Shutterstock

Nieuws Stikstofdossier

Excuses FDF, Landbouw Collectief wil door

6 Februari 2020 - 37 reacties

Farmers Defence Force (FDF) heeft haar excuses aangeboden voor het taalgebruik in het statement dat gisteren (woensdag 5 februari) is uitgebracht. Deze excuses waren geëist door premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten, die daarvoor gisteren een gepland overleg met het Landbouw Collectief afbraken. De vergadering werd daarna opgeschort.

Waar FDF gisteren in de media nog aangaf geen excuus te overwegen, volgde 's avonds laat alsnog een persbericht van het Landbouw Collectief met het tegendeel. “We bieden onze excuses aan voor de verkeerde woorden. We hebben goede afspraken gemaakt om gezamenlijk verder te gaan in de onderhandelingen. Alles met het oog op de bal”, aldus Van den Oever in de verklaring.

Taalgebruik
FDF bracht gisteren een statement uit, waarin een sneer werd uitgedeeld naar ketenpartijen in onder meer vlees, zuivel en voer. Zij zijn door Schouten ook uitgenodigd om met het ministerie van Landbouw te komen praten. FDF waarschuwde hen niet eigenhandig een deal te sluiten met het kabinet en noemde daarbij woorden als 'Judas' en 'verraad'. Dit schoot bij Rutte en Schouten in het verkeerde keelgat.

Of de excuses van FDF voldoende zijn voor de bewindslieden om het gesprek met het Landbouw Collectief weer aan te gaan, is nog afwachten. De excuus van de boerenbeweging behelst het taalgebruik, niet de boodschap die FDF aan de ketenpartijen wilde overbrengen. Dat onderschrijft ook het Landbouw Collectief. "Het Landbouw Collectief is dé partij die onderhandelt namens alle boeren van Nederland om de stikstofimpasse te helpen. Dat zijn dus niet de ketenpartijen of andere stakeholders."

Afstand van uitspraken
De 12 overige leden van het collectief laten in de verklaring weten dat het statement van FDF niet vooraf met hen was afgestemd. Het Landbouw Collectief heeft ook afstand genomen van de uitspraken. Het collectief laat weten snel het overleg met het kabinet te willen hervatten. "Er moeten snel oplossingen komen voor de duizenden boeren wiens voortbestaan op het spel staat door de stikstofimpasse. Er moet voortgang worden geboekt. Het is cruciaal dat de vergunningverlening voor boeren die nu in de problemen zitten, of dat dreigen te raken, snel op gang komt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
37 reacties
Karel 6 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885783/excuses-fdf-landbouw-collectief-wil-door]Excuses FDF, Landbouw Collectief wil door[/url]
Rutte met schouten zijn ook niet te vertrouwen en hebben heel Nederland te pakken
willie van Gemert 6 Februari 2020
Met een persbericht heeft FDF alle overige partijen in het LC weer terug gebracht naar de basis. Akkoorden alleen met LC alle overige partijen moeten dat respecteren en zich er niet mee bemoeien, en vooral de Rabo en LTO niet(LTO alleen in LC en niet achterom)
Peter34 6 Februari 2020
Ik snap niet waarover LNV zo druk maakt. Het bericht (waarvoor excuses aangeboden zijn) was gericht aan de verraders, niet aan LNV. Waarom eist LNV dan excuses?
Dit bericht geeft wel aan dat een groot deel van de boeren de keten'partners' niet vertrouwt. Daar zou LNV wel wat aan kunnen doen, maar in eerste plaats is het tijd voor deze keten'partners' om wat aan zelfreflectie te gaan doen.
In wiens belang zijn we aan de gang? Als van boeren maatschappelijk geaccepteerde praktijk wordt verwacht (zoals bijvoorbeeld Rabo en RFC duidelijk doen), hoe gaan deze 'partners' de boeren daarvoor schadeloos stellen?
Rabo en RFC zijn toch cooperaties.... VAN, VOOR. en DOOR de leden. Of zijn het eerstens bedrijven waarvan de directeuren/managers MVO proclameren, maar er zelf, ja persoonlijk, geen offers voor (zullen) brengen. Daarmee win je geen vertrouwen en is het wel gemakkelijk praten met de minister; als hulpstuk van de staat.
Ja LNV kiest zelf waarmee ze praten, maar de uitgenodigde partijen moeten bij zichzelf te rade gaan. Dit geldt ook voor LTO, waarvan ik niet snap dat de minister wel apart met hen om tafel zou gaan.
Abonnee
Leo 6 Februari 2020
Jullie snappen een ding niet, FDF en het collectief willen wat van Rutte en Schouten, niet andersom. Ze zijn niet in de positie om eisen te stellen of praatjes te maken. Maar goed, niks nieuws, boeren trappen altijd de verkeerde in t kruis, iets met boerenslimheid.
Hans 6 Februari 2020
Excuses aanbieden aan Schouten en Rutte lijkt mij ook prima voor de voortgang van het proces.
Trouwens................, kan me ook nog een voorvalletje herinneren van een tijdje terug over de beschuldigingen van Schouten aan het adres van de boeren, dit betrof een grootschalige kalverfraude volgens haar.
De boeren werden als criminelen weggezet door haar, dit bleek later een complete misvatting te zijn!
Heeft Carola hiervoor haar excuses aan de sector aangeboden?
misschien is mij dit ontgaan.........................................
Grunninger 6 Februari 2020
Aan LTO hebben de boeren niets en terecht dat sommige partijen voor boerenveraders uitgemaakt worden en maar met geld smijten om ze uit te kopen wat een onzin om stikstof te bestrijden je kunt nu wel zien dat het in Den Haag aan
peter34 6 Februari 2020
@Leo. Wie heeft een probleem met stikstof? De boeren? Vanwege de publieke opinie, media, natuurbonzen, de rechter en wie nog meer heeft LNV een probleem met stikstof. En omdat wordt aangenomen dat de landbouw de grootste bijdrage aan de vermindering kan leveren (industrie en vervoer hoeven niet aan de bak, of wel?) heeft LNV de boeren nodig. Niet andersom. Je denkt toch niet dat de staat de boeren tegen zich in het harnas wil jagen?
Leo 6 Februari 2020
@peter, waarom dan excuses????
Peter34 6 Februari 2020
@Leo. Zoals ik hiervoor al schreef, had dat ook niet gemoeten. FDF adresseerde de keten'partners', niet LNV.
De aktie (weigering om aan tafel te gaan totdat er excuses kwamen) van LNV was buiten properties, tenzij LNV ook woordvoerder van de keten'partners' is, bijvoorbeeld omdat LNV hen als nuttig werktuig voor overheidsbeleid ziet. Dat is nog niet eens zo'n vreemde gedachte, wat ik ook hiervoor opperde.
Dat FDF excuses leverde is ws. omdat ze het LC niet in de wielen wilde rijden. Zou Schouten FDF wel of niet aan tafel willen, vraag ik me af. Zij bepaalt kennelijk wie er zitten en of dat zo gezond is ..... Zie ook de opmerking hierover van het WNF.
Jan 6 Februari 2020
We kunnen praten als brugman zij bepaalt met wie ze gaat praten
Mijn conclusie Nederland gaat ten onder veehouders uitkopen ons belastinggeld wie is weer de dupe de arbeiders
Nederland word in de tang gezet en word aangeknepen
Waar is ons democratisch Nederland gebleven????
Harm 6 Februari 2020
Boeren hebben dadelijk een sloot geld maar geen leven.

Wie wil een nieuw begin door de strot getrapt krijgen als je dit land generatie na generatie hebt opgebouwd?

voor een beperkte leeftijdsgroep is dit een feest, voor boeren de hel van rutte
doei 6 Februari 2020
geld aanpakkende belasting betalen en het zinkende schip verlaten en in een normaal land een nieuw bestaan opbouwen.
Kjol 7 Februari 2020
@Leo, ben je voor of tegen extern salderen?
Leo 7 Februari 2020
Volgens mij is het animo onder veehouders om te saneren ontzettend groot, eindelijk licht aan het eind van de tunnel! Eerste beste regeling dubbele aanmelding tov verwachtingen. Solide bedrijven gaan door, zwakke bedrijven en oude vandagen vallen weg. Zo is het altijd al geweest, ook bij de bakker, slager, schilder, transporteur, handel, hotel, café, snackbar en noem maar op. Nou geen gelul over de onwerkbare regels alleen in de landbouw, dat geldt ook voor alle sectoren.

Ferme taal van fdf is prima, dat Schouten een streep trekt is haar goed recht en ook logisch, zij kan dat gewoon doen. Had fdf vantevoren over moeten denken, nu excuses is zwaktebod. Hun rol zo die er al was is uitgespeeld.
Leo 7 Februari 2020
@kjol das ist nicht ihm Frage, we gaan verder op basis van wat er beslist wordt. Word eens wat cruijffiaans, je gaat het pas zien als je het doorhebt en elk voordeel heb zn nadeel.
tot hier en niet verder 7 Februari 2020
Wat was het voordeel voor de Joden in 40-45 Leo?
Leo 7 Februari 2020
Pardon? Vanwege dit soort praat, zal d66 GroenLinks enzovoorts als grote winnaar uit het stikstofdebat komen. Laat je schedel eens lichten, lijkt me hoog tijd
Kjol 7 Februari 2020
@Leo, je ontwijkt mijn vraag.
Ben je voor of tegen extern salderen?
Jp kievit 7 Februari 2020
In 1965 waren er nog 400000 landbouwbedrijven anno 2020 40000 bedrijven en geen opvolgers meer beschikbaar de ned overheid en de eu27 heeft deze sector deskundig uitgemoord daarom fdf onmisbaar
Leo 7 Februari 2020
@kjol, als je intern uitgesaldeerd bent, zal het je wellicht lucht kunnen geven. Zal best een verdienmodel inzitten, dus waarom niet. Kansen pakken zou ik zeggen. Is het overigens al mogelijk bij agrarische bedrijven?
Bouke Alkema 7 Februari 2020
40% van DE KLEDINGAANKOPEN VIA DE WEBSHOP GAAT RETOUR.
VEERBIED Alle KLEDING AANKOPEN VIA DE WEBSHOP.
DAN IS HET STIKSTOF PROBLEEM IN EEN KEER OPGELOST VOOR DE
BOEREN EN KUNNEN DE AANNEMERS WEER HUIZEN BOUWEN.
(en kunnen we weer 130 rijden)
tot hier en niet verder 7 Februari 2020
Pardon Leo, je ontwijkt mijn vraag, wat was het voordeel?
Kjol 7 Februari 2020
@Leo, nee dat is niet mogelijk omdat de leefbaarheid van het platteland dan aangetast zou worden??! Volgens de politici etc.
Ik dacht juist dat boeren het platteland onleefbaar maken als ik het zo mag begrijpen.
pietje1 10 Februari 2020
Begrijp niet dat FDF excuses heeft aangeboden over het verraad.
Kijk maar eens op blue tiger studio.nl hoe het zit met het bewezen verraad van LTO
pietje1 10 Februari 2020
Zou me schamen om nog lid te zijn van de corrupte bende van LTO!
rea 10 Februari 2020
het is nogal wat ze zeggen bij blue tiger. maar ja rook is.
Joop 10 Februari 2020
Zelf ook te maken gehad met Tennet en LTO.
Voor mij wel duidelijk met welke pet deze club werkt.
Lidmaatschap toen direct opgezegd.
Greeth 10 Februari 2020
Als de stikstofhoeveelheid, maar ingeleverd wordt. Het platteland is kaal en vervuild. Op elk agrarisch bedrijf moeten sowieso 100 bomen worden geplant, om te beginnen. Ook zelf betalen
Pietje1 11 Februari 2020
Beste Greeth,koop zelf maar landbouwgrond en plant daar bomen op ipv van je baas te maken over eigendom van andere mensen
???!!! 11 Februari 2020
Greeth schreef:
Als de stikstofhoeveelheid, maar ingeleverd wordt. Het platteland is kaal en vervuild. Op elk agrarisch bedrijf moeten sowieso 100 bomen worden geplant, om te beginnen. Ook zelf betalen

Wanneer er per erf volgens de deskundige minimaal 100 bomen geplant moeten, hoeveel bomen per huis in dorp?
Hoeveel bomen per rijtjeshuis in stad?
Hoeveel bomen per appartement?

De stad is kaal en vervuild!

Wil je de boer een les leren?

GA IN HONGERSTAKING! geen boer heeft daar iets aan. VOLHOUDEN!!!
Greeth 11 Februari 2020
Uit jullie antwoord blijkt dat diversiteit en natuur jullie vreemd is.
Waarom niet, 100 bomen per wooneenheid, dit zijn 800 miljoen bomen. Ik plant 100 bomen per jaar, al 27x gedaan. Zonder steun te trekken. En jullie?
Buurke 11 Februari 2020
Greeth wij boeren hebben in de 80er jaren niet gevraagd om subsidie.Als toen geen Macsharry was ingevoerd was nu het levensmiddelenpakketten onbetaalbaar geweest.
Greeth 12 Februari 2020
Het zou goed zijn als mensen weer eens zelf wat groenten enzo gaan verbouwen. Zo moeilijk is dat niet. Dat gedreig steeds.
schoenmakers 1 12 Februari 2020
Beste greeth, mijn ex vriendin, die best wel links is, is vanaf dit jaar opzich zelf gaan wonen, wat ze eerst van mij niet mocht, ze heeft nu 20 cm compost op haar moestuin gedumpt,HOE ZIE JIJ DAT, ik heb in het verleden tussen ambtenaren gewerkt, die stelde dat de boeren alles verkeerd deden, meteen vertelde ze dat hun prei best wel goed groeide, gewoon de mest met de kruiwagen dumpen. Wij hebben overal met residuen te maken, deze personen hebben volgens mij nog nooit van nitraat en zo gehoord, maar blijf lekker in je eigen wereldtje, als je ons maar niet lastig valt met je onzin, je weet totaal niet waarover je praat.
schoenmakers 1 12 Februari 2020
het blijkt steeds weer, aan de domheid van mensen zit geen grens, alleen de bovenkant van de slimheid zit schijnbaar altijd bij de boeren, niet te veel gestudeerd
Marieke 12 Februari 2020
Ik begrijp werkelijk niet hoe het uitkopen van boeren de economie kan dienen, minder kleinere boeren verzwakken het netwerk; maken megaboeren afhankelijk van subsidie, geknecht door lobbyproducten die wij in ons lichaam opnemen, beter wel als geen glyfosaat in je lichaam, hoe moeilijk kan de waarheid zijn KEIZER ZONDER KLEDING!

Boeren zijn het begin van vele sectoren die van hen afhankelijk zijn, hoe meer boeren hoe meer werk, hoe meer producthandling, iedere boer is een draad van ons economisch netwerk, minder draden zwakker netwerk.

Dit is een @kleuter uit te leggen

onze politici begrijpen het niet (hebben zelfs geen notie en beginnen over zwarte piet en Lelystad: totaal zwakzinnig!).

Achter de boerensector zitten zoveel bedrijven die van boeren afhankelijk zijn, alle betalen ze miljoenen belasting: toeleveranciers, produktverwerking.

Moeten wij afhankelijk worden van enkele megaboeren of schooien in het buitenland? (ooit onze trots en glorie: de primaire sector)

Er vind een ongekende cultuurgenocide plaats, alle seinen staan op rood, steekpartijen zijn de norm, flauwekulmanagement subsidie palletverbranding, auto's met overbelaste milieu vriendelijke motoren (hoe achterlijk kan je zijn), het christendom verdwijnt
hoe is dit mogelijk, hoe is dit mogelijk...

strijders draaien zich om in hun graf (en onze keizer grijnst)
Ps 14 Februari 2020
Fdf laat duidelijk Horen en zien op welke plekken waar probleem de Schoen wringd en aantoond,vroeg of hopelijk niet te laat word dit alnog uitgevoerd en beloond.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Boerenprotest

Blog: terugblik op boerenprotest in Stroe

Nieuws Stikstof

Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Nieuws stikstof

Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg

Analyse Stikstofstemming

Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief