vervolgens met een jodenfooi af te schepen met als reden dat je er er teveel hebt!!!
Dit is het toppunt van dom machtsmisbruik dat zijn weerga in de wereld niet kent!
Boertje 30 Oktober 2017
petatje schreef:
Beste Erik, ik zou niet trots zijn als ik de leveranciers voor de, voor mij, zo belangrijke en noodzakelijke grondstof zou uitbuiten! Zij kunnen er weinig aan doen dat de weergoden een overschot hebben veroorzaakt van het voor mij zo noodzakelijke produkt.
Ik zou me zelfs diep schamen als ik zelf dit probleem mee veroorzaakt had door met teveel telers een te groot areaal vast te leggen voor verplichte afname en deze vervolgens met een jodenfooi af te schepen met als reden dat je er er teveel hebt!!!
Dit is het toppunt van dom machtsmisbruik dat zijn weerga in de wereld niet kent!


Zeur niet man.
Zelf lever je je graan en uien toch ook aan de hoogste bieder.
Je koopt je kunstmest en bestrijdingsmiddelen toch ook bij de goedkoopste leverancier.
Dieselolie en gas kan zomaar een paar cent verschil tussen leveranciers zitten.

Heb afgelopen jaar 300 betonplaten 2x2x14 aangeschaft en gelegd zat bijna €14000,- verschil tussen de hoogst en laagste offerte

Ik bedoel waarom zou industrie meer betalen als ze al genoeg hebben aan hun eigen contractteelt.
De afzet van een fabriek kan ook fluctueren ieder jaar is anders.
Misschien staat er volgend jaar weer wel 5% meer en is de markt wel €0,15
We hebben aan de sproeisporen genoeg voor onze eigen consumptie de rest word op de wereldmarkt gedumpt.

En als we eerlijk zijn,het is net als suiker nu niet het meest gezonde voedsel dat er is die friet en chips.....
De aardappel ansich is beregezond maar ja die moet niemand meer.....
Maar ach laten we dat boek maar onbeschreven laten.
petatje 31 Oktober 2017
Ja boertje jij bent in mijn ogen zeer kortzichtig ondernemer. Dit jaar is het frappant dat de Belgische industrie voor de overtonnen nu gewoon 5cent geeft en de nederlandse industrie de helft daarvan. Hebben ze in Belgie nu dan wel begrepen dat ze telers nodig hebben? Is dat de reden dat Nederlandse frietbakkers in Frankrijk 3 cent meer betalen in de contracten en hun telers van het eerste uur bedanken met 25% minder?! Of zijn die Nederlandse bedrijven net zo kortzichtig bezig als boertje? Of zijn de Nederlandse telers met weinig tevreden en laten ze dit gebeuren?
Belgisch boertje 31 Oktober 2017
Boertje. In Belgie betaalt men nu maximum 3 cent en in veel gevallen zegt de fabriek dat men nu geen aardappelen kan gebruiken.
Greuste kartoffel 31 Oktober 2017
petatje schreef:
Ja boertje jij bent in mijn ogen zeer kortzichtig ondernemer. Dit jaar is het frappant dat de Belgische industrie voor de overtonnen nu gewoon 5cent geeft en de nederlandse industrie de helft daarvan. Hebben ze in Belgie nu dan wel begrepen dat ze telers nodig hebben? Is dat de reden dat Nederlandse frietbakkers in Frankrijk 3 cent meer betalen in de contracten en hun telers van het eerste uur bedanken met 25% minder?! Of zijn die Nederlandse bedrijven net zo kortzichtig bezig als boertje? Of zijn de Nederlandse telers met weinig tevreden en laten ze dit gebeuren?

Ik hoor geluiden van 1 cent voor de "overkilo's".
Abonnee
aaboer 31 Oktober 2017
Nee hoor, voor Fontane wordt gewoon 5ct betaald, en voor onze Challengers die niet binnen konden hebben we 5.5ct gehad.
Frans teler 31 Oktober 2017
Ik verkoop ook voor 5 euro, niet minder, liever leveren aan de biogaz dan lagere prijs verkopen aan de frietbakkers ! Ze verkopen NOOIT hun frieten minder dan kostprijs, zo waroom boeren moeten verkopen hun aardappelen voor niks ? Slim telers verkopen niet voor minder dan 5 euros ! 2 jaar meer vroeg, prijs war 3 euros alle winter lang, en daarna, 10 euros in juni ! Met alle bewaar problem dit jaar, dat kan ook gebeuren, en vroeger dan juni denk ik !
Vlaamse teler 31 Oktober 2017
Kan je me een paar suggesties geven? Ik heb nog een paar honderd ton overkilos in de open schop liggen en weet niet meteen een oplossing. Heb al contact gehad met 4 afnemers.
Boertje 31 Oktober 2017
petatje schreef:
Ja boertje jij bent in mijn ogen zeer kortzichtig ondernemer. Dit jaar is het frappant dat de Belgische industrie voor de overtonnen nu gewoon 5cent geeft en de nederlandse industrie de helft daarvan. Hebben ze in Belgie nu dan wel begrepen dat ze telers nodig hebben? Is dat de reden dat Nederlandse frietbakkers in Frankrijk 3 cent meer betalen in de contracten en hun telers van het eerste uur bedanken met 25% minder?! Of zijn die Nederlandse bedrijven net zo kortzichtig bezig als boertje? Of zijn de Nederlandse telers met weinig tevreden en laten ze dit gebeuren?


Vorig jaar hebben de Belgische fabriek ook alles gekocht wat los en vast zat.
De Nederlandse verwerkers kochten bijna niets.
Als er al gekocht word word dat niet meer gedaan rechtstreeks maar via een bedrijfje uit swalmtal
Teuna 31 Oktober 2017
Vlaamse teler schreef:
Kan je me een paar suggesties geven? Ik heb nog een paar honderd ton overkilos in de open schop liggen en weet niet meteen een oplossing. Heb al contact gehad met 4 afnemers.

Hopen op een week strenge vorst....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Groei Belgische frietreuzen kent geen grenzen

Nieuws Aardappelen

Nederland de grote verliezer bij fritesexport

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers voor rechter om prijsafspraken

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers trekken het been bij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden