Shutterstock

Nieuws Stikstof

MOB wil geheel nieuwe start bij stikstofaanpak

3 Februari 2022 - Klaas van der Horst - 5 reacties

Milieuorganisatie MOB wil de bestaande stikstofwetgeving van tafel en andere, ook niet-wettelijke maatregelen nemen om de milieu- en klimaatproblematiek aan te pakken. Zelfs de boeren van de Farmers Defence Force staan daarvoor open volgens MOB, die haar visie heeft voorgelegd in een overleg dinsdag met de ministers Staghouwer (LNV) en Van der Wal (Natuur en Stikstof).

Met de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) gaat de overheid het volgens MOB niet redden. De organisatie verwijst naar de vele gerechtelijke uitspraken die effectiviteit ervan inmiddels hebben ondergraven. Eerder sprak Overijssels commissaris van de koning Andries Heidema zijn twijfel al uit over deze wet.  

Volgens Johan Vollenbroek van MOB kan worden vastgesteld dat het vorige kabinet het stikstofdossier niet heeft opgelost, maar de problemen eerder heeft verdiept. MOB zelf zal die problemen ook niet minder maken, want de milieuclub en adviesorganisatie heeft nog diverse rechtszaken op de rol staan. Vollenbroek: "Er is een wildwest-situatie ontstaan met levendige handel in vergunde stikstofemissies, waar zowel LNV als provincies gretig aan meewerken." MOB bedoelt daarmee de verleende vergunningen aan De RWE-kolencentrale in Groningen, Olam in Zaandam en SABIC in Noord-Brabant. Volgens Vollenbroek heeft Noord-Brabant bijvoorbeeld gefraudeerd met niet bestaande stikstofemissies van een reeds lang buiten gebruik gestelde eenheid Amer 8.

Sociaal contract als oplossing
Als oplossing stelt MOB een nieuw 'sociaal contract' voor, een soort deal van een milieuorganisatie met de politiek die moet zorgen voor een intregrale aanpak van de milieu- en klimaatproblemen. Voor de agrarische sector heeft de organisatie een speciale aanpak in petto. Zo moet in oveleg met de sector een forse verlaging van de vleesproductie en -consumptie tot stand worden gebracht. Ook moet volgens MOB de veestapel verder worden verkleind, de ammoniakuitstoot omlaag en de soja-import worden gereduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Jan1 3 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896540/mob-wil-geheel-nieuwe-start-bij-stikstofaanpak]MOB wil geheel nieuwe start bij stikstofaanpak[/url]
De landbouw (met name intensieve veehouderij) wordt door chantage van eco-wappie's opgeofferd.
Abonnee
petatje 3 Februari 2022
Gaat het geld van de postcodeloterij hier de regels bepalen? Moet niet nog gekker worden!
Abonnee
drent 3 Februari 2022
die mob is toch zeker niet de baas, zou mooie janboel worden dan.
info 4 Februari 2022
Die MOB gewoon verbieden , nu denken ze met hun meningen dat alles naar hun inzichten bestaande ondernemingen die al eeuwen hun brood verdienen, moeten sluiten, gewoon bizar.
Abonnee
anna 7 Februari 2022
Voor melkveehouderij "appeltje eitje" verhaal. Gewoon 1500 uur beweiden en grasklaver. Alles opgelost!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden