Lobby voor nieuwe GLB

Hogan: 'Meer marktmacht voor boeren'

9 Januari 2018 - Esther de Snoo - 3 reacties

Eurocommissaris Phil Hogan wil meer marktmacht voor boeren. Hij geeft aan dat de tijd daar nu rijp voor is en er voldoende draagvlak is. Dat laat Hogan dinsdag 9 januari weten op een bijeenkomst in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat vanaf 2021 van kracht gaat.

Phil Hogan is momenteel in Nederland om steun te winnen voor de oriëntatienota, die de Europese Commissie (EC) op 29 november 2017 gepresenteerd heeft. Het budget is €145 miljard, waarvan €56 miljard voor het GLB is en €41 miljard voor direct uitbetalingen. Na de brexit heeft Europese Unie (EU) €12 tot €13 miljard minder te besteden. Dat gat zal worden opgevangen met een belastingverhoging. Deze discussie wordt naar verwachting in mei beslecht.

Meer mogelijkheden voor boeren
Hogan wil dat de Europese markten beter gemanaged gaan worden. Hij doelt daarbij op eerlijke handelspraktijken, een transparante keten en meer marktmacht voor boeren. "We willen meer mogelijkheden voor boeren, om zich zodoende te organiseren in de keten. De tijd is daar nu rijp voor, omdat er voldoende politieke steun is om hiermee aan de slag te gaan. Dat was tot nu toe nog niet het geval", aldus Hogan.

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland, reageert positief op de lobby van Hogan. "In het nieuwe regeerakkoord staat eveneens dat de positie van de boer en het boereninkomen verbeterd moet worden. Onder meer Jaco Geurts (CDA) heeft daar heel hard over onderhandeld tijdens de formatiebesprekingen. Daarnaast gaan we af van de hectaretoeslag. Dat past niet in deze tijd; boeren geld geven omdat ze land hebben, is niet duurzaam."

Meer verantwoordelijkheid voor lidstaten
In de uitvoering van het nieuwe GLB wordt meer overgelaten aan de lidstaten. Deze insteek zal aansluiten bij andere Europese doelstellingen voor klimaat, circulaire economie en volksgezondheid. Hogan: "We moeten vooruit. Klimaat, energie en gezondheid zijn speerpunten binnen de EU. Het landbouwbeleid kan daar niet los van staan."

Hogen stelt tevens dat de vergroeningsdoelen in het GLB door Brussel worden vastgesteld, maar dat de uitvoering ervan wordt overgelaten aan de lidstaten. "De regio’s krijgen meer vrijheid om aan de algemene doelstellingen te voldoen", aldus Hogan.

Calon verwacht dat dit uitgevoerd gaat worden met een puntensysteem voor de afzonderlijke lidstaten. "De maatschappelijke druk om meer aan vergroening te doen, is heel groot. Daarnaast wil LTO Nederland graag dat er binnen het GLB meer geld wordt vrijgemaakt voor verzekeringen, calamiteiten en prijsvallen."

Geen beslissingen
De besprekingen over de oriëntatienota beginnen in mei. Marc Calon verwacht dat in 2018 nog geen beslissingen worden genomen over de invulling van het nieuwe GLB. "Echter, het fundament wordt dit jaar wel gestort."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 9 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10877153/hogan-meer-marktmacht-voor-boeren][/url]
" eerlijke handelspraktijken, een transparante keten en meer marktmacht voor boeren. "We willen meer mogelijkheden voor boeren, om zich zodoende te organiseren in de keten"

Wat kunnen boeren beginnen wanneer de grote, machtige, verenigde inkoopcentrales van de winkelketens alle heft in handen hebben? Bijv. RFC, hoezo boeren verenigd, kan al niets beginnen.
En eerlijke om handelspraktijken vragen is net als om belastingontduiking te beeindigen vragen, leuk voor de buhne.
Met handelsverdragen als de CETA weet de boer precies war die aan toe is, koude sanering.
henki 9 Januari 2018
Ondertussen trekken in de aardappelsector de fritesindustrie en pootgoedhandelshuizen de macht naar zich toe door vrije koop pootgoed te blokkeren. hoezo vrije markt.
petatje 9 Januari 2018
Die pootgoedhandelshuizen zijn de 'coop's van onze collega boeren die pootgoed telen en die via kwekersrechten de zaak goed weten af te grendelen en onderling verdelen!
harm 10 Januari 2018
die eerlijke handel zie ik niet voor ogen de industrie trekt alleen aan de touwen en wij als boeren hebben niks te zeggen dus om daar (meer) inkomen uit te halen gaat niet lukken dus als de hectare toeslagen weg vallen .kan er bij veel boeren een bord in de tuin trieste zaak zo,n ongezonde situatie maar is helaas de werkelijkheid
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden