Shutterstock

Nieuws Energie

10 lidstaten vinden EU-eisen biobrandstof te streng

15 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De aangescherpte eisen van de Europese commissie voor biobrandstof liggen onder vuur. De geplande veranderingen in de regelgeving zijn volgens 10 lidstaten te streng.

Het idee achter de nieuwe regelgeving is dat het geld dat de EU beschikbaar stelt ook daadwerkelijk bij duurzame projecten terecht komt. 10 lidstaten komen in verweer: Estland, Finland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Zweden. Deze lidstaten willen dat de regels voor bio-energie uit bijvoorbeeld reststromen van land- en bosbouw gelijk blijven aan de huidige standaard. Eén van de extra eisen is dat er minimaal 80% minder broeikasgas mag worden uitgestoten in vergelijking met fossiele brandstoffen. Dat is nu 70%.

Contraproductief
"Alle vormen van vaste, vloeibare of gasvormige biobrandstoffen die onder de huidige Renewable Energy Directive vallen moeten ook op de lange termijn onder de nieuwe wetgeving als duurzame energie gekwalificeerd blijven", schrijven de 10 energieministers in een brief die vorige week naar de Europese Commissie is verzonden. De introductie van strengere regels werkt volgens deze landen contraproductief voor de Europese ambities om meer te investeren in duurzame energie. "Het voorstel van de Commissie moet daarom herzien worden," zegt Anders Ygeman, de Zweedse minister van energie.

'Nog niet ver genoeg'
Milieuorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds vinden echter dat de voorgestellen van de Commissie nog niet ver genoeg gaan. Zij stellen dat sommige biobrandstoffen waarbij veel broeikasgassen worden uitgestoten in de aangescherpte regelgeving nog steeds onder de noemer duurzame energie vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs is behoorlijk instabiel

Opinie Kasper Walet

Duurzame energie komt ook naar jou toe

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Analyse Energie

Hogere dieselprijs door Rusland en Venezuela

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox