Provincie Gelderland

Achtergrond Christianne van der Wal

Papieren geklets, daar is de stikstofminister niet van

4 Januari 2022 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Iemand die niet houdt van 'pappen en nathouden' en knopen durft door te hakken. Een belronde langs Gelderse Statenleden leert dat we met Christianne van der Wal, nu nog gedeputeerde van Gelderland, een minister voor Natuur en Stikstof krijgen die (naast prettig in de omgang) een aanpakker is. Eigenschappen die ze als stikstofminister goed kan gebruiken.

"Of het nu gaat om mobiliteit of economie, ik houd van aanpakken en samenwerken", schrijft ze over zichzelf op de website van VVD Gelderland. VVD Gelderland omschrijft Van der Wal in een persbericht, naar aanleiding van het nieuws dat zij minister wordt, als een echte liberale 'power-vrouw'. "Het liefst hadden we Christianne voor de provincie Gelderland behouden", aldus fractievoorzitter Frederik Peters. "Want we hebben ervaren hoe sterk zij de afgelopen jaren voor onze provincie heeft geacteerd op complexe dossiers. Haar politieke en bestuurlijke talent is ook in Den Haag niet onzichtbaar gebleven." 

Volgens VVD Gelderland heeft Van der Wal het nodige bereikt: "Tijdens de uitbraak van de coronacrisis heeft zij zich hardgemaakt voor de Gelderse ondernemers. Die konden vervolgens rekenen op miljoenensteun vanuit de provincie als onderdeel van een totaalpakket aan steunmaatregelen. Op het terrein van bereikbaarheid heeft Van der Wal belangrijke stappen gezet in de realisatie van de doortrekking van de A15 en aanleg van de Railterminal Gelderland. Daarnaast heeft zij zich ingezet voor veiligheid op de Gelderse wegen. Met de komst van Connectr naar Gelderland heeft zij een blijvende belangrijke impuls gegeven aan de ontwikkeling van waterstof en groene energie in onze provincie." 

In het college van Gedeputeerde Staten was Van der Wal verantwoordelijk voor onder meer Gelderse economie, innovatie en mobiliteit. De politica is vanaf juni 2019 een van de twee Gelderse gedeputeerden. Daarvoor was zij wethouder en eerder raadslid in Harderwijk. Van der Wal woont in Hierden (gemeente Harderwijk) samen met haar man en vier kinderen.

Weinig Haagse ervaring
Sinds 2017 is de aankomend minister partijvoorzitter van de landelijke VVD, maar ze heeft verder geen bestuurlijke ervaring in Den Haag. Dat kan juist een voordeel zijn in het stikstofdossier, waar veel op provinciaal niveau moet worden afgekaart, denkt Fokko Spoelstra van de PvdA (in Gelderland een coalitiepartij). "Ze heeft geen Haagse ervaring in de slangenkuil van de Tweede Kamer, zoals ik het maar even noem, maar ze brengt door haar werk voor de gemeente en de provincie wel iets mee als ze in het land dingen in uitvoer wil brengen. De opgave is geen eenvoudige en dan helpt het als je weet wat je wel en niet kan vragen aan provincies. En als je de bestuurscultuur wil veranderen, is het ook niet zo gek dat je buiten Den Haag kijkt."

Van der Wal is gemakkelijk in omgang, aldus Poelstra. Ze probeert mensen mee te krijgen, maar niet om iedereen te vriend te houden. "Met stikstof zal ze het ook niet iedereen naar de zin maken. Dat vind ik krachtig, dat je toch 'nee' durft te zeggen. Dat was het geval bij de Rijnbrug bij Rhenen. Dat je op enig moment zegt: 'Het kost veel geld en lost problemen niet op; we kunnen zo niet doorgaan.' Die helderheid waardeer ik." Van der Wal is volgens hem een doelgerichte bestuurder die naar mensen luistert, bevlogen is en weet door te pakken." Als voorbeeld noemt hij Connectr in Arnhem, een initiatief dat als doel heeft de energietransitie te versnellen en Gelderse economie te versterken. "Het is niet iemand van lang 'pappen en nathouden'. In het stikstofdossier moet ook wat gebeuren. Maar dat zal geen gemakkelijke opgave zijn. Ik benijd haar niet. Er moet een koers uitgezet worden. Hoe je dat doet met draagvlak en genoeg tempo, dat is geen makkelijke opgave. Maar iemand moet het doen, en dan kun je haar dat dossier toevertrouwen. Ik denk dat ze het karakter meebrengt om voortgang te boeken."

Geen wonderfee met toverstafje
Gerhard Bos, fractievoorzitter van (eveneens coalitiepartij) CDA in de Provinciale Staten is ook goed te spreken over Van der Wal: "Ze weet waar ze heen wil en houdt van gedegen werk. Dat is een combinatie die zij doet met een prettige manier van omgaan; een prima bestuurder. Stikstof is een ingewikkeld dossier, dat weet iedereen. Ze is geen wonderfee die even naar Den Haag rijdt met een toverstafje en het oplost. Maar ze weet van aanpakken en kan op een reële manier naar oplossingen kijken."

Bos had liever gehad dat Van der Wal in Gelderland was gebleven. "Het is mooi voor haar, maar de opgave in Gelderland voor mobiliteit is ook groot. Het is erg jammer dat ze dat loslaat, maar met het oog op het landsbelang." Het meest kenmerkend voor Van der Wal, volgens Bos: "Papieren geklets, daar is ze niet van. Papier moet echt de oplossing laten zien. Ze is er niet voor om op de winkel te passen en pakt dingen aan, komt tot resultaten."

'Benieuwd wat ze voor Nederland gaat bereiken'
De stikstofopgave is ook in Gelderland groot, met een uitgebreide agrarische sector en de Veluwe als groot Natura 2000-gebied. Bos: "Dat is buitengewoon ingewikkeld. Om agrarisch ondernemers voldoende perspectief te bieden en te laten voldoen aan regelgeving vanuit Brussel en Den Haag, dat is een van de grootste opgaven. Ik ben benieuwd wat Van der Wal in natuur en stikstof voor ons – en dan bedoel ik Nederland – in Den Haag gaat bereiken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk. 5 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896009/papieren-geklets-daar-is-de-stikstofminister-niet-van]Papieren geklets, daar is de stikstofminister niet van[/url]
Ben zeer benieuwd, maar we zullen het zien.??
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden