Shutterstock

Nieuws Energie

Akkoord LTO met Gasunie over leidingen verscheurd

4 Juni 2020 - Eric de Lijster

LTO Nederland en Gasunie zijn gestopt met het verder uitwerken van het principeakkoord over de standaard overeenkomsten bij de aanleg van nieuwe leidingen voor niet-commercieel gebruik. De partijen kunnen het niets eens worden over de inhoud. 

Gasunie en LTO hebben eind vorig jaar een principeakkoord gesloten over de aanleg van nieuwe leidingen in agrarische grond. Een belangrijke aanpassing in de set van afspraken was - zo meldt LTO in een verklaring - dat een zakelijk recht overeenkomst niet meer wordt afgesloten voor onbepaalde tijd, maar voor een periode van 35 jaar met stilzwijgende verlenging.

Zakelijk recht
Daarin zit hem uiteindelijk ook het twistpunt. LTO wil naar eigen zeggen in de modelovereenkomst ook de mogelijkheid opnemen voor de grondeigenaar om het zakelijk recht bij het einde van de lopende termijn te beëindigen. Ook wanneer de leiding op dat moment nog steeds in gebruik is voor het algemeen belang, zoals energietransport. Gasunie denkt hier echter heel anders over en uiteindelijk bleken de standpunten volgens LTO op dit punt onverenigbaar.

De gesprekken om te komen tot een standaardovereenkomst zijn daardoor gestaakt. Die beslissing heeft geen invloed op lopende overeenkomsten, benadrukt LTO. Volgens de organisatie eindigt daarmee een decennialange samenwerking tussen de netbeheerder en de boerenbelangenbehartiger in haar huidige vorm.

Schadevergoedingen
Partijen onderzoeken of zij hun samenwerking op ander vlak kunnen voortzetten. Zo vindt er jaarlijks afstemming plaats over schadevergoedingstarieven voor veel geteelde gewassen. De tarieven voor het teeltseizoen 2020/2021 zijn onlangs nog in goed overleg vastgesteld, meldt LTO.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden