Nieuws Brexit

'May zal boterzachte brexit accepteren'

19 Juni 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Unie (EU) denkt dat Theresa May haar standpunt over de brexit zal afzwakken en akkoord gaat met de zachte variant. Dit zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen de Europese interne markt en douane-unie blijft. Althans, dat suggereert Guy Verhofstadt, de brexit-coördinator van het Europese parlement. Dat meldt Business Insider.

Verhofstadt sprak met enkele Britse parlementsleden. Hij zei te geloven dat het VK zich ook na een brexit zal houden aan de Europese regels die gelden voor handel, douanegerelateerde zaken en juridische kwesties.

Toegang tot Europese markt
Binnen deze variant, die in Brussel bekendstaat als 'Noorwegen plus plus', behoudt het VK toegang tot de interne Europese markt en blijft het bij de douane-unie. Het betekent echter ook dat het Verenigd Koninkrijk niet zelfstandig handelsverdragen met landen buiten de EU kan afsluiten.

De rechters van het Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA) zullen toezicht houden op de naleving hiervan. Het EFTA handelt de juridische zaken af van landen die aan de EU gelieerd zijn via de Europese Vrijhandelsassociatie (waaronder Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).

We hopen op een zo nauw mogelijke relatie

Verhofstadt zal in zijn hoedanigheid van vertegenwoordiger deze week (week 25) voor zowel het Lagerhuis als de Brexit-commissies van het Britse parlement verschijnen. Ook zal hij dineren met minister David Davis voor brexit-zaken.

Nauwe relatie met de Europese Unie
Verhofstadt zal zijn reis ook gebruiken om Britse parlementsleden te informeren over de zogeheten 'Noorwegen plus plus-optie'. Zowel in Brussel als in Westminster houdt men er rekening mee dat de relatie tussen het VK en de EU na de Brexit veel nauwer zal zijn dan aanvankelijk werd verwacht.

Een bron vertelde het volgende tegen Business Insider: "We hopen op een zo nauw mogelijke relatie, gegeven de 'rode lijnen' die de Britten hebben uitgestippeld." De opmerking is in lijn met wat Michel Barnier aangaf tijdens een ontmoeting met Britse parlementariërs. Toen zei Barnier dat het mogelijk was dat het VK binnen zowel de Europese Economische Ruimte als binnen de douane-unie blijft na een Brexit.

Verhofstadt deed zijn voorspelling in bijzijn van een gemêleerd gezelschap van Britse parlementariërs in Brussel. Uit Verhofstadts uitlatingen blijkt dat Brussel serieus denkt dat premier Theresa May haar harde standpunt zal verlaten, om de impasse omtrent de Ierse grens te doorbreken.

De Britse premier heeft voorgesteld dat het VK tijdelijk als geheel binnen de douane-unie blijft, mochten besprekingen met de EU omtrent een open Brits-Ierse grens mislukken. De EU heeft May echter gewaarschuwd dat dit niet mogelijk is als tijdelijke optie.

Lees meer op Business Insider:
Theresa May ontsnapt aan een extra Brexit-stem door het parlement
- Theresa May moet misschien een boterzachte Brexit te accepteren
Ierland heeft het gehad met Britten: ‘Onderhandelingen Brexit op springen’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden