Shutterstock

Nieuws Zoönosen

Sectororganisaties dienen klacht in bij universiteit

3 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 1 reactie

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de organisaties van pluimveehouders LTO/NOP en NVP hebben een klacht ingediend bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Twente. Volgens de organisaties beschuldigt de universiteit de Nederlandse varkens- en pluimveehouderij ten onrechte.

De universiteit plaatste op 8 januari het persbericht 'Meer risico op zoönose in Nederland dan we denken'. Dit bericht stelt varkens- en pluimveehouders volgens de organisaties in een kwaad daglicht door stevige conclusies te trekken over het ontstaan van zoönosen in de veehouderij en de perceptie van Nederlanders daaromtrent. Terwijl het onderzoek niet is afgerond en gepubliceerd. "Dit is in strijd met de wetenschappelijke integriteit die universiteiten behoren na te streven", aldus de organisaties.

De zaak werd 18 februari aangekaart door Stichting Agrifacts (Staf). Staf eiste dat de universiteit het persbericht aanpast. De universiteit plaatste daarop een verklaring op haar website waarin ze stelt dat de onderbouwing van het onderzoek wel degelijk klopt. Volgens de universiteit zijn de aanpak en kwaliteit van het werk ook goedgekeurd door de ethische commissie en zijn de bevindingen op een wetenschappelijk congres gepresenteerd. Volgens POV, NVP en LTO/NOP heeft de universiteit ook na lang doorvragen van Staf de onderbouwing van het persbericht echter onvoldoende aangeleverd.

Basis klacht
Het eerste deel van de klacht is dat het op de website van de Universiteit Twente gepubliceerde bericht gaat over een onderzoek dat nog niet is afgerond en gepubliceerd. Ten tweede zouden de geïnterviewden niet  representatief zijn. "Er zou een grote groep Nederlanders zijn ondervraagd. In werkelijkheid ging het om een groep van 167 personen, waaronder relatief veel studenten van de universiteit zelf en vrouwen."

Ook kan de universiteit volgens de organisaties niet onderbouwen dat zoönosen ontstaan in de intensieve veehouderij. "Algemeen bekend is dat de ziekteverwekkers afkomstig zijn uit de wilde fauna."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Thomas 3 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10891254/sectororganisaties-dienen-klacht-in-bij-universiteit]Sectororganisaties dienen klacht in bij universiteit[/url]
Veel fake nieuws vanuit de Universiteiten, is echt triest op dat niveau.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden