Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Onwerkbare regels rondom middelenbezit dreigen

15 Januari 2020 - 22 reacties

Voor telers is het straks wellicht verboden om gewasbeschermingsmiddelen op voorraad te hebben die niet zijn bedoeld voor en toegelaten in de eigen teelt. Met dit voorstel dreigen onwerkbare regels te ontstaan, zo waarschuwen onder meer LTO en de SGP.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag, woensdag 15 januari, over de nieuwe Plantgezondheidswet. De maatregelen rondom gewasbeschermingsmiddelen zijn daar onderdeel van. Het verbod dat wordt voorgesteld betreft het in bezit hebben van middelen die niet zijn bedoeld voor en toegelaten in de gewassen die op dat moment worden geteeld.

Ook milieu niet gebaat
Dit voorstel gaat volgens LTO Nederland volledig voorbij aan de dagelijkse praktijk van de teler. De geteelde gewassen kunnen vanwege rotatie en gewijzigde teeltplannen jaarlijks rouleren. Het voorgestelde verbod zou slechts tot extra kosten en administratieve rompslomp leiden. Zelfs het milieu zou er niet bij gebaat zijn. Immers, als de teler zijn bouwplan wijzigt, dan zou hij  halflege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen weg moeten doen, zo stelt Joris Baecke.

Volgens de LTO-bestuurder met de portefeuille Gezonde Planten wordt de teler onnodig op kosten gejaagd. "Eerst moeten afvoerkosten worden gemaakt om vervolgens het desbetreffende gewasbeschermingsmiddel opnieuw te moeten aanschaffen bij een volgende teelt waarbij het middel weer wel is toegestaan."

Bespuitingen voor anderen
Daarnaast ontstaan er voor leveranciers uitvoeringsproblemen. Het artikel verbiedt verkoop en levering van gewasbeschermingsmiddelen aan telers die niet van toepassing zijn op de gewassen die zij op dat moment telen. De vraag is of leveranciers dan de bouwplannen van telers moeten gaan controleren. Bovendien voeren veel telers en loonwerkers ook bespuitingen uit voor andere bedrijven. Onduidelijk is wie er dan verantwoordelijk is.

Ook SGP-kamerlid Roelof Bisschop spreekt zich fel uit in de kwestie. "Opnieuw dreigen boeren opgezadeld te worden met regels die op papier mooi zijn, maar in de praktijk lastig, of zelfs onwerkbaar zijn.” Bisschop: “Wat als je nog een rest overhebt en dat over twee jaar weer wil gaan gebruiken, want zo gaat dat in de praktijk. En weten ze op het ministerie écht niet dat sommige boeren ook spuiten bij hun buurman of andere collega’s? Dit gaat niet werken!"

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
rinus 15 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885295/onwerkbare-regels-rondom-middelenbezit-dreigen]Onwerkbare regels rondom middelenbezit dreigen[/url]
mss een taak voor bb om hier eens vol tegengas te geven en eens iets weg te leggen in den haag dat de maat nu vol is omtrent regelgeving!!
willen ze nog boeren over houden zijn deze onzin totaal overbodig en weer niet werkbaar...
Kjol 15 Januari 2020
Ben benieuwd hoe dit afloopt.
gewasbeschermingsmiddelenkasten fabrikant 15 Januari 2020
Ik verkoop nog wel ondergrondse schuilkasten.
Abonnee
Roy 15 Januari 2020
En gewoon gaan ze weer door met onzinregels erbij verzinnen. De boeren zijn het helemaal zat, zie de varkenshouders. Wanneer wordt men wakker dat een van de beste sectoren wordt geruineerd?
Piet 15 Januari 2020
Zijn er geen lobbyisten van Bayer met sociaal geschiedkundige verdelger? (Roundup voor parasieten)

https://www.transparency.nl/nieuws/2018/07/onderzoek-lobbywatch-bedrijfsleven-loopt-deur-plat-rutte-iii/

Vliegveld Lelystad dat begrijpt toch iedere boerenkleuter...
Nederland is een verloren zaak, tegen VVD is geen chemokuur voor opgewassen, op naar kankerverwekkende 5G straling (korte golf dus heel, heel veel straling en masten: die Endlösung van Rutte.

Dit land is krankzinnig.
Student 15 Januari 2020
Dit land is krankzinnig en Piet is het bewijs
schoenmakers 1 15 Januari 2020
Piet is het bewijs omdat hij het goed verwoord?
Kjol 15 Januari 2020
Flevopolder stikstofvrij maken, vervolgens kan Lelystad open en de randstad bouwen.
schoenmakers 1 16 Januari 2020
Is het niet raar, wij boeren moeten voordat we een vergunning krijgen om iets te bouwen alle milieu eisen onderbouwd hebben, vliegveld Lelystad krijgt gewoon een aanleg vergunning zonder dat er op de milieu eisen is ingegaan?????? Ik vindt dit heel raar, ik zou het discriminatie kunnen noemen
Piet 16 Januari 2020
Dr. prof. sociaal geschiedkundige studenten zijn idd het probleem.
Kjol 16 Januari 2020
Hopelijk veel subsidie op bosaanplant met Fransje Timmermans zijn 1000 miljard. Zijn we van het gezeur af en lekker verder boeren aan de andere kant van de oceaan.
DUH 16 Januari 2020
In windenergie en zonneparken investeren daar scoor je bij Frans punten mee. Bijkomend voordeel is dat je slapend rijk wordt...
Ik 20 Januari 2020
Ik vraag me echt af waarom hier op dit forum zoveel dom gekletst wordt. Zijn jullie nou gewoon niet slimmer of is het alleen maar stoer doenerij. Elke keer als er een logische maatregel ter verbetering van milieurampen, natuur, voedselveiligheid en dergelijke langs komt kettert iedereen in de meest vreselijke bewoordingen er lustig op los. Rutte, Timmermans, iedereen krijgt de volle laag.
Kijk es naar Schiphol: Remkes komt met eisen en regels, Schiphol roept gelijk dat dit een goed idee is, probleem opgelost. Uitstekend voor imago.
Kjol 20 Januari 2020
Schiphol lacht zich slap, een paar electrische bussen, wat extra ledlampen en een pilot projectje met electrisch vliegtuigslepen. Daarnaast nog wat ammoniakrechten opkopen in de omgeving en klaar is kees.
Staat gelijk aan bij een boer om de tuin te maaien met een electrische grasmaaier ipv met benzinemaaier(stelt dus niks voor).
Zuidboer 20 Januari 2020
Ik hoop dan toch wel dat je zelf zo slim bent te bedenken dat bij Schiphol een ander verdienmodel van toepassing is dan bij de afzonderlijke boer. Op Schiphol draaien ze hun hand niet om voor een paar led lichten en electrische taxi's meer of minder als ze weer kunnen gaan uitbreiden met duizenden vluchten.
De boer wordt geen verdienmodel in de kringlooplandbouw in het vooruit gesteld maar mag wel het bedrijf compleet op zijn kop gaan gooien met alle risico's van dien. Wie durft er tegenwoordig dan nog zomaar te investeren in gebakken lucht? Deze jongen in elk geval niet!
Henri 22 Januari 2020
Ik, imago, de klad zit er in! Doet met denken aan geschiedkundige sociologie...

Eindelijk boerverstand en dan de mesthoop erover heen, Zonde.

wat moet je verder zeggen als werkende voor haar subsidiedictatuur
Henri 22 Januari 2020
Onzin wat we zeggen?

BOEREN HEBBEN HET VOORSPELT GODVERDOMME HIER:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/22/advies-bouw-ook-huizen-in-groene-hart-en-op-platteland-a3987786
Piet 22 Januari 2020
Klopt, na stikstofcrisis nu tractor kenteken vlak voor nieuwe salarisstrook om burgers gunstig te stemmen. Na de actie heel Nederland 100 (in de file) de schuld van de Boeren.

Boeren worden ingesmeerd met pek en veren en vervolgens word landbouwgrond onteigend voor bouwgrond van 390 euro per vierkante meter, begin vast met rekenen!

Zorg voor rechtsbijstand om contractueel vast te leggen dat vastgoed lobbyist rutten er niet met uw bouwgrond vandoor gaan!

Alles word weggeven, strijders draaien zich om in hun graf.
Harm 23 Januari 2020
Dank aan VVD nazi's:

Stemmers kaalscheren & berechten volgens de islam van de Rutte.
Piet 23 Januari 2020
het gaat er niet om wat rutte gedaan heeft, maar wat hij heeft laten rotten, stikstofnorm was het eerste lijk

Er zal niet meer gestemd worden op zijn comfortable ziekte, linkse partijen zullen komen met een onoverwogen cultuurslachting.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie: Ieder woord is gelogen.

Voorop als het niet over verantwoording gaat van vliegtuigramp tot AI zonder referenda: overtuigd van eigen arrogante mening:
rotte moge eeuwig branden zoals wij zullen branden!
Jannie 23 Januari 2020
Het zal nooit meer worden, zoals het was. De gouden tijd ligt definitief achter ons. Nieuw ond ernemerschap wordt van ons verwacht. Anders komen we bij de GZZ terecht.
Eduard 23 Januari 2020
Na onmogelijke stikstofnormen, nieuw ondernemerschap.

Met landbouwroof zijn denktanks bezig, omzetten van te onteigenen landbouwgrond naar bouwgrond is een verhaal van miljarden en U gelooft in nieuw ondernemerschap...?

https://www.transparency.nl/nieuws/2018/07/onderzoek-lobbywatch-bedrijfsleven-loopt-deur-plat-rutte-iii/

Dit is het verhaal van subsidiedictatuur van lobbyisten vastgoed.
De hel van rotte? rechts doet de voorzet, links trapt ons erin,

het mooiste: zij doen dit van ONZE centen dag in dag uit de zaak verutten van Groningen, Lelystad tot G5 straling die zelfs in Duitsland verboden is, 1945 herhaalt zich, alleen de lijken zijn anders.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

Nieuws Politiek

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

Coalitie met LTO wil steun in ruil voor stappen

Nieuws Stikstof

Coalitie met LTO wil steun in ruil voor stappen

Veel open eindjes in de nitraatrichtlijn

Achtergrond Nitraatrichtlijn

Veel open eindjes in de nitraatrichtlijn

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief