Forse afname export

Harde brexit desastreus voor vleessector

28 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Mochten de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) geen handelsovereenkomst sluiten, dan wordt de vleessector daar hard door geraakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de UECBV (de Europese branchevereniging voor vlees en vee).

Bij het ontbreken van een handelsovereenkomst tussen het VK en de EU, spreken we van een harde brexit. Dat zal, volgens het onderzoek, leiden tot een drastische reductie van de vleesexport naar het VK.

84

procent

minder rundvlees naar het Verenigd Koninkrijk

Fikse afname in export
De brexit zal de export naar het VK behoorlijk reduceren. Volgens het rapport gaat het om een afnamen van 84% voor rundvlees, 76% voor lamsvlees en 48% voor varkensvlees. Deze reductie wordt veroorzaakt door extra exportkosten, die ontstaan bijvoorbeeld door douanekosten, importtarieven en veterinaire controles.

De reductie zal in de EU voor een overschot van rund- en varkensvlees zorgen. Dit zorgt ervoor dat rundvleesproductie met €2,4 miljard in waarde zal dalen. Voor varkensvleesproducten volgt een daling van €2,3 miljard. Daarnaast zullen maar liefst 32.000 banen verloren gaan.

Overgangsperiode instellen
De brancheorganisatie laat in het rapport weten dat een langdurige overgangsperiode beter is voor beide landen. Hierdoor zijn de landen namelijk beter in staat om zich in te stellen op de nieuwe regelgeving. Daarnaast moet er gestreefd worden naar gelijkwaardige regels in de EU en het VK (na de brexit).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden