Shutterstock

Nieuws Brexit

Bij harde brexit eisen China en VS compensatie van EU

12 November 2018

Onder meer China en de Verenigde Staten (VS) dreigen de Europese Unie (EU) aansprakelijk te stellen als er een harde of chaotische brexit komt, waarbij de handel tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU ernstig verstoord raakt. Dat meldt Business Insider.

Een 12-tal landen, waaronder China en de VS, heeft laten weten te vrezen dat zij slechter af zijn wanneer de VK de EU verlaat. Zij eisen daarom van Brussel een compensatieregeling. Dit omdat zij ervoor willen zorgen dat hun vrees geen waarheid wordt. Dat staat in diverse documenten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die in handen zijn van persbureau Bloomberg.

Zekerheid
De 12 landen die het document hebben opgesteld, eisen vanuit Brussel onder andere zekerheid over de manier waarop verantwoording wordt afgelegd voor de toekomstige handel tussen het VK en de EU. Er wordt daarbij gerekend op een onderhandelingsresultaat dat de kwaliteit van de handel tussen beide kampen verzekert.

De 12 landen laten daarbij vooral weten dat de toegang tot de markten een groot punt van zorg is. "Als het niet lukt om de toegang op het huidige niveau stand te houden, dan moet de EU moet een passende compensatie komen", aldus de landen. 

Kom May met een deal?
Zowel in haar eigen partij als vanuit de oppositie neemt de druk op de Britse premier Theresa May toe. De partijen willen dat ze een voorlopig voorstel voor de brexit aanpast naar hun wensen. De premier moest 12 november een geplande spoedvergadering van het kabinet schrappen, omdat voorstanders van de brexit in het Europees Parlement dreigden het voorstel te torpederen.

In het Britse parlement dreigt een vernietigende nederlaag voor May als er wordt gestemd op het plan zoals dat er nu ligt. Oppositiepartij Labour wil nieuwe verkiezingen als het voorstel wordt weggestemd. De partij zal desnoods om een nieuw referendum vragen als er geen verkiezingen komen.

Als er dinsdag 13 november geen akkoord is, wordt het onwaarschijnlijker dat er in november een speciale top van de Europese Unie zal komen om een deal te ondertekenen.

Stand van zaken
De Europese ministers hadden 12 november ook overleg over de stand van zaken. Michel Barnier zei dat de intensieve inspanningen doorgaan, maar dat er nog geen akkoord is. Het voornaamste struikelblok is nog altijd een oplossing voor het vermijden van een harde grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

De 27 ministers hebben wederom laten zien dat ze vastberaden om zijn de eenheid te bewaren. Daarnaast benadrukten ze de noodzaak om door te gaan met de voorbereidingen voor het geval er geen deal komt.

Lees meer op Business Insider:
No-deal of een andere oplossing? 3 scenario’s voor het Britse pond
Bij een nieuw referendum zou 54% in de EU willen blijven
Banken zijn de dupe bij May’s plannen voor een zachte brexit

Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief