Sinds 2019 zijn zonnebloemen toegelaten in een mengsel van vanggewassen voor het Ecologisch Aandachtsgebied (EA). Dat is goed nieuws: zonnebloemen zijn niet alleen erg mooi, maar ze leveren ook nog eens enorm veel organische stof.
Dat komt omdat de zonnebloem (net als maïs) een C4-plant is. Deze plant heeft namelijk een ander proces van fotosynthese dan C3-planten, waar de meeste andere groenbemesters bij horen. Bij C3-planten kan bij de fotosynthese 20% tot 50% van de gebonden koolstof verloren gaan, zeker bij hoge temperaturen. C4-planten groeien veel sneller en gaan veel efficiënter om met water, nutriënten en licht.
Voordelen van zonnebloemen
Het stimuleren van biodiversiteit in het akkerlandschap staat in het jaar 2019 hoog op de agenda. Bloeiende groenbemesters bieden de perfecte leefomgeving voor insecten (zoals bijen, hommels en vliegen). Hiermee levert een groenbemestermengsel een grote bijdrage aan het in stand houden van de inheemse insectenpopulatie.
De voordelen van zonnebloemen als groenbemester
In de teeltperiode van de groenbemesters hebben we de laatste jaren te maken gehad met hogere temperaturen en weinig vocht. Zonnebloemen hebben hier weinig last van en ontwikkelen juist vlot door. Verder zijn de voordelen van zonnebloemen als groenbemester:
LG Orgamax met 50% zonnebloem
In het assortiment groenbemesters is dit jaar de LG ORGAMAX vernieuwd. Dit samengesteld uit 50% zonnebloemen, 25% uit gele mosterd en 25% uit Japanse haver. Het vergroeningsmengsel levert een fikse organische stof opbrengst (tot wel 5.000 kilo per hectare, met gunstige C/N-verhouding), een intensieve beworteling in verschillende bodemlagen en biedt in het najaar en de winter een prachtige leefomgeving voor akkervogels. Lees hier meer over LG ORGAMAX.