Dossier | Matif

Marktflits Granen

Hoeveel duurder kan tarwe nog worden?

India die olie op het vuur van de markt gooit, lagere Wasde-cijfers, droogte in Europa en een onzekere situatie in Oekraïne. Belangrijke ingrediënten die de tarweprijzen internationaal verder omhoog sturen. Hoeveel verder kan de prijs nog stijgen?
16 Mei 2022
graan tarwe graanoogst tarweoogst Agrifoto wintertarwe

Analyse Granen & Grondstof

Wasde-rapport zet tarwemarkt op scherp

Lagere oogstverwachtingen en kleinere eindvoorraden kenmerken het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat gisteren (donderdag 12 mei) werd gepubliceerd. Het ministerie geeft daarmee een bullish signaal af en dat is de markt duidelijk niet ontgaan.
13 Mei 2022
droogte graan tarwe

Analyse Granen & Grondstof

Uitdagend groeiseizoen duwt tarweprijs omhoog

Waarschuwingen voor lagere opbrengsten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika geven de graannoteringen weer een zet naar boven. Op de Matif sloot tarwe van de nieuwe oogst voor het eerst boven de €400 per ton. Daarnaast nemen handelaren en speculanten hun posities in, in aanloop naar het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.
12 Mei 2022
tarwe tarweoogst australie oogsten

Analyse Granen & Grondstof

In aanloop naar de oogst neemt de spanning toe

De spanning op de granenmarkt houdt aan. Het effect van de recente regen in delen van het belangrijkste tarwegebied in de VS is door handelaren afgezet tegen droogte in andere delen van de wereld en de problemen in het Zwarte Zee gebied. Daarnaast kijken handelaren uit naar het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat donderdagavond Nederlandse tijd gepubliceerd zal worden.
11 Mei 2022
Verenigde Staten wintergraan

Analyse Granen & Grondstof

Weer in Verenigde Staten brengt markt in beweging

Een verbetering van het weer in de VS zorgde de afgelopen handelssessie voor een correctie van de graanprijzen op de CBoT. De Europese Matif werd in dat zelfde sentiment meegezogen. Verder publiceerde het USDA het Crop Progress rapport. De stand van de wintertarwe is verbeterd ten opzichte van vorige week maar de vorderingen bij het zaaien van maïs en soja lopen nog steeds fors achter op het vijfjarige gemiddelde.
10 Mei 2022
transport graan schip graantransport

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe stijgt door maïs en soja doen stapje terug

Op de tarwemarkt zet de trend van vorige week door, met ook vandaag (maandag) stijgende noteringen op zowel de Matif als op CBoT. Zorgen over droogte en de voortdurende oorlog in Oekraïne blijven de markt in zijn greep houden. De koersen van maïs en soja staan daarentegen wat onder druk.
9 Mei 2022

Marktflits Granen & Grondstof

Raakt granenmarkt door weerberichten oververhit?

Droogte is samen met een krappe voorraad de drijvende kracht achter de rally op de tarwemarkt. Daarnaast wachten spelers op de markt ook vol spanning op de nieuwe editie van het Wasde-rapport. Welke richting zal het Amerikaanse ministerie van Landbouw de markt op proberen te duwen?
9 Mei 2022
beregenen Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Droogte krijgt steeds meer vat op granenmarkt

De spanning is nog altijd voelbaar op de granenmarkt. Vooral de tarwenoteringen zaten afgelopen handelssessie flink in de plus. Na de Verenigde Staten en India, kampt ook de Europese Unie met een groeiend droogteprobleem.
6 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief