Shutterstock

Nieuws Stikstof

Rechter: Biocentrale FrieslandCampina mag niet

27 Januari 2022 - 4 reacties

De rechtbank Overijssel heeft een streep gehaald door de vergunning van Brouwer Biocentrale in Balkbrug en 3 andere vergelijkbare installaties in de provincie. Dit is omdat niet helder is gemaakt hoeveel depositie de centrale veroorzaakt op omliggende natuur en er ook geen legalisatieprogramma met eventuele stikstofruimte beschikbaar is. 

Dit heeft de rechtbank uitgesproken in een zaak die door coöperatie MOB is aangespannen tegen de provincie Overijssel en Brouwer Biocentrale. Deze biomassacentrale zou volgens plan groene energie leveren voor de kaasfabriek van FrieslandCampina in Balkbrug, waardoor dit bedrijf geen of minder gas hoeft te gebruiken. Dit argument is ook door Brouwer en de provincie aangevoerd als overweging om toch een vergunning toe te kennen.

De rechtbank brengt daar tegenin dat hiermee nog niets is gezegd over de mogelijke schadelijke effecten die de uitstoot van de biomassacentrale heeft op nabijgelegen natuurgebieden. Daarover zou eerst meer helderheid moeten komen. De centrale hoopte ook een beroep te doen op coulance, omdat het een PAS-melder is. Daarin gaat de rechtbank evenmin mee.

Geen zicht op legalisering PAS-melders
Volgens de rechtbank heeft de overheid tot nog toe op geen enkele wijze zicht gegeven op de wijze waarop PAS-melders kunnen worden gelegaliseerd. Ook is nog geen stikstofruimte voorhanden. Uitspraken van de rijksoverheid dat voorlopig niet handhavend zal worden opgetreden tegen bedrijven zonder goede vergunning, laat de rechtbank voor rekening van de overheid. De rechtbank toetst de bestaande situatie aan de wetgeving zoals die nu geldt.

Voor actiegroep Farmers Defence Force is de uitspraak reden om met extra nadruk aan te dringen op meer actie van minister Van der Wal om snel een toetsingskader op te stellen. FDF wil desnoods de ontwikkeling van een toetsingskader via de rechter afdwingen. Binnenkort begint de rechtbank Overijssel met de behandeling van zaken van 33 Overijsselse veebedrijven, die ook niet beschikken over een geldige natuurvergunning. MOB vindt dat de overheid daar eveneens handhavend tegen moet optreden. Boerenorganisaties vrezen dat het oordeel van de rechters dan dezelfde kant op gaat als in de zaak met de biomassa-centrales.

De minister beraadt zich nog op nadere actie. In een brief aan de Tweede Kamer meldt ze dat ze zich aansluit bij een hoger beroep van de provincie Noord-Brabant tegen de recente uitspraak van de rechtbank in Den Bosch over de Amercentrale. Dit gaat om een vergelijkbare kwestie. Ondertussen wordt een inventarisatie gemaakt van de latente stikstofruimte die bestaat in Nederland en wat daarmee kan worden gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Peter 27 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896418/rechter-biocentrale-frieslandcampina-mag-niet]Rechter: Biocentrale FrieslandCampina mag niet[/url]
die kop dekt ook nauwelijks inhoud van het artikel.
Abonnee
Kjok 28 Januari 2022
Het gaat erom dat uitstoot niet kan op de verkeerde plek. Locaties ver van natuurgebieden worden erg gewild.
Abonnee
Jan Veltkamp 28 Januari 2022
De stikstof is niet het probleem maar de vele juristen die zich er mee bezighouden. Waarom gaan de westerlingen precies wonen in de gebieden met de meeste koeien, varkens, geiten en schapen? Omdat de natuur er zo mooi is. Als veehouderij de natuur kapot maakt dan zou het in bijv het noorden toch geweldig mooi wonen in de natuur moeten zijn?
ikke 28 Januari 2022
Juist Jan Veltkamp, dat is eigenlijk de enige juiste diagnose, ik heb dat jaren geleden al gesteld, jullie natuurfreaks, kunnen straks enkel nog tussen de stallen iets vinden wat goed is, maar ook dat zullen jullie nooit toegeven
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Nieuws Agribusiness

FrieslandCampina gooit topstructuur om

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox