Financieel

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

De financiële markten waren in de eerste week van april even in shock, toen de laatste economische cijfers over de banen en de inflatie uit de Verenigde Staten binnenkwamen. Hierdoor kukelde onder meer de euro/dollar naar beneden. En hierdoor kan de eurozone opeens zomaar de trendsetter worden in het verlagen van de rente, vertelt Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst.
Vandaag 15:50 uur
slachterij china varkensvlees

Nieuws Varkens

Na vier jaar daalt Chinese varkensproductie weer

In het eerste kwartaal heeft China minder varkensvlees geproduceerd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst in vier jaar laat de productie per kwartaal daarmee een daling zien.
Eergisteren 11:10 uur
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

In de niet aflatende strijd van Rob Jetten, onze minister van Klimaat en Energie, valt weer een nieuw dieptepunt te noteren. Zelfs in demissionaire staat gaat deze zelfbenoemde 'klimaatdrammer' door met onze economie kapot te maken om onze aarde te redden. Voor zover dat al nodig is.
Maandag 08:00 uur
euro economie portemonnee

Opinie Arjan Ausma

Wee ziene oogn nich lös döt möt vaak de knip lös doon

Terwijl ik de deur van de boerderij achter me dichttrek, loop ik peinzend naar de auto. Hoe hier weer mee verder? Ik had net een goed gesprek met mijn klanten. Een man en vrouw in maatschap, die de afgelopen jaren goed geboerd hebben. Fiscaal vliegen de winsten zogezegd door het plafond. Maar, nu vallen de blauwe enveloppen op de deurmat.
5 April 2024
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Lagere rentes door de grote centrale banken lijken in aantocht. Beleggers hebben in ieder geval euforisch gereageerd op de berichten van de Amerikaanse centrale bank Fed dat zij nog dit jaar drie keer een renteverlaging willen doorvoeren. Op de valutamarkten wil de schwung er echter nog niet inkomen. Is dit stilte voor de storm, zo vraagt Joost Derks zich af?
22 Maart 2024
elektriciteit

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

De rode draad in mijn columns op Boerenbusiness is dat de energietransitie dreigt te verzanden in allerlei praktische problemen. Kort geleden was hiervan weer een opmerkelijk voorbeeld.
21 Maart 2024
kaas frau antje

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

De grappen over Rabo en credits liggen voor het oprapen, maar met haar 'Say: 'no cheese' boodschap in de 'Carbon Insights'-mailing bevindt de Utrechtse bank zich opeens in een lastige positie. De bank kent de boer naar eigen zeggen als geen ander, maar lijkt haar klanten in de hand te bijten.
1 Maart 2024
DCA Market Intelligence

Nieuws DCA Market Intelligence

Nieuwe naam voor bedrijf achter Boerenbusiness

Het bedrijf achter deze website Boerenbusiness.nl heeft een nieuwe naam gekregen: DCA Market Intelligence B.V. 'Met deze naam willen we ons als team nog meer profileren als leverancier van data, prijzen en informatie over de agrarische markten. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal willen we daarin stappen gaan zetten', verklaart Tim Vrolijk, managing director van DCA Market Intelligence B.V.
27 Februari 2024
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Wanneer gaan de belangrijkste centrale banken, die van de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk, de rente nu verlagen? Dat is de hamvraag op de financiële markten. Joost Derks, valuta-expert van iBanFirst, geeft in Boerenbusiness Valuta zijn verwachting over de stand van de rente aan het einde van het jaar. In het gesprek met presentator Eric de Lijster staat deze keer ook de Amerikaanse dollar centraal.
23 Februari 2024
Pieter Wolleswinkel

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Voor Pieter Wolleswinkel verliep zijn debuutjaar als CEO van ForFarmers van een afstandje bekeken onstuimig. Hij spreekt zelf van een transitiejaar. Het boekjaar moest worden afgesloten met een beperkt verlies van €1 miljoen, maar ondertussen ligt het beursgenoteerde veevoerconcern weer op koers voor zwarte cijfers. Hierdoor is er volgens de topman ook weer financiële speelruimte om aan groei en overnames te denken. En hoewel er vorig jaar geen winst werd geboekt, voelt hij zich toch comfortabel bij het voorgestelde dividend van €0,15 per aandeel.
22 Februari 2024
real

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

De economische groei is in een groot deel van de wereld behoorlijk stilgevallen. Latijns-Amerika is echter een opvallende uitzondering. Brazilië en Chili profiteren van een snel dalende rente. Op valutamarkten staat de Chileense peso echter onder druk.
21 Februari 2024
GIJS

Interview Erik Reefhuis

'Wij zijn een eigenzinnige speler in mengvoerland'

Mengvoerbedrijven in ons land kunnen hun afzetvolumes vaak met pijn en moeite op peil houden of worden zelfs geconfronteerd met krimp. In het geval van GIJS ligt dat anders. Met een eigen aanpak steeg de mengvoerafzet in de melkveehouderij vorig jaar met maar liefst 14% en naar verwachting wordt dit jaar de grens van 100.000 ton voer gepasseerd. De sleutel tot succes? Dat is volgens directeur-eigenaar Erik Reefhuis (54) een combinatie van factoren. 'Wij zijn eigenzinnige vakidioten en dat spreekt veel boeren aan.'
19 Februari 2024
bedrijf

Opinie Jasper Timmerman

Liever geen verzekerdrama door goed risico's managen

Ondernemen is van bedreigingen kansen maken. Ondernemen is ook risico's nemen en die vooral goed managen. Sommige risico's kun je zelf dragen. Er zijn ook risico's waarvoor dat niet geldt, en die dek je af bij een verzekeraar. Soms vraag ik me af of ondernemers zich daar wel voldoende van bewust zijn.
3 Februari 2024
brood voedselprijs

Opinie Alex Datema

De tijd is rijp voor een voedselstrategie

En ineens gaat het gesprek over de noodzaak om een voedselstrategie te hebben als Nederland, en zelfs Europa. Op zich is het natuurlijk best verbazingwekkend dat we geen strategie hebben als het gaat om de eerste levensbehoefte van ieder mens: voedsel. Blijkbaar zijn we er de afgelopen decennia zo aan gewend geraakt dat we altijd en overal voedsel tot onze beschikking hebben, dat we het niet nodig achten om er een voedselstrategie of voedselbeleid op na te houden.
1 Februari 2024
lassen

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), rekent op een snellere economische groei in de eurozone. De Duitse ifo-index van het ondernemersvertrouwen is echter aan het dalen, alhoewel de banken in steeds mindere mate hun kredietvoorwaarden aanscherpen.
26 Januari 2024
Trump

Opinie Joost Derks

Amerika kiest, de dollar verliest?

De dollar is aan een flinke opmars bezig, aangezien Amerikaanse renteverlagingen toch nog even op zich laten wachten. Over een paar maanden verschuift de focus van de valutawereld naar de presidentsverkiezingen. Het is echter de vraag of het verstandig is om op basis daarvan positie te kiezen.
24 Januari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden