Shutterstock

Nieuws Exportverbod

China wil cameratoezicht in Nederlandse slachterijen

1 Juli 2020 - Wouter Baan

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft signalen opgevangen dat China middels camera's toezicht wil houden op Nederlandse slachterijen, om te zien hoe de corona-preventiemaatregelen worden nageleefd. Dit na aanleiding van de Chinese exportban op varkensvlees.

Een woordvoerder van de COV zegt dat de vleesban, die van toepassing is op Vion (Boxtel en Groenlo), Van Rooi en Westfort (Gorinchem), sowieso gerelateerd is aan het coronavirus. "Dat staat vast." Dan zijn er volgens hem 2 opties: Of China wil weten of de preventiemaatregelen, die Nederlandse slachterijen hebben getroffen, worden nageleefd. 

Een andere optie is dat China vermoedt dat het coronavirus op vleesproducten overleefd en daardoor voorzorgsmaatregelen treft. "Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit laatste niet het geval is."

Cameratoezicht
Om het eerste probleem te tackelen, zou China op afstand middels camera's willen toezien op het slachtproces in ons land. De woordvoerder laat weten dat een dergelijk verzoek in Denemarken is neergelegd. Ook de Deense slachtgigant Danish Crown heeft te maken met een exportverbod. Wanneer de vleesban bij het verkrijgen van cameratoezicht door China weer wordt ingetrokken, dan zal daar door Nederlandse slachterijen gehoor aan worden gegeven, zo laat de woordvoerder weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden