1.700 hectare in de grond

Bietencampagne eindigt op 8 februari

3 Januari 2018 - Niels van der Boom

Cosun schat in dat de suikerbietencampagne van seizoen 2017/2018 op 8 februari eindigt. Ondertussen is driekwart van de bieten in Groningen en Dinteloord verwerkt. Ook het rooien is nog niet afgerond. Een kleine 2.000 hectare moet nog geoogst worden.

Uit de meest recente data van Suiker Unie blijkt dat op 1 januari nog 2% van het areaal in de grond stond, goed voor ruim 1.700 hectare suikerbieten. Met 6% moet in Noord- en Zuid-Holland nog het meeste rooiwerk worden uitgevoerd. Op de Zeeuwse eilanden, in West-Brabant en de Noordoostpolder staat nog 4% in de grond. Alleen in Oost-Brabant is het volledige areaal gerooid.

16,6

procent

suikergehalte in de zestiende week

Minder suiker
In de zestiende campagneweek is het suikergehalte licht gedaald tot 16,6%. Daarmee is het gelijk aan de vijfde campagneweek. Verder dan 17% komen de gehaltes niet. Nagenoeg allemaal schommelen ze tussen de 16% en 17%.

Ook het percentage tarra is afgenomen, tot 13,44%. Dat is 1% minder ten opzichte van de week ervoor. De kleigebieden laten echter uitschieters tot 20% zien. Het WIN-getal blijft stabiel.

Vorst en regen
Inmiddels ligt er opnieuw vorst op de loer, al wordt op dit moment niet meer dan een lichte nachtvorst verwacht. Cosun roept daarom op om voorbereidingen te treffen voor het afdekken van bietenhopen. Bevroren bieten zijn verloren bieten, zo zegt het. Echt winterweer lijkt zijn intrede niet te doen. Een groter probleem is de aanhoudende en forse neerslag in Nederland. Die maakt het lastig om de laatste suikerbieten fatsoenlijk uit de grond te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden