ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Bayer

Miljardenverlies Bayer door schikking Roundup

25 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Chemieconcern Bayer heeft ondanks de coronacrisis een goed resultaat geboekt over 2020. De totale omzet van het concern is met 0,6% gegroeid naar €41,4 miljard. Toch boekt het concern een verlies van ruim €10 miljard. Dat komt vooral door een schikking van 8 miljard in de Roundup-zaak.

De divisies Crop Science (agro) en Pharmaceuticals (medicijnen) hebben het afgelopen jaar een EBITDA geboekt zoals verwacht. Bij de divisie Consumer Health (gezondheidsproducten voor consumenten) was er zelfs sprake van een sterke groei boven de verwachting.

"Onze operationele kracht in deze turbulente tijden laat zien hoe veerkrachtig onze bedrijven zijn, zelfs tijdens de pandemie" aldus bestuursvoorzitter Werner Baumann vandaag (donderdag 25 februari) tijdens de presentie van de jaarcijfers. "Deze week een jaar geleden werd het eerste corona verdachte geval in Leverkusen gemeld. Er is sindsdien veel gebeurd. We hebben ons daarbij gefocust op de verantwoordelijkheid naar onze circa 100.000 werknemers en hoe we de klanten konden voorzien met onze producten die in sommige gevallen essentieel zijn."

Vraag naar gewasbeschermingsmiddelen hersteld
"In de eerste helft van 2020 hebben we last gehad van minder vraag naar gewasbeschermingsmiddelen, vooral in Noord-Amerika," vertelt CFO Wolfgang Nickl. "Een daling in de vraag naar biobrandstoffen zetten de prijzen van agrarische grondstoffen onderdruk. Daarnaast hebben we als mondiaal opererend bedrijf ook last gehad van schommelingen in de valutakoersen. De coronacrisis zorgde voor een onverwacht positief effect op de reis- en verblijfskosten, die zijn in 2020 veel lager."

Ondanks de slechte start zag Crop Science de omzet met 1,3% groeien naar €18,84 miljard. Deze groei kwam uit Latijns-Amerika, Azië en Oceanië. In Noord-Amerika was er sprake van een krimp in de omzet. Kijkend naar de verschillende productgroepen was er flink meer vraag naar fungiciden. Dat komt voornamelijk door de introductie van nieuwe middelen. De afzet van herbiciden is met 1% afgenomen. De toelating van verschillende middelen in de EMEA en Noord-Amerika is (deels tijdelijk) ingetrokken. In middelen voor zaaizaadbehandeling was de afzet in 2020 nagenoeg gelijk aan 2019.

Positieve stemming
Over de agrarische markt is Bayer positief gestemd. "Vooruitkijkend naar de agrarische markt zijn we voorzichtig optimistisch. De prijzen voor maïs, soja en andere gewassen zijn flink gestegen sinds september en China hersteld van de Afrikaanse varkenspest. We hopen dit momentum in 2021 vast te houden," zegt Nickl. Bayer verwacht dat de omzet in 2021 met circa 3% groeit naar €42 tot €43 miljard. Voor Crop Science wordt zelfs een groei van 4% verwacht.

Bayer heeft het afgelopen jaar gebruikt om de basis te leggen voor verdere groei in de toekomst, legt Baumann uit. "We zien bijvoorbeeld kansen in nieuwe technologieën als gene editing (Cripsr-Cas) als oplossing om de groeide wereldbevolking te voeden en aan te passen op klimaatverandering." Bayer heeft bijvoorbeeld het nieuwe maïsras Vitala als onderdeel van een pilot project in Mexico geïntroduceerd. Door korter stro is dit ras beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, die meer voorkomen door de klimaatverandering. Daarnaast kan het ras toe met minder water en stikstof om dezelfde opbrengsten te halen. Bayer heeft hoge verwachtingen van deze ontwikkelingen.

Oplossing voor Roundup rechtzaken inzicht
"Een ander belangrijk doel blijft het oplossen van de glyfosaat geschillen in de VS," zegt Baumann. "In 90.000 gevallen hebben we overeenstemming bereikt met de aanklagers of geconstateerd dat de zaken niet aan de criteria voldoen. Begin februari hebben we een nieuwe grote stap voorwaarts gezet. Er zijn nieuwe voorstellen gedaan voor de nog lopende en eventuele toekomstige claims. Deze voorstellen liggen nu bij het Amerikaanse hof in afwachting van goedkeuring."

Om het bedrijf toekomstbestendig te maken gaat Bayer zich meer toeleggen op de kerntaken. Daarom werd gisteren bekend gemaakt dat Bayer van plan is de divisie Environmental Science Professional te verkopen. Crop Science moet zich weer volledig focussen op de primaire landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox