Nieuws Brexit

EU gaat voorwaarden niet versoepelen

1 September 2018 - Redactie Boerenbusiness

De brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) zijn nog niet in de buurt van een doorbraak. Dat zegt een bron tegen Business Insider. Op vrijdag 31 augustus onderhandelden de 2 partijen verder in Brussel.

In de pers werd gesuggereerd dat de EU wellicht de voorwaarden zou versoepelen. Dit kwam door uitspraken van Michel Barnier en de Franse president Emmanuel Macron. Echter, functionarissen in Brussel wisten niet hoe snel ze die geruchten de kop in moesten drukken.

Ze wezen erop dat de EU bereid is geweest een deal te sluiten zoals we die nooit eerder hebben gezien, zolang grenzen gerespecteerd worden. "De overeenkomst mag niet ten koste gaan van wie we zijn. Dat wat ons maakt, moeten we behouden en beschermen", zei Barnier op de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

'Barnier heeft 100% steun'
Ook de Franse minister van Europese Zaken, Nathalie Loiseau, was verbaasd over de suggestie in de Britse pers dat Macron druk zou hebben uitgeoefend om het EU-standpunt te versoepelen. "Ten eerste heeft Barnier 100% steun van de lidstaten", zei ze tegen Today. "Ten tweede heeft Macron niets nieuws gezegd. Hij zei dat de EU in de toekomst moet worden hervormd tot een eenheid die relaties onderhoudt met landen buiten de EU."

Volgens Loiseau heeft Macron dat vorig jaar ook al gezegd. "Het probleem met het huidige voorstel van de Britse regering is dat het de voordelen van de rechten van Noorwegen zou genieten, met de plichten van Canada. Maar er moet een goede balans zijn tussen rechten en plichten", voegde Loiseau toe.

Overeenstemming over Noord-Ierland
De 2 partijen moeten tot overeenstemming komen over het heikel punt: de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Wat gebeurt met die grens als het niet lukt om een deal te sluiten over de toekomstige handelsrelatie? Daar zijn de EU en het VK het nog niet over uit, zo laat de bron aan Business Insider weten.

En dat terwijl er nog maar ongeveer 6 weken te gaan zijn tot een belangrijke top van Europese regeringsleiders. Het doel was aanvankelijk om in oktober een akkoord te sluiten over de brexit, maar de kans is groot dat dat op z’n vroegst in november gebeurt.

Lees meer op Business Insider:
Dit gebeurt er met het Britse pond als er een no-deal-brexit komt
- Het Britse pond blijft voorlopig overgeleverd aan de grillen van de brexit
Panasonic verplaatst Europese hoofdkantoor naar Amsterdam door brexit 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden