Dossier | Gewasbescherming

akkerbouw gewasbescherming

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

CropLife NL doet onderzoek in Nederland om gewasbeschermingsmiddelen van een digitaal etiket te voorzien. Het uiteindelijke doel is om zo een sluitende administratie tussen middelvoorraad en gebruik te hebben. Het deelproject is onderdeel van een groter onderzoeksproject over precisielandbouw en data.
13 Mei 2024
gewasbescherming

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

De wind in de mondiale landbouw waait onderhand uit een andere hoek. Na een paar jaar van vooral stijgende markten is de agrarische sector nu meer in de ban van dalende prijzen en wanneer die hun dieptepunt hebben bereikt. In het kielzog van de goede marktomstandigheden in de primaire sector wisten de producenten van gewasbeschermingsmiddelen ook een graantje (of nog wat meer) mee te pikken. Nu het in de landbouw minder gaat, krijgen bedrijven in de periferie daar ook het een en ander van mee.
12 Maart 2024
spuiten gewasbescherming

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

De omstreden Europese wet die moest voorzien in het halveren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 is door EU-voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag 6 februari ingetrokken. Het besluit is opnieuw een grote tegenslag voor de Green Deal, waar steeds meer de angel uit wordt getrokken. Grote tegenstand van de rechts politieke hoek én de Europese boerenprotesten worden als aanleiding genoemd.
6 Februari 2024
gewasbescherming

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Na verstoringen in de logistieke ketens en graanprijzen die door het dak gingen kort na de Russische inval in Oekraïne waait er nu een andere wind door de agrarische sector. De stemming onder akkerbouwers is niet slecht maar de glans zoals we die een jaar geleden zagen is er wel een beetje af. Dat merken de grote chemiebedrijven als we de kwartaalverslagen van het derde kwartaal erbij pakken.
14 November 2023
gewasbescherming drone

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Als het aan de Europese Unie ligt wordt het eenvoudiger om gewasbescherming uit te voeren met een drone. Of we in Nederland die techniek ook kunnen gaan toepassen valt nog te bezien. Het blijft bij projecten op een kleine schaal. De EU ziet ze dan wel vliegen, in Nederland is de overheid daar nog niet aan toe.
28 Oktober 2023
Piet Adema

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Het verlengen van de toelating van glyfosaat lijkt onderhand meer op een soap dan een weloverwogen en gedegen besluit. De Europese Commissie heeft voorgesteld de toelating met tien jaar te verlengen. Dat voornemen kan niet vanuit alle lidstaten op steun rekenen. Nederland heeft met Piet Adema, de minister van landbouw, een bijzonder standpunt ingenomen.
12 Oktober 2023
gewasbescherming Veldspuit

Nieuws Gewasbescherming

Grote kans op jaar respijt bij gesloten vulsysteem

Al langere tijd wordt gesproken over het gebruik van een gesloten vulsysteem op spuitmachines voor gewasbeschermingsmiddelen. In een Kamerbrief noemt landbouwminister Piet Adema 1 januari 2025 als uiterste harde deadline voor verplichting van deze werkwijze. In de praktijk volgt waarschijnlijk een overgangsperiode, zo denkt CropLife NL.
10 Oktober 2023
gewasbescherming

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag (10 juli) geoordeeld dat een lelieteler in Drenthe toch wel gewasbeschermingsmiddelen mag toepassen op zijn percelen. Half juni ontstond grote verontwaardiging binnen de agrarische sector toen de kortgedingrechter in Assen het de teler verbood om middelen te gebruiken. Een zaak daarover werd door omwonenden aangespannen.
10 Juli 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden