Termijn van 20 maanden

EU en VK bereiken akkoord over overgangsperiode

19 Maart 2018 - Kimberly Bakker

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben een politieke overeenkomst gesloten over de overgangsperiode na de brexit van maart 2019. De kwestie van de status van de grens met Ierland is echter nog niet opgelost. Zo meldt Business Insider.

De onderhandelingsteams hebben maandag 19 maart een akkoord bereikt over een overgangsregeling van 20 maanden. De overeenkomst regelt dat het VK in de interne Europese markt en de douane-unie blijft tot eind 2020. Ook blijft het VK vallen onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie. Dat laatste betekent dat de Britten zich moeten houden aan alle EU-regels.

De wettelijke regeling van de overeenkomst wordt echter wel pas vastgelegd als er een overeenstemming is over de Ierse kwestie. De vraag hierbij is hoe een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek kan worden voorkomen.

Ierse grenskwestie
De EU gaf afgelopen maand aan dat Noord-Ierland in de douane-unie kan blijven en dus een onderdeel kan blijven van de interne markt. Dit om te voorkomen dat er fysieke grenscontroles nodig zijn. De EU wil dat het VK deze optie accepteert, mocht het niet lukken om andere oplossingen te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Premier Theresa May heeft tot nog toe aangegeven dat dit voorstel onacceptabel is. Volgens vice-premier Simon Coveney van Ierland is er "vooruitgang" geboekt inzake de Ierse kwestie, zo liet hij maandag 19 maart via Twitter weten.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

De deal over de transitieperiode is 19 maart beklonken en werd maandagmiddag officieel bevestigd door hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU en brexit-minister David Davis. Het plan is dat de Europese regeringsleiders vrijdag 23 maart hun goedkeuring geven aan de overeenkomst, zodat deze voorgelegd kan worden aan het Europees Parlement.

Lees meer op Business Insider:
Britten overwegen de grenzen met de EU open te houden.

Met brexit ruilen we een sterrendiner in voor een zakje chips, zegt een opgestapte Britse topambtenaar

- Brexit is like swapping a ‘three course dinner’ for ‘a packet of crisps’ says Liam Fox’s former trade chief

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden