Wiermans

Nieuws stikstof

Stikstofclaim ziet oplossing voor PAS-melders

7 April 2022 - 3 reacties

Christianne van de Wal, minister van Natuur en Stikstof, kan twee vliegen in één klap slaan als zij èn latente stikstofruimte ophaalt èn PAS-melders helpt. Dit stelt Stichting Stikstofclaim. Zowel het milieu als de boeren kunnen worden geholpen.

De oplossing zit 'm volgens Stikstofclaim in de vergunde, maar nog niet gerealiseerde/gebouwde ruimte in vergunningen van agrarische bedrijven. Precieze data zijn niet bekend, maar naar verluidt bedraagt de omvang om en nabij 20%, meent Stikstofclaim-voorzitter John Spithoven. Per regio zal dit percentage verschillen.

Genoeg voor PAS-melders en meer
Van der Wal wil deze latente ruimte uit de markt halen, maar zoekt nog uit hoe dat kan. Stichting Stikstofclaim stelt voor dat de minister deze latente ruimte opkoopt tegen een redelijke vergoeding en vervolgens met voorrang beschikbaar stelt aan agrarische PAS-melders. De minister voldoet daarmee aan een verplichting die ze zelf is aangegaan. De resterende latente ruimte die uit de markt wordt gehaald, kan de minister desgewenst doorhalen, zo meldt Stichting Stikstofclaim.

De stichting verwacht dat er zeker animo bestaat voor een opkoopregeling van latente ruimte. Dit omdat eigenaren vaak ook van het (financiële) risico, dat ze lopen met de ongerealiseerde vergunningsruimte, af willen.

In de week bij belangenbehartigers
Het plan is al in de week gelegd bij belangenbehartigers. Een aantal ziet dat volgens Spithoven wel zitten, anderen reageren iets gereserveerder. "We zijn geen belangenbehartiger," zo stelt Spithoven. "Maar ons idee lijkt zeker de moeite van het onderzoeken waard." Ook de minister kan er naar zijn visie mee scoren, omdat ze meerdere problemen tegelijk van haar bordje kan halen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Melkvee 7 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897737/stikstofclaim-ziet-oplossing-voor-pas-melders]Stikstofclaim ziet oplossing voor PAS-melders[/url]
Dat is dan de grootste diefstal ooit in sector.
Abonnee
anna 8 April 2022
Beste Melkvee, je helpt er een noodlijdende collega mee!!
Melkvee 10 April 2022
Dus dan moeten wij maar opdraaien voor de domme fouten die de overheid de afgelopen jaren gemaakt heeft. We hebben ook altijd keihard gewerkt en onze opvolger wil ook nog een bedrijf overhouden dat levensvatbaar is.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Paraaf Landbouwakkoord is explosief materiaal

Nieuws Stikstof

Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer

Nieuws Stikstof

'Ik ga uit van draagvlak voor Landbouwakkoord'

Nieuws Politiek

Weerstand in Brussel tegen natuurherstelwet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox