Resultaten Cristal Union

Franse bietencampagne breekt alle records

31 Januari 2018 - Niels van der Boom

Cristal Union, 1 van de grootste suikerbietenverwerkers in Frankrijk, heeft de beste campagne ooit afgerond. Zo’n 10 fabrieken hebben gezamenlijk 17 miljoen ton bieten verwerkt, wat 2 miljoen ton suiker en 650.000 liter ethanol heeft opgeleverd.

Zowel het bietenareaal als de hectareopbrengst, suikergehaltes en verwerking breken records bij Cristal Union. De coöperatie werd in het jaar 2000 opgericht en is een samenvoeging van 4 Franse bietencoöperaties. Daarmee is het 1 van de grootsten in het land. Ook heeft het een Italiaanse suikerproducent in handen: Eridania. Cristal Union is de nummer 2 in Frankrijk, na Tereos Group, en de nummer 5 in Europa.

30

procent

meer bieten verwerkte Cristal Union

Meer bieten
Cristal Union presenteerde maandag 29 januari het jaarverslag, na het beëindigen van de bietencampagne. De 10 fabrieken ontvingen gezamenlijk ruim 17 miljoen ton bieten, een verhoging van 30% ten opzichte van de vorige campagne. Het areaal steeg in 2017 tot 180.000 hectare, een vergelijkbare stijging met de vorige campagne. Gemiddeld komen de telers op een wortelopbrengst van 96 ton per hectare over de gehele groep. Het suikergehalte bedraagt gemiddeld 16%.

Er zijn grote verschillen per fabriek. Zo komt de fabriek in het Normandische Fontaine-le-Dun op een gemiddelde van 104 ton per hectare, bij 18% suiker. De campagne duurde gemiddeld 125 dagen. Dat is 2 weken langer dan vorig jaar. Fontaine-le-Dun kende de langste campagne: 150 dagen. Van begin september tot 5 februari werden er bieten verwerkt.

Verwerkingscapaciteit
De gemiddelde verwerkingscapaciteit komt op 135.000 ton per dag, voor de gehele groep. De top lag op 141.000 ton. Een aantal fabrieken scoorden records van 27.000 ton en 24.000 ton per dag. In marketingseizoen 2017/2018 wordt voor Cristal Union 2 miljoen ton suiker, 800.000 ton veevoeder (bietenpulp, luzerne en graan) en 650.000 ton ethanol verwacht. Ter vergelijking: de 2 fabrieken van Cosun behaalden onlangs een verwerkingscapaciteit van 28.000 tot 29.000 ton per dag.

Investeringen
Om sterker in de vrije Europese suikermarkt te staan, heeft de groep in 2017 flink geïnvesteerd. Zo is de productiecapaciteit van ethanol en diervoeders verhoogd. Ook is er meer opslagcapaciteit voor suiker en suikerstroop opgericht. Daarnaast zijn 2 logistieke centra in gebruik genomen, waar bulk in ontvangst kan worden genomen en vervolgens in big bags kan worden opgeslagen. Via nieuwe spoorverbindingen kan deze industriële suiker worden geëxporteerd.

De coöperatie anticipeert op lange bietencampagnes

De coöperatie tracht ook te anticiperen op langere campagnes. Zo is de opslagcapaciteit van bieten op 1 fabrieksterrein verhoogd en wordt geëxperimenteerd met de lange bewaring. Zowel de vroegleverpremie als de bewaarvergoeding zijn significant verhoogd, om zodoende het volume bieten over een langere periode uit te smeren. In 2017 is dit succesvol geweest.

Biologische suiker
Cristal Union start in 2018 met de teelt van biologische suikerbieten. Ten zuiden van Parijs wordt als proef 100 hectare biobieten verbouwd, om te zien of er voldoende interesse is voor biologisch geproduceerde suiker. In 2017 is hier reeds een marktverkenning voor uitgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden