Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Waarom bietenteler in VS €44 per ton ontvangt

23 November 2020 - Niels van der Boom - 5 reacties

In Nederland prijzen we ons (terecht) gelukkig met het coöperatieve resultaat van Cosun bovenop de kale suikerbietenprijs. Nergens in Europa is de uitbetalingsprijs zo hoog. Amerikaanse bietentelers kunnen dit jaar rekenen op een prijs van omgerekend €44 per ton. Hoe krijgen ze dit voor elkaar?

Begin december komen de coöperatieve bietenverwerkers in de Verenigde Staten met hun prijsprognose voor oogst 2020. De American Crystal Sugar Co. Uit Minnesota kan nu al goed nieuws brengen voor hun telers. De coöperatie verwacht een voorschot van $52 per ton uit te kunnen betalen aan hun leden. Omgerekend is dat bijna €44 per ton. Een jaar eerder bedroeg het voorschot €31 per ton en werd uiteindelijk ruim €38 uitbetaald. De verwachting is daarom dat die €44 wordt aangetikt.

Opbrengst onder gemiddeld
De coöperatie kan een hogere prijs vooral uitbetalen omdat de suikergehaltes deze campagne fors hoger liggen, zo zegt CEO Tom Astrup tegen nieuwssite AgWeek. De opbrengst lag namelijk bijna 10 ton onder het meerjarig gemiddelde, op 62 ton per hectare. In totaal heeft de coöperatie 10 miljoen ton bieten ontvangen. Een jaar geleden was dat nog 7,5 miljoen ton. Een vijfde van de oogst bleef in de grond zitten omdat vorst en sneeuw het onmogelijk maakte de percelen te rooien.

De verloren gewassen zijn wel verzekerd dankzij een overheidsschema. In totaal ontving Crystal Sugar Co. $82 miljoen (€69 miljoen) aan verzekeringsgeld om onder hun ledentelers te verdelen.

Betere gehaltes
Dit jaar was de bietencampagne begin oktober al bijna afgerond. Het gemiddeld suikerpercentage komt uit op 18,4%, tegenover 17,9% een jaar eerder. De bieten worden vervolgens opgeslagen in enorme overdekte hopen. Het verwerkingsseizoen loopt door begin april, zo is de schatting nu.

CEO Astrup is positief over de Amerikaanse suikermarkt. Het land kampte vorig seizoen met tekorten. De benodigde import van suiker is door het USDA gereguleerd en heeft de lokale suikermarkt ondersteund. Hierdoor is vanuit andere werelddelen geen goedkope suiker in de VS gedumpt. Dankzij de gezonde vraagmarkt verwacht Crystal Sugar deze campagne goede cijfers te draaien.

Amerikaanse suikerproductie
De productie van suiker in de VS draait voor bijna de helft om rietsuiker (55% om 45%). Per jaar produceert het 17 miljoen ton suikerriet, waarvan de helft afkomstig is uit de staat Florida. Ook in Louisiana, Texas en Hawaii wordt rietsuiker verbouwd. Het areaal suikerbieten in het land bedraagt 364.000 hectare tegenover 810.000 hectare suikerriet. De totale suikerproductie ligt op 8,1 miljoen ton, waarvan een deel verwerkt wordt tot ethanol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
petatje 23 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10890149/waarom-bietenteler-in-vs-euro-44-per-ton-ontvangt]Waarom bietenteler in VS €44 per ton ontvangt[/url]
CEO Astrup is positief over de Amerikaanse suikermarkt. Het land kampte vorig seizoen met tekorten. De benodigde import van suiker is door het USDA gereguleerd en heeft de lokale suikermarkt ondersteund. Hierdoor is vanuit andere werelddelen geen goedkope suiker in de VS gedumpt.
Duidelijk dat de wereldmarkt,, als het gaat over dumpingen vanuit India of Brazilie feitelijk niet bestaat, maar lauter uit het opvangputje W-europa! Wij zijn als producenten door de Europese Politiek in feite bij de beer gedaan! Er is GEEN wereldmarkt, onze suiker kan al nooit Amerika in!
Abonnee
Kjol 23 November 2020
Nu pas wakker...in de USA en in Canada is het boerenklimaat zeer zeker niet slecht vergeleken met de EU.
Stalland 24 November 2020
Lang leve Brussel
Abonnee
Kjol 24 November 2020
We mogen van groot geluk spreken dat oost europa nog nuchter verstand inbrengt, anders stond het er voor agrarisch europa nog veel slechter voor.
bblogic 24 November 2020
De Amerikaanse boeren hadden het geluk dat Trump in de eerste plaats opkwam voor zijn eigen bevolking. Straks, met Biden aan het roer, kan het snel veranderen. De USA gaat dan dezelfde kant op als Europa. Van America first richting deep-state dictatuur en algehele bangmakerij.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden