Reglone onder de loep

EU stelt verbod op neonic uit tot 2018

15 December 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Tijdens een vergadering van de Scopaff, het EU-comité voor plant, dier, voer en voedsel, is geen besluit genomen over de verlenging van het verbod op neonicotinoïden. Dit nieuwe verbod moet het huidige tijdelijke verbod vervangen.

Momenteel geldt een verbod op 3 neonicotinoïden, kortweg neonics genaamd, in de EU. Het gaat om thiamethoxam, clothianidine en imidacloprid die niet in bloeiende gewassen als koolzaad en zonnebloemen mogen worden gebruikt. Het tijdelijke verbod blijft voorlopig staan. De Europese Unie (EU) nam het besluit in 2013 om de bijensterfte een halt toe te roepen.

30-40

procent

minder bietenopbrengst bij gemis van neonics

Totaalverbod
Een van de mogelijkheden is een totaalverbod op neonic, waaronder suikerbieten. Volgens de Britse boeren belangenbehartiger NFU kost dit echter 30% tot 40% aan opbrengst. Bovendien zijn akkerbouwers dan verplicht om andere middelen als pyrethroïden in te zetten voor de gewasbescherming, waardoor resistentie op de loer ligt.

Voedselwaakhond EFSA, de European Food Safety Authority, gaat een nieuwe risicoanalyse uitvoeren om in kaart te brengen was het effect van insecticide is op bijen en andere bestuivers. Dit is een vervolg op het onderzoek stammende uit februari 2008. Daarnaast werkt ook het AGRI-comité in het Europees Parlement aan een rapport over de daling van de bijenpopulatie en andere bestuivers.

Reglone onder de loep
Naast het neonics verbod vergaderde Scopaff ook over de definitie van wat de hormoonontregelaar is in pesticiden. Lidstaten discussiëren hier al 8 jaar lang over. Tijdens de vergadering werd ook over diquatdibromide gesproken. Dit is de werkzame stof in Reglone.

Volgens Mairead McGuinness, vicepresident van het Europees Parlement, worden gewasbeschermingsmiddelen in het licht gehouden. "Gewasbeschermingsmiddelen spelen een belangrijke rol in het gezond houden van gewassen en voorkomen van verliezen. Echter, wanneer EU-instanties oordelen dat de risico’s voor mens en milieu te groot zijn, dan moeten en zullen ze van de markt worden verwijderd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 6 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10876930/eu-stelt-verbod-op-neonic-uit-tot-2018][/url]
De biologische teelt gaat dezelde produties halen zegt proeftuin vredepeel
Dan is de markt prijs van bio hetzelde duurzaam gangbaar geteeld
De tucht van de markt
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden