Wetgeving in de maak

Brussel pakt macht supermarkt aan

12 April 2018 - Anne Jan Doorn - 9 reacties

Een eerlijke voedselketen, waarin het inkomen van de boer beschermd wordt, daar maakt Brussel zich hard voor. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie is hiervoor een wetsvoorstel ingediend, zegt Eurocommissaris Phil Hogan in een speech over oneerlijke handelspraktijken aan het Europese Parlement.

Het wetsvoorstel houdt in dat oneerlijke handelspraktijken verboden zullen worden. Daarbij wordt vastgelegd dat supermarkten leveranciers van landbouwproducten sneller moeten betalen. Ook mogen bestellingen niet meer op het laatste moment geannuleerd worden.

Supermarkten kunnen met deze wet hun contracten niet meer zomaar eenzijdig veranderen. Dat houdt in dat ze minder mogelijkheden hebben om eenzijdig hun leveringsvoorwaarden voor bederfelijke goederen aan te passen als de leverancier niet is staat is de bederfelijke waar op tijd te verkopen.

Introductie van een waakhond met scherpe tanden

Publieke toezichthouder
Ook zal er een publieke toezichthouder of waakhond moeten komen die in de gaten houdt of de regels gevolgd worden. Hierdoor wordt het mogelijk om anoniem te klagen bij deze waakhond. En zoals Hogan zei: "Deze waakhond krijgt scherpe tanden". Daarmee bedoelde hij dat toezichthouders in de lidstaten de bevoegdheid krijgen om boetes op te leggen.

Het wetsvoorstel is gedaan naar aanleiding van een analyse door de Commissie over de rol van de boer in de voedselketen. De balans moet terugkomen in de keten volgens Hogan. Juist de voedselketen is gevoelig voor oneerlijke praktijken, door grote verschillen in onderhandelingsmacht tussen de verschillende praktijken.

Positie boer versterkt
Uit een Europese poll, die in februari 2018 gepubliceerd is, blijkt dat 88% van de respondenten van mening is dat de positie van boeren in de keten versterkt moet worden. Een nog groter deel van deze respondenten vindt dat de rol van de boer in de keten een belangrijke plaats moet innemen in het nieuwe Gezamenlijk Landbouw Beleid (GLB).

Het wetsvoorstel is een unicum in de geschiedenis van de EU. Niet eerder werd op dit gebied wettelijke regels opgesteld. Hogan: “Vandaag laten we zien wat een Europa kan doen als beschermer op het gebied van voeding en landbouw”.

Europese wet
Het wetsvoorstel krijgt de vorm van een Europese wet en moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Later dit jaar zal ook een initiatief gelanceerd worden om de markt transparantie te bevorderen.

Phil Hogan: “Het voorstel van vandaag gaat over eerlijkheid, over het geven van stem aan de stemlozen voor degenen, die buiten hun schuld het slachtoffer zijn van een zwakke onderhandelingspositie”. 

 

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Piet 12 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10878190/brussel-geeft-boer-betere-onderhandelingspositie][/url]
Eerst zien dan geloven.
Dat ik dat nog mag meemaken op mijn oude dag, voor mij is het 25 jaar te laat
Hoop voor de jonge generatie.
jaap 12 April 2018
is wel een reportage die de spijker op de kop slaat .en echte veldmensen aan het woord dit moet in een aantal landen op de tv uit worden gezonden de trieste werkelijkheid die geen enkele burger kent tijd voor een hele grote draai in plaats van altijd de boer pesten en geen begrip/besef en aanzien meer mss iets voor BB om dit in de media te brengen
bookeskook 12 April 2018
Gisteravond was BRT1 het programma Pano over het verschil tussen boerenprijzen en supermarktprijzen. En dan met name over het ontbreken van marktmacht voor boer en tuinder en de kwalijke rol van de tussenhandel en (cooperatieve) veilingen!
Zeer interessant en verhelderend voor de consument.
Jan 13 April 2018
Nu maar hopen dat bepaalde partijen weer niet de markt gaan bespelen .
We Weten allemaal wat ik bedoel.
Klaiboer 13 April 2018
Het maakt de consument geen zak uit wat wij krijgen voor ons product zolang ze er maar niet teveel voor hoeven te betalen. En ze hebben ook geen medelijden met ons omdat er bij de meeste nog steeds dikke auto's en trekkers van Duitse merken op de pad staan. En enigste dat ons nog kan redden is dat de neuzen dezelfde kant op staan. Maar dat zal helaas altijd een illusie blijven.
Jan 14 April 2018
Heb de uien verkocht voor 8 cent de consument betaald 79 cent bij Albert Hein per kilo ook nog voor een kleine maat .
Onbegrijpelijk dat dit nog steeds doorgaat.
Fortissimo 14 April 2018
Zijn toch loze afspraken. De supermarkt zal in een markt van ruim aanbod altijd de regels blijven bepalen. Of komt (Hulk) Hogan zelf aan de deur in Zaandam om de betaling af te dwingen. Nou dacht t niet dus....
Ad Akkrmans 14 April 2018
Tja die supermarkten. Ik zie de problemen meer bij de frietfabrieken en pootgoedhandelshuizen . Dat is gewoon misdadig
P Hein 14 April 2018
je hebt toch zelf dat (wellicht te) dure pootgoed toch zelf gekocht bij je leverancier/frietfabriek ?
Abonnee
vrijbuiter 15 April 2018
P Hein; allemaal zever, als ik rondbel naar pootgoedtelers hoor ik ook schandalige prijzen. Net hetzelfde bij mais, je krijgt 150€/ton en zaad kost 180€ voor 2 zakjes van 10kg. Maffia. Boeren moeten in opstand komen worden helemaal leeggemolken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden