Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexitdeal weggestemd, wat nu?

16 Januari 2019 - Joost Derks - 2 reacties

Het Lagerhuis heeft dinsdagavond 15 januari de brexitdeal, die de Britse premier Theresa May met de Europese Unie (EU) sloot, weggestemd. Als de premier 16 januari een motie van wantrouwen overleeft, dan is de kans groot dat brexit wordt uitgesteld of zelfs wordt afgesteld.

De nederlaag van May komt niet als een verrassing. Ruim 1 maand terug stelde ze de stemming nog uit, met name omdat een pijnlijke nederlaag onvermijdelijk was. Deze keer had ze die luxe niet, gezien het over net iets meer dan 10 weken al 29 maart is.

Overal is feest
De nederlaag komt voor May extra hard aan, omdat maar liefst 108 leden van haar partij tegen het akkoord stemden. De boodschap is duidelijk: de brexitdeal van May is van tafel geveegd. Dat werd dinsdag in veel kampen gevierd. Het pro-Europese kamp was vooral blij dat een vertrek uit de EU mogelijk nog afgewend kan worden.

De voorstanders van de brexit vierden dat het land geen kolonie wordt van Europa. Daarbij het pond was een van de opvallendste feestgangers. De Britse munt schoot na een kleine schijnbeweging met 1% omhoog, ten opzichte van de euro en andere valuta’s.

Hoe nu verder?
De opvallende opleving van het Britse pond wordt aangewakkerd door de groeiende kans dat de brexit wordt uitgesteld of afgesteld. De enorme nederlaag maakt pijnlijk duidelijk dat het May nooit gaat lukken om het akkoord door het Lagerhuis te loodsen.

Een vertrek uit de EU zonder goede afspraken is voor haar geen optie. In dat scenario komt Groot-Brittannië namelijk in een recessie terecht en loopt de financiële schade mogelijk op tot €300 miljard. Dan blijven er 2 mogelijkheden open: een nieuw referendum of duidelijk een kant kiezen om in ieder geval 1 van de 2 stromingen in haar partij mee te krijgen.

Motie van wantrouwen
Voordat duidelijk is hoe de route er straks uit gaat zien, moet May eerst een nieuwe horde nemen. Op woensdag 16 januari om 12:00 uur wordt er gestemd over de toekomst van de premier. Oppositieleider Jeremy Corbin heeft meteen na de stemming een motie van wantrouwen ingediend. Die werd gesteund door veel leden van het Lagerhuis: van Brexiteers tot de Noord-Ierse DUP-partij.

De wijze waarop May met een nieuwe strategie de brexit gaat uitstellen of afstellen, is geen formaliteit. De groeiende kans dat het op 29 maart (nog) niet tot een vertrek uit de EU komt, maakt het pond voorlopig een van de winnaars op de valutamarkten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
Jpk 16 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881051/brexitdeal-weggestemd-wat-nu]Brexitdeal weggestemd, wat nu?[/url]
De gepaste maatregelen nemen tegen een harde brexit
???!!! 16 Januari 2019
@Jpk de enige oplossing tegen een harde brexit is om je 100% aan UK te conformeren: pond invoeren, Willem bedanken en trouw aan de queen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden