Shutterstock

Nieuws Politiek

Stikstofminister wil snelle stoppers extra belonen

11 Maart 2022 - Linda van Eekeres - 4 reacties

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) is aan het bekijken of in bepaalde gebieden veehouders die snel willen stoppen beloond kunnen worden. "Hoe eerder je stopt, hoe financieel aantrekkelijker het is." Dat zei de minister donderdag 10 maart in een vergadering van een Tweede Kamercommissie.

Van der Wal bekijkt of in 'gebieden waar de natuur in dusdanige staat is - dat het een no-go is dat we nog twee jaar wachten tot bijvoorbeeld het fonds geëffectueerd is' - de uitgaven voor opkoop uit het stikfonds naar voren gehaald kunnen worden. Ook wil zij werken met belonen: "Hoe eerder je stopt, hoe financieel aantrekkelijker het is. Tegelijkertijd willen we strakker kunnen sturen door een stevige deadline neer te zetten." Zij heeft zich laten inspireren door haar Vlaamse collega's. De minister ziet dat de sector 'nu best om zijn handen zit van: er ligt €25 miljard op de plank, we wachten nog even rustig af'. "Dat zou ik ook doen als ondernemer."

Volgens de minister is (naast vrijwillige opkoop) onteigening niet uit te sluiten, zoals Van der Wal eerder ook al heeft gezegd. "We gaan er alles aan doen om onteigening te voorkomen, maar ik kan het echt niet uitsluiten, juist niet in die gebieden die er zo slecht voorstaan."

Overijssel gaat over tot handhaving PAS-melders
Vlak voor de vergadering kreeg de minister een brandbrief van de provincie Overijssel. De provincie ziet zich door meerdere uitspraken van de rechter gedwongen over te gaan tot handhaving bij vier biomassa-installaties naar aanleiding van hun PAS-melding. De rechter oordeelde dat het 28 februari jongstleden door de minister gepresenteerde legalisatieprogramma geen enkele garantie biedt dat PAS-melders binnen afzienbare tijd kunnen worden gelegaliseerd.

De minister zei nog geen tijd gehad te hebben de brief te bestuderen, maar meldde wel achter de interbestuurlijke afspraak te blijven staan dat er niet wordt gehandhaafd. "Het zijn die ondernemers die te goeder trouw hebben gehandeld, die vertrouwen op de overheid en daarom hecht ik eraan dat we hebben gezegd: Handhaving is niet aan de orde, omdat er zicht is op legalisatie." Ze constateert dat de rechter ruimte laat voor een individuele belangenafweging, 'waarbij het mogelijk kan zijn om te onderbouwen dat handhaving niet evenredig is'. "Dat geldt voor meldingen, dus ook voor melkveehouders." De minister wil de provincies ondersteunen en met hen in gesprek 'om die afweging goed te kunnen maken'.

Voor het volgende Kamerdebat over stikstof op 6 april komt de minister met een toelichting op onder andere de gebiedsgerichte aanpak en de stappen op korte termijn (voor 2022 en 2023). Alles dat gaat over intern en extern salderen, latente ruimte, Rav-factoren en dergelijke is ze momenteel integraal aan het bekijken en ze belooft voor de zomer apart met een aanpak te komen. "Het is best ingewikkeld en je hebt te maken met rechten, vergunningen waar economische activiteit op zit, vergunningen waar geen economische activiteit op zit. We willen niet de situatie hebben dat we depositie toevoegen en niets doen aan de natuur."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
SjefO 11 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897202/stikstofminister-wil-snelle-stoppers-extra-belonen]Stikstofminister wil snelle stoppers extra belonen[/url]
Nog nooit van mijn leven zo'n smerige praktijken van de overheid meegemaakt, straf niet de boeren maar diegene die Nederland in deze desastreuse juridische stikstof crisis gebracht hebben .
Het begint echt op uitroeiing te lijken, de depositie normen die Nederland hanteert zijn never en nooit haalbaar dus zijn er allerlei acties nodig om de rechter te paaien, nogmaals ongekende smeerlapperij
Abonnee
inno 13 Maart 2022
helemaal mee eens. een hardwerkende bevolkingsgroep zo wegzetten is echt walgelijk. ik ben ook zo benieuwd naar de natuurgebieden die er zogenaamd zo slecht voor staan. zijn daar foto's van?
Abonnee
frog 13 Maart 2022
Hopelijk komt er hongersnood en dan krijgen alleen de sgp stemmers nog voedsel van mij
Abonnee
Vrij grof 13 Maart 2022
inno schreef:
helemaal mee eens. een hardwerkende bevolkingsgroep zo wegzetten is echt walgelijk. ik ben ook zo benieuwd naar de natuurgebieden die er zogenaamd zo slecht voor staan. zijn daar foto's van?
Inderdaad inno, ik zie het om mij heen ook niet en ook geen beelden van!!
Liegen en bedriegen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden