Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Brexit

May stelt debat over brexit-deal opnieuw uit

25 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat er komende week nog geen aangepaste deal is waar het Britse Lagerhuis over kan debatteren. May zei dat dit zeker voor dinsdag 12 maart gaat gebeuren, maar niet zoals verwacht woensdag 27 februari. Dat meldt Business Insider.

Eerder beklemtoonde May al dat haar pogingen om een acceptabele deal voor elkaar te krijgen in een slotfase verkeren. Daarom waarschuwde ze haar partijgenoten ook dat de brexit niet in het zicht van de haven mag stranden.

Recent zijn 3 Conservatieve parlementariërs uit de partij gestapt en daarnaast hebben 3 ministers gezegd dat ze hoe dan ook een rampzalige no-deal brexit willen verhinderen. Het gaat om Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd. Zij eisen dat May de brexit uitstelt als er niet snel een doorbraak komt over de brexit-deal.

Deal blijft problematisch
De oorspronkelijke deal met de Europese Unie is weggestemd door het Britse Lagerhuis. May houdt sindsdien vol dat ze met wat wijzigingen over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland alsnog een meerderheid over de streep trekt. Het probleem is echter dat Europa deze overeenkomst niet zomaar wil veranderen, omdat dit Ierland mogelijk benadeelt. Al gaf minister Michael Gove recent wel aan dat May vooruitgang boekt bij het veranderen van de deal.

In Britse media wordt als oplossing een soort 'inlegvel' genoemd, wat een soort toegevoegde verklaring is. Simon Coveney, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, meldde zondag 24 februari nog dat de huidige deal niet kan worden veranderd, maar dat het wel mogelijk is om garanties en verduidelijkingen toe te voegen.

Onaanvaardbaar
De voorstanders van de brexit vinden de huidige deal onaanvaardbaar, omdat die Noord-Ierland mogelijk voor een onbepaalde tijd een andere status geeft dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dit wanneer er na de overgangsperiode tot 2020 geen overeenstemming is over de toekomstige handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Het land zou dan namelijk 'gevangen gehouden' worden in een douane-unie met de Europese Unie. Steeds meer leden van het Britse Lagerhuis willen in het eerstvolgende debat een nieuwe poging doen om de regie van de brexit naar zich toe te trekken.

Uitstel van de brexit?
May zou inmiddels ook serieus overwegen om de brexit 2 maanden uit te stellen, om zodoende te voorkomen dat er een no-deal komt. Echter, een kort uitstel is niet populair bij de Europese Unie, zeker niet wanneer er geen zicht is op een overeenkomst die door een meerderheid van het Britse parlement wordt gesteund.

The Guardian meldt maandag 25 februari dat de leiders van de Europese landen (waaronder Mark Rutte) een uitstel tot 2021 willen bespreken. De leiders zouden zich steeds meer ergeren aan May’s aanpak. Met 2 extra jaren denken ze de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk beter vast te kunnen leggen.

Lees meer op Business Insider:
Een no dealt is nog steeds een optie; zo kan die het VK ontregelen
Theresa May overleeft een motie van wantrouwen 
Geeft Rusland nu toe dat het gas regelmatig als wapen inzet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden