Nieuws Termijnmarkt

10 tips voor het handelen op de termijnmarkt

16 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

In tijden van spanning rondom de oogst en weersomstandigheden die extreem zijn, willen ondernemers zekerheid. De termijnmarkt kan daar een middel voor zijn. Waar doe je verstandig aan bij het handelen op de termijnmarkt?

Elke dag kijken er veel mensen naar de koersen van de termijnmarkt. Ook zijn er veel akkerbouwers actief op de termijnmarkt, om zodoende hun prijsrisico's in te dekken of wellicht om een gokje te wagen. Het handelen op een termijnmarkt kan in tijden van extremiteiten heel heftig zijn, waarbij ervaring, discipline en het onder controle houden van emoties belangrijke factoren zijn.

Boerenbusiness heeft bij diverse deelnemers en brokers nagevraagd wat nou de belangrijkste vuistregels en tips zijn om te handelen op de termijnmarkt. Het gaat hierbij niet alleen om de aardappeltermijnmarkt (EEX), want de tips zijn evengoed bruikbaar voor bijvoorbeeld de termijnmarkt voor tarwe (Euronext) en de onlangs gepresenteerde termijnmarkt voor rauwe melk.

1. Begin klein
Wanneer je besluit om actief te worden op de termijnmarkt, begin dan niet meteen met veel en grote posities. Start voorzichtig met een paar contracten en wanneer je meer ervaring opdoet, kan je dat langzaam uitbouwen naar grotere en meerdere posities.

2. Zorg dat je voldoende geld beschikbaar hebt om te kunnen handelen
De verschillende termijnmarkten kunnen heftig bewegen en dat kan ervoor zorgen dat de deelnemers aan financiële verplichtingen moeten voldoen. Zorg dat je altijd voldoende geld hebt staan, om zodoende eventuele (negatieve) prijsbewegingen op te vangen.

3. Als je jouw producten indekt (hedged), zorg dan dat je deze ook daadwerkelijk hebt.
Het indekken van grondstoffen zorgt ervoor dat je je prijsrisico vermindert. Echter, je moet wel datgene indekken dat je daadwerkelijk aan product hebt. Daarbij is het van belang om de groei van je product te monitoren, maar het is ook belangrijk om een bepaald oogstrisico mee te nemen in je afdekstrategie.

4. Wacht even met handelen totdat de beurs geopend is
De opening van de termijnhandel wordt ook wel 'het Wilde Westen' genoemd. Het is daarom verstandig om te wachten totdat het stof is gaan liggen en de markt wat rustiger is geworden. Op deze manier worden eventuele miskopen voorkomen.

Hol in geen geval prijsexplosies achterna

5. Ga niet af op de kleine oplevingen/dalingen, maar volg de trend.
De grote trends zijn op een gegeven moment wel waar te nemen. Daarbij is het belangrijk om in geen geval prijsexplosies achterna te gaan. Doe in deze ook geen dingen waar je geen verstand van hebt. 

6. Zorg voor degelijke informatie
Ga niet af op een 'tip' die je van iemand anders hebt gekregen, maar ga af op goed onderzoek en degelijke systemen. Echter, onderzoek de situatie ook zelf grondig, let daarbij op dat je niet slimmer wil zijn dan de markt. De trend volgen is altijd meer winstgevend dan er zelf 1 proberen te bedenken. Als je handelt op een beurs met buitenlandse aanbieders en handelaren, zorg dan dat je informatie krijgt die verder rijkt dan je eigen boerenerf.

7. Probeer niet te timen
Het is belangrijk dat je niet probeert te timen. Het zal toch niet lukken om precies op de bodem te kopen, net zoals dat het zo goed als niet mogelijk is om precies op de top te verkopen. Wees dus niet hebzuchtig en probeer niet het uiterste uit de kan te krijgen.

8. Handel consequent en 'emotieloos'
Een ander punt is dat je niet op 1 paard wed, maar je verkoopmoment (en daarmee het risico) verspreid. Leg eventueel 'limietorders' in, maar vergeet niet om deze wel te checken. Een limietorder is een order die moet worden uitgevoerd op de door de cliënt aangegeven prijs of een betere prijs.

Dit betekent bij het kopen de maximale koopprijs en bij het verkopen de minimale verkoopprijs. De limietorders die (vanwege de actuele koers) niet kunnen worden uitgevoerd, komen in het orderboek. Daarin staan deze orders gerangschikt naar het prijsniveau. Zodra het prijslimiet in de markt haalbaar is, wordt het contract uitgevoerd.

9. Overleg met anderen
Ga niet enkel en alleen af op je eigen oordeel, maar bespreek je overwegingen met anderen. Het is belangrijk om informatie te delen en zodoende ook te controleren of deze informatie waar is. Wanneer je informatie deel, ontvang je zelf vaak ook weer nieuwe informatie.

10. Volg een cursus of training
Het is aan te raden om een cursus of training te volgen waarin het handelen op de termijnmarkt wordt toegelicht. Hierin leer je het berekenen van diverse scenario's omtrent het aanhouden van een positie. Daarnaast wordt er in deze trainingen of cursussen ingegaan over hoe een termijnmarkt gelezen moet worden.

Deze tips lijken eenvoudig, maar vallen in de praktijk niet mee. Het is lastig om jezelf goed te informeren over de situatie in de markt, maar ook is het lastig om emoties los te laten. Wanneer je meer wil weten over het handelen op de termijnmarkt, kan je hier het handboek succesvol handelen op de termijnmarkt downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden