ChristenUnie

Nieuws Stikstof

Schouten: 'Wij bepalen met wie we praten'

5 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Landbouwminister Carola Schouten heeft het overleg met het Landbouw Collectief voorlopig opgeschort. Ze is niet te spreken over de dreigende taal in een persbericht van Farmers Defence Force (FDF). Daarbij vindt de minister dat ze vrij is om te praten met wie ze wil. 

In het persbericht maakte FDF bekend sterke aanwijzingen te hebben dat Schouten gesprekken voert met de ketenpartijen, achter de rug van het Landbouw Collectief om. Letterlijk staat er: "Er zijn sterke signalen binnengekomen dat Schouten de periferie op audiëntie roept. De vleesbazen, de zuivelbobo's, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde." In de persverklaring dreigt FDF verder dat wanneer de periferie met Schouten een deal maakt, dat de personen in kwestie dan 'out' zijn.

Gesprekken opgeschort 
Aanvankelijk zouden Schouten en premier Mark Rutte vanmiddag een onderhoud hebben met het Landbouw Collectief, maar dat is geannuleerd. Met het oog op de dreigende taal in de persverklaring van FDF, dat onderdeel is van het Landbouw Collectief, was een gesprek volgens een woordvoerder van Schouten niet mogelijk.

Het Landbouw Collectief praat vanavond hoe om te gaan met de ontstane situatie. Het kabinet wil verder praten wanneer FDF de persverklaring weer inslikt. Het bestuur van Farmers Defence Force laat aan haar volgers weten dat het Landbouw Collectief niet uit elkaar wordt gespeeld. "Maak je geen zorgen, het collectief is sterker en staat daar boven", zo meldt het bestuur in een appgroep op social media op vragen van volgers.

Geen excuses
FDF-voorzitter Mark van den Oever laat op de website van De Telegraaf weten dat Schouten vooralsnog niet op excuses hoeft te rekenen. "Wij gebruiken soms harde woorden. Als Schouten en Rutte daar niet tegen kunnen, zijn het tere zieltjes.” Van den Oever zegt het prima te vinden dat het overleg is opgeschort, daar het Landbouw Collectief reikhalzend uitkijkt naar de doorrekeningen van het Mesdag Zuivelfonds van de stikstofdata van het RIVM. De presentatie hiervan staat op 20 februari op de agenda.

Jeroen van Maanen, die namens FDF de gesprekken met Rutte en Schouten in het Landbouw Collectief voert, zegt in hetzelfde artikel te zijn verrast door de verklaring van zijn eigen organisatie. Hij was daarvan niet op de hoogte. Op NPO Radio 1 gaf Van Maanen aan de waarschuwing aan het adres van de ketenpartijen, los van het taalgebruik, wel te begrijpen. Hij verwijst daarbij naar het fosfaatrechtenstelsel. "Daar is de zuivelindustrie een rol gaan spelen in het uitvoeren en controleren van de rechten. Zo'n situatie willen we nu voorkomen."

In gesprek met ketenpartijen
Dat het kabinet met andere ketenpartijen in gesprek is, klopt overigens volgens de woordvoerder. "Het kabinet praat met het Landbouw Collectief over stikstofreductie, maar ook met andere organisaties. Daarin staan wij vrij. Wanneer we bijvoorbeeld met ketenpartijen over kringlooplandbouw praten, gaat het soms ook over stikstofreductie. Beide onderwerpen overlappen elkaar."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Ton Westgeest 5 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885780/schouten-wij-bepalen-met-wie-we-praten]Schouten: 'Wij bepalen met wie we praten'[/url]
Schouten: 'Wij bepalen met wie we praten' Dat is natuurlijk zo, maar kap nu toch eindelijk eens met huichelen!! Zelf wist ik het al bij voorbaat, praten helpt niet, met trekkers de weg op helpt niet, er zit gewoon een tweede agenda achter.....

Als je denkt dat je gewoon de helft van de boeren weg kan kopen en denkt dat je dan gewoon weer huizen kan bouwen en vliegvelden kan laten groeien of nieuwe vliegvelden openen......

Als je 11,5 miljard aan subsidie geeft aan biomassa terwijl de hele wereld weet dat het verkeerd is, zowel uit CO2 doelstellingen als uit gezondheids- overwegingen...

Als je volop bezuinigd op cruciale dingen in de samenleving, zoals gezondheidszorg, ouderenzorg, geestelijk gehandicaptenzorg en op onderwijs, en je denkt dat je daar zo mee weg kan komen....

Als je 5000 mensen bij de belastingen warm saneert met belasting geld en denkt dat het zonder gevolgen kan blijven....

Als je de marktwerking in alle facetten doortrekt ook bij partijen waar iedereen van mening is dat je dat in eigen hand zou moeten houden, zoals o.a. bij de geneesmiddelen industrie....

Als je denkt dat als er wat verkeerd gaat, dat je dat onder selectief geheugen verlies kan scharen, zelfs als er 70 doden bij vallen...

Als je van mening bent als er iets verkeerd gaat op de ministeries dat dat gewoon even bijgesteld kan worden bij het WODC, RIVM en de WUR door de minister of staatssecretaris.....

Als dat het VVD/ Groen Links plannetje is...... Als je denkt dat Nederland toch gewoon door blijft draaien, doe je dat toch gewoon.!!!
Je maakt gewoon een grap en een grol en we stemmen wel weer op jullie hoor!!!!!
hans 5 Februari 2020
Een vos verliest wel haar haren, maar niet haar streken.
En wie het dichtst op het vuur zit, verwarmt zich het best.

Zoals altijd zal "de sector" het wel overleven, en een gedeelte er zeer goed van blijven leven, maar aan de zijde der grondtroepen zullen de offers aanmerkelijk zijn.
Jan 5 Februari 2020
Geen oorlog zo hevig of er blijven soldaten over. Veel boeren ondernemen lekker door, maken zich niet druk over stikstof en geven hooguit een trekker mee aan hun kinderen op schoolreis naar Den Haag.
Bob 5 Februari 2020
Er zit niks anders op dan de distributie centra dicht gooien en onze produkten niet leveren,desnoods alleen voor het buitenland(china)
ewald 5 Februari 2020
nee jan Fout!!!
zo ligt het niet er blijven geen soldaten over op deze manier walgelijk dit gaat iedere boer aan alles gaat naar de mallemoer .als jij denkt dat dit een schoolreisje is ben je niet goed wijs. worden hele generaties en gezinnen kapot gemaakt dit moet heel snel stoppen de agro sector is de ruggengraat van de heel de economie maar dit word aardig om zeep geholpen
willie van Gemert 5 Februari 2020
Het persbericht heeft zijn doel al bereikt, iedereen is gewaarschuwd en voor die groep telt :wie de schoen past trekt hem aan en voor alle anderen uit die groep kunnen dit persbericht langs zich neerleggen, voor hen was het niet bedoeld. Na 20 febr. het een en ander uit het persbericht toelichten/nuanceren en gewoon weer aansluiten bij LC waar FDF de voortrekkers rol in heeft vervuld in de oprichting van LC.
Nogmaals dank voor die rol aan FDF.
Piet 5 Februari 2020
Groot gelijk Jan, meeste boeren weten amper waar het over gaat en boeren lekker verder. Denk niet dat er in andere sectoren nooit wat speelt. Verkoop anders de toko en ga wat moois doen. Er is echt wel meer dan boeren alleen.
Oude rot 5 Februari 2020
Goed zo Minister. Chantage en bedreigingen moeten niet beloond worden. Wij boeren overlegden vroeger op basis van feiten. De huidige boeren hebben vieze handen gemaakt. Ga je moet spoelen. Basta
???!!! 5 Februari 2020
Moet er gepraat worden over landbouw (of welke zijdelingse betrokkenheid mbt landbouw) dan is er één partij: Landbouw Collectief.

Dit kabinet heeft dat blijkbaar niet door.

FDF goed gezien, goed gedaan!


Rutte komt maar met excuses dat ze hun hand overspelen.
Niet? ook goed:

1) kieper de rotte appels uit de agribusiness/uit landbouwcollectief.
2) vanaf 21 februari, wanneer het rapport der rapporten er ligt; NL plat tot kabinet gevallen is.

Jos 5 Februari 2020
Goed gedaan FDF eindelijk een partij die ballen heeft die gene die vertouwen heeft in de politiek zeg ik wordt wakker
bep 5 Februari 2020
FDF ga zo verder het moet zo, anders blijft er niets over al denken sommige boeren van wel.
stoffel 5 Februari 2020
Het lijkt de Chinese overheid wel die gaat
ook op deze manier te werk.
Cees 5 Februari 2020
"Praten, praten met wie ik wil" Zegt Schouten. Kan ze wel praten? Met de boeren wil ze niet praten. Er wordt veel gepraat maar weinig gezegd. Al maanden is dat zo. En aan Rutte heb je ook al niet veel.
Wat is er aan de hand?
De overheid mag alles doen, de burgers moet maar zwichten.
Dan is het MKZ, vervolgens kippen, geiten, varkens en zelfs herten die het moeten ontgelden, met allerlei onzin ziektes. voor dieren. Als de overheid niet is te stoppen, gaat Nederland naar de knoppen ! (En de boeren).
Overheid breek die knoop is door, en los het probleem op!
Echter er is nog geen eens stikstof. Anders hadden we allang dood geweest.
Het woord van 2019. STIKSTOF.
Echt te gek.
Afin veeg die stomme regels van tafel overheden, het probleem is opgelost.
Want je weet met zn allen geen oplossing hiervoor.
En ga nu eens echt praten met de juiste personen !
#trotsopdeboer
Boer en landbouw sterkte.
Als ik eet denk ik aan julie.
Abonnee
peter 5 Februari 2020
Overleg landbouwcollectief met Rutte en Schouten is door kabinet afgeblazen. Rutte ging redelijk van leer tegen Dijkhuizen en eiste excuses over communicatie van Farmers Defence Force.
Rutte zei "kan dat LC niet verder zonder FDF."
Aalt Dijkhuizen sprak daarop "Meneer Rutte u heeft een coalitie van 4 partijen en ik van 13. In iedere coalitie is wel eens wat. In de uwe was een partij die halvering van de veestapel als wens/oplossing voor de stikstofcrisis naar buiten bracht. Dat was geen kabinetsbeleid. U zet die partij ook niet uit de coalitie.

#Carolavirus
Geertruida 6 Februari 2020
"Rutte wil vaart maken" Balen dat FDF hem in de wielen rijdt... dit dossier had voor 20 feb afgehandeld moeten zijn.
Maar zo(FDF) zal het wél moeten, want politiek en journalistiek steekt de kop hardnekkig in het (natura-2000)zand. Blijven vastklampen aan de waan dat boeren de natuur kapot zouden maken. Natuur-minnende partijen moeten zich kapot schamen: wie heeft het lef om de verwende en overconsumerende nederlanders de wacht aan te zeggen?! Wat een rotzooi vloeit er dagelijks de woning- en fabrieksafvoerbuizen in! VVD wil niet anders, maar die (s)linksen???
Stikstof uit de landbouw? Afleidingsmanouvre! FDF voelt drommels goed aan dat er een heel ander spel met ons gespeeld wordt!
RWillem 6 Februari 2020
U bepaald met wie u praat. WIJ bepalen onze zakenpartners! Gewaarschuwd bedrijf telt voor 2!!!
Dirk 6 Februari 2020
Inmiddels is FDF al door het stof gegaan en op de knieën excuses aangeboden. Was op het journaal ook erg klungelig dat Van Maanen niet wist welke brief zijn bestuur er uit gedaan had.
Oude rot 6 Februari 2020
Ik lees steeds over 'linksen', mensen, die heb je niet meer, dit is iets van de vorige eeuw. In welke tijd leven jullie nog. Kom eens met iets nieuws, iets origineel, humor en innovaties.. Zo word je niet oud, zeker niet met een stikstoflaag op je huid. Koop eens masseerolie. van Kneipp..Ik ben 84 jaar en 20 februari 85.
Boerenverstand 6 Februari 2020
Nederlanders betalen deze zieke haagse ministers die zelf bepalen met wie zij praten, rutte loopt weg, onze democratie is dood:

Van Nieuwenhuizen heeft berekeningen over vliegveld Lelystad niet met de Tweede Kamer gedeeld, de uitkomst is niet openbaar gemaakt: GRONDSLAG STIKSOFPROBLEMATIEK!!!

VAN ONS GELD, TERWIJL WIJ VOOR HUN WERKTEN WORD ONZE DEMOCRATIE IN UITGEBEEND EN VRIJHEIDSSTRIJDERS ALS TRUMP, THEO VAN GOGH, PIM FORTUYN DE NEK OMGEDRAAID!


De Britten hebben hun land, hun identiteit terug en wij mogen het doen met de Europees culturele lijkwade van rutte tot verdeel en heers van culturen, een onomkeerbare eeuwige Godschande!
De rutte vruchten van Den Haag. 6 Februari 2020
naast mens en dier parasitaire prof. dr. drs. sociale geschiedkundigen

geen lobbyist van Bayer die hier een bestrijdingsmiddel voor heeft
Carola Rutte 6 Februari 2020
Met zulke mensen, die raskallen, wil ik niet praten. Ga je mond spoelen en je roes uitslapen. Jullie worden totaal niet geremd door verstand van zaken.
De rutte vruchten van Den Haag. 7 Februari 2020
kenmerkend
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden