Shutterstock

Nieuws Brexit

EU: 'Brexit uitgesteld tot 31 oktober'

11 April 2019 - Kimberly Bakker

De regeringsleiders in de Europese Unie hebben het Verenigd Koninkrijk wederom uitstel gegeven voor de brexit. Deze is nu uitgesteld tot donderdag 31 oktober. Het gaat om een flexibel uitstel, waardoor het ook mogelijk is de Europese Unie eerder te verlaten.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Commissie, laat woensdag 10 april weten dat de brexit opnieuw is uitgesteld. De nieuwe datum voor de brexit is donderdag 31 oktober. Die datum is echter niet zomaar gekozen. De Europese Commissie treedt namelijk daarna aan; door deze deadline iets eerder te leggen, wordt voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk een Eurocommissaris krijgt.

Tusk meldt overigens wel dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het terugtredingsakkoord. Ook is in juni 2019 een evaluatiemoment ingepland, waarbij vooral wordt bekeken hoe het land er op dat moment voor staat. Het bovenstaande betekent echter wel dat het land mee moet doen aan de Europese verkiezingen van eind mei. Ook is nieuw uitstel niet uitgesloten, want vlak voor deze deadline, op 17 oktober, staat weer een Europese top gepland. 

Onenigheid over uitstel
In eerste instantie zou het Verenigd Koninkrijk op vrijdag 29 maart uit de Europese Unie vertrekken. Dit bleek niet haalbaar te zijn, gezien de Britse premier Theresa May geen meerderheid wist te krijgen voor haar brexit-akkoord. De brexit werd daarna uitgesteld naar vrijdag 12 april. Echter, het Britse Lagerhuis heeft inmiddels 3 keer gestemd over het akkoord en nog altijd is er geen meerderheid. Daarom is nu opnieuw uitstel verleend, om zodoende een harde brexit te voorkomen.

Het overleg over dit uitstel verliep echter niet zonder horten of stoten. De regeringsleiders in Europa wisten het namelijk niet eens worden over de duur van het uitstel. De meesten lieten doorschemeren bereid te zijn om uitstel te verlenen tot eind 2019, of zelfs langer. Maar, de Franse president Emmanuel Macron was het daar niet mee eens. Hij gaf duidelijk aan dat het functioneren van de Europese Unie niet in gevaar mag komen door de brexit, en pleitte voor een korter uitstel.

Minister-president Mark Rutte laat bij NU.nl weten dit een aanvaardbaar compromis te vinden en verwacht dan ook niet dat de brexit nogmaals wordt uitgesteld. "Op 31 oktober is er een deal, is de brexit geannuleerd of vertrekt het Verenigd Koninkrijk alsnog zonder deal. Echter, nu kunnen we ons daar een half jaar op voorbereiden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden