Beperkingen bevestigd

Bayer en Syngenta verliezen rechtszaak neonics

17 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Het Europese Hof van Justitie meldt 17 mei dat de Europese inperking van neonicotinoïden (neonics), welke in 2013 opgelegd waren, juist zijn. Bayer en Syngenta hadden een rechtszaak aangespannen om de maatregel aan te vechten, maar zij zijn nu in het ongelijk gesteld.

Het Hof bevestigt de geldigheid van de beperkingen die in 2013 op Europees niveau zijn ingevoerd tegen de insecticiden clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid. “Dit vanwege de risico's die deze stoffen voor bijen opleveren", aldus een verklaring van het Hof. Volgens het Hof van Justitie ondersteunen nieuwe studies de al eerder gedane uitspraak, en had de Europese Commissie dus gelijk.

Goedkeuringscriteria
Het besluit uit 2013 was genomen op basis van een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De conclusie was dat de 3 stoffen niet langer aan de goedkeuringscriteria voldoen. Volgens het Europese Hof van Justitie heeft de Europese Commissie de beperking gerechtvaardigd opgelegd. Volgens de chemieconcerns kloppen de toetsingscriteria echter niet.

Het gaat hierbij dus niet om het volledige verbod op neonicotinoïden dat op 27 april ingesteld is. Bayer, BASF en Syngenta hadden de rechtszaak aangespannen. Syngenta had bovendien een schadevergoeding gevraagd van bijna €368 miljoen.

Fipronil-beperking teruggefloten
Het Europese Hof van Justitie draait een beperking op het gebruik van fipronil wel grotendeels terug. Volgens het Hof van Justitie heeft de Europese Commissie die beperking vastgelegd "zonder vooraf de gevolgen van haar optreden te hebben afgewogen."

Bayer is teleurgesteld
Bayer heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak en is overtuigd van de veiligheid van haar producten, wanneer deze worden toegepast in overeenstemming met de instructies op het etiket. Bayer gaat de gevolgen van het vonnis beoordelen en mogelijke juridische opties overwegen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jpk 18 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878578/bayer-en-syngenta-verliezen-rechtszaak-neonics][/url]
De nicotines zijn vanaf 1jan 2019 verboden zie uitspraak eur hof van justitie.in de open teelten dalen de opbrengsten met 50% en de kosten stijgen met 50% gaan de afzetorganisaties hogere prijzen af te spreken de meerderheid van de consumenten wil geen van gbm middelenop het voedsel door hogere prijzen inde supermarkt te betalen hebben de open teelten nog bestaanrecht
concludeur 18 Mei 2018
En half agrarisch Nederland nog te achterlijk om de Postcodeloterij af te zeggen.
????! 18 Mei 2018
concludeur schreef:
En half agrarisch Nederland nog te achterlijk om de Postcodeloterij af te zeggen.


Ieder die hieraan meedoet is meer hersenloos dan agrarisch. Dus inderdaad te achterlijk!

Boeren, kent u zo'n persoon?
Dan gelijk meehelpen om ook LTO op te zeggen!
Berry 18 Mei 2018
De postcodeloterij opzeggen. Ik zie hier een taak voor de adviseurs! De gecombineerde opgave is nu toch ingevuld kunnen ze gelijk weer verder.
Jpk 25 Mei 2018
Voor lto ned doet in ieder met verstand van zaken een kleinbeetje voor de ned lanbouw maar het is zoals het is de beste stuurlui staan aan wal
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden