RVO.nl geeft toelichting

Uitbetaling EU-subsidies: hoe zit het?

15 Maart 2018 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

Per 1 maart kunnen er weer subsidies uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid worden aangevraagd. Toch start de uitbetaling pas vanaf 1 december en verschuift een klein deel zelfs naar het jaar erop. Waarom zit hier zoveel tijd tussen? En waarom is de precieze uitbetaaldatum zo moeilijk te voorspellen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) licht het toe.

Auteur: Ton van Leeuwen

In het afgelopen decennium is er in de uitbetaling van de landbouwsubsidies veel verbeterd. "In het verleden voelde de uitbetaling nog als een loterij. Je kreeg je geld soms pas in juni van het volgende jaar", zegt veehouder Hendrik Boonstra uit het Friese Oudehaske. "De afgelopen jaren ontving ik de subsidie telkens in december, in het jaar van de aanvraag. Dus dat is positief."

Van collega’s hoort hij echter dat vertraging nog steeds voorkomt. En dat brengt onzekerheid. "Ik kan de subsidie onder andere goed gebruiken voor de rekening van de huur; die komt jaarlijks in november. Ik stem mijn liquiditeitsplanning daarop af. Ook zeg ik soms toeleveranciers toe te betalen bij ontvangst van de toeslagrechten. Als die dan een keer langer uitblijven, ga je toch twijfelen of je ergens een foutje hebt gemaakt."

Je gaat twijfelen of je geen foutje hebt gemaakt

Het maken van fouten wordt door de digitalisering van de Gecombineerde opgave steeds moeilijker. Veel gegevens staan vooraf ingevuld en ingebouwde controles voorkomen dat ondernemers dingen over het hoofd zien of verkeerd begrijpen. "Toen we nog met papier werkten, was 80% van de formulieren onvolledig of onjuist ingevuld. Nu is dat nog maar 0,05%", vertelt Marcel Scholten namens RVO.nl, in Nederland verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het grotere aantal complete aanvragen leidt volgens Scholten direct tot een grotere groep aanvragers die in december betaald wordt. "Om met de controles van de aanvragen te kunnen starten, hebben we een bepaald volume aanvraaggegevens nodig. Hoe sneller we dat volume bereiken, hoe eerder we met de controles beginnen, en hoe eerder de uitbetaling op gang komt."

Ambitie
Hoe komt het dan dat de uitbetaling toch pas in december start? Dat heeft te maken met de Europese regelgeving. "We mogen pas op 1 december starten met uitkeren, hier kunnen we niets aan doen", aldus Scholten. "Wat we wel hebben gedaan, is onze eigen doelstelling aanscherpen. Hoewel de uiterste datum voor uitbetaling op 30 juni ligt (wat dan door RVO.nl is uitgekeerd, kan worden gedeclareerd in Brussel), is onze ambitie om elke ondernemer eind december duidelijkheid te geven. Dat lukt nog net niet, maar met 95% over het afgelopen jaar komen we steeds dichter in de buurt."

Akkerbouwer Henk Wollerich uit Stadskanaal (Groningen) valt binnen de 5% die overblijft. Na een paar jaar achter elkaar uitbetaald te zijn in december, wacht hij nu (in maart) nog steeds op het geld en op duidelijkheid. "Ik heb RVO.nl hierover gebeld en ben netjes te woord gestaan, maar een verklaring konden ze niet geven."

Afvinken
Scholten snapt dat dit gebrek aan transparantie onbegrip kan veroorzaken. "Een feit is wel dat we niet werken op bijvoorbeeld alfabetische volgorde of per postcode, maar dat de aanvragen worden uitgesplitst in verschillende controles. In onze systemen heeft iedere aanvrager een rij benodigde controles achter zijn naam; pas als overal een vinkje bijstaat, gaan we over tot uitbetaling. Dit is ontzettend lastig te voorspellen, doordat het van zóveel factoren afhankelijk is."

Hoewel de uitbetalingsdatum moeilijk te voorspellen blijft, heeft RVO.nl in november al wel een groep aanvragers in kaart waarvan redelijk zeker is dat ze in december nog geen geld krijgen. Maar redelijk zeker is voor RVO.nl niet zeker genoeg. "We willen voorkomen dat ondernemers na zo’n bericht in november bijvoorbeeld al een lening gaan afsluiten, terwijl de kans bestaat dat ze in december alsnóg uitgekeerd krijgen."

Redelijk zeker is niet zeker genoeg

Controles van controles
Zorgvuldigheid staat dus voorop. Ook richting Brussel. "Wanneer er tijdens de controles veel fouten worden geregistreerd, kan in Europa worden besloten dat het percentage benodigde controles naar boven wordt bijgesteld. Dat kost weer extra doorlooptijd." De controles van RVO.nl worden zelf ook gecontroleerd. "Als wij niet voldoen aan de eisen, dan kan dat leiden tot een boete van tientalen miljoenen euro’s."

Naast administratieve controles, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproeven uit. "Samen met de afdeling Regelingsoverstijgende Controles (ROC), die de planning verzorgt, proberen we de samenwerking met de NVWA continu te verbeteren. We informeren hen zo goed mogelijk over het aantal te controleren aanvragen. En op hun beurt laten ze ons weten wanneer we hoeveel dossiers terug kunnen verwachten. Die bewustwording en afstemming zorgt bij beide organisaties voor een betere werkspreiding en een hogere kwaliteit en snelheid van de beoordelingen."

Splitsing
Sinds 2015 kent het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid een basispremie met daaraan gekoppeld de vergroeningspremie. Daarnaast kunnen jonge landbouwers met de basisbetalingsregeling (BBR) extra steun aanvragen, de zogenaamde topup. "Bij de invoer van nieuwe regelingen ga je altijd een leerproces in. Aanvragers maken steeds minder foutjes, en vanuit RVO.nl weten we steeds beter waar we op moeten letten. Daardoor gaat ook de uitbetaling van de subsidies elk jaar soepeler."

Toch heeft RVO.nl in 2016 besloten om het mogelijk te maken de uitbetaling van de basisbetaling en overige betalingen te splitsen. "Van de 95% die in 2017 uitbetaald is in december, kreeg ruim 12% alvast de basisbetaling", vertelt Scholten. "Dat zijn ondernemers die anders helemaal niks hadden gekregen. Ook dit is een manier waarop we proberen boeren tegemoet te komen."

Wat kan je doen om het proces te versnellen?

Henk Wollerich maakt ook aanspraak op de regelingen voor vergroening en jonge boeren. Hem is toegezegd dat hij straks het hele bedrag in 1 keer ontvangt. "Inmiddels kan ik de centen goed gebruiken. Nu het voorjaar eraan komt, gaan we weer kosten maken."

Hoe kan je de uitbetaling te versnellen?
Om de kans op uitbetaling in december zo groot mogelijk te maken, geeft Scholten ondernemers een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat uw basisadministratie op orde is; zo moeten aanvragers bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven als actieve landbouwer, en voor jonge boeren moet de zeggenschap goed geregeld zijn.
  • Registreer de grond die u in gebruik heeft zorgvuldig in 'Mijn percelen' op RVO.nl. Houd veranderingen in oppervlakte, gebruik en gewas het hele jaar door bij.
  • Lever de gecombineerde opgave zo compleet mogelijk op tijd in, dus vóór 15 mei. Slechts voor een heel klein deel van de gegevens geldt een hersteltermijn tot 19 juni.
  • Wilt u betalingsrechten huren of bijkopen van andere aanvragers? Zorg er dan voor dat dit ook vóór 15 mei door beide partijen geregeld is.
  • Zorg ervoor dat we over een correct bankrekeningnummer beschikken. Ieder jaar komt het weer voor dat we van ondernemers rekeningnummers ontvangen die opgeheven of geblokkeerd blijken.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
JW de kloet 15 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877871/uitbetaling-eu-subsidies-hoe-zit-het-nu-echt][/url]
Bij ons is elke keer gedeelte in december en de rest pas in juni. Wordt ook beetje simpel van al paar keer gebeld. Komt door vergroening eisen en jlb. Gekke is dat er niks veranderdt is afgelopen jaren en we 100% gras land hebben. Ze zitten gewoon rente te trekken
Ard Eshuis 15 Maart 2018
Hier nog steeds niks, controles zijn afgerond en niemand bij RVO kan vertellen waarom er niet uitbetaald wordt.... Elke week bellen helpt ook niet, steeds zelfde antwoord.. Hoop altijd nog dat wereldwijd de subsidies eraf gaan..
Laat de echte ondernemer maar boven komen drijven, ipv degene die volop beuren en weinig telen/ondernemen
Bram 15 Maart 2018
Hier ook nog niets ontvangen. Eerder altijd in december. Zelfde verhaal als Ard.
koen 16 Maart 2018
in belgie kan het wel. iedereen wordt op dezelfde dag betaald.
Klaas 16 Maart 2018
Gisteren ook nog aan het bijstandsloket van de gemeente gestaan en 800 euro gehad. Heb nog wel iets gemompeld over dat het niet nodig is, ondernemerschap en wat ander gebrabbel. Wel weer met beide handen het geld aangegrepen natuurlijk.
Gloria 16 Maart 2018
Bij ons komt de uitbetaling op onvoorspelbare momenten.
Soms in december ook in maart, april en mei wordt uitbetaald.
Dat is de willekeur die ze daar toepassen.
Abonnee
de Boer 16 Maart 2018
Hier ook nog niets ontvangen. Anders altijd in december.
Perceelscontroles uitgevoerd maar waarom nog niet uitkeren?
geert 17 Maart 2018
Die ambtenaren moesten zelf maar eens zolang moeten wachten op hun salaris of vakantiegeld ,dan stond de wereld op de kop.
Koeboer 17 Maart 2018
Salaris is voor gewerkt. Toch iets anders dan subsidie/bijstandtrekkers.
Ard Eshuis 17 Maart 2018
Tja, beste Koeboer, dat is dan wel zo, maar voor die betalingsrechten flauwekul moeten wij ook nogal wat extra ongein uithalen. Dus zoals ik al eerder stelde: Of alles eraf of iedereen gelijk behandelen en doen wat je belooft!
We kunnen er prima zonder, maar waarom zouden wij wat laten liggen, wat een ander wel pakt? Eerlijk verdeeld is het in de wereld al lang niet meer en uiteindelijk heeft de burger er baat bij door een topkwaliteit voedselpakket voor een fooi!
Koeboer 17 Maart 2018
Tja Ard, lees dan ook de reactie van Klaas nog eens. Heeft helemaal gelijk.
schoenmakers1 18 Maart 2018
als jij een echte koeboer was zou je weten waar deze toeslagen vandaan komen, het is heel iets anders als bijstand, het is een gedeeltelijke compensatie van de gedaalde prijzen, niks inflatiecorrectie, nee, gedeeltelijke compensatie waar achteraf nog zeer veel verplichtingen en extra sanctie maatregelen bij gekomen zijn, ik ben benieuwd als alle bijstandstrekkers in hetzelfde schuitje komen hoe de wereld er dan uit zou zien?
Koeboer 18 Maart 2018
Net een mooi kalf van de koe gehaald. Daar komt de burger zijn bed niet voor uit, maar is ook volledig mijn eigen keuze geweest. Je kunt overal een mooie draai aan geven, dezelfde burger ziet ons als subsidie danwel bijstandtrekkers. De meeste van ons kunnen er zelf ook goed de boodschappen van doen.
Abonnee
Vrij grof 18 Maart 2018
Inderdaad melkveehouder, die subsidie voor ons kost de burger geen 30 cent per dag . De ziektekosten premie kost vele vele malen meer!
bas 18 Maart 2018
Die subsidies zijn ooit een keer bedacht om de prijs voor eerste levensbehoefte het voedselpakket voor de burgers goedkoop te houden.Zo kon de overheid dus de prijzen laag houden in tijden van schaarste.Maar dit houd ook in dat er bij lage prijzen gesteund moet worden.Dit is al zo geregeld bij de oprichting van de EEG in 1957.Een van de speerpunten toen was goed en goedkoop voedselpakket voor iedereen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden