Shutterstock

Nieuws Green Deal

'Europa stelt onrealistische eisen aan landbouw'

20 Mei 2020 - Jeannet Pennings - 6 reacties

De ambities in de Green Deal zijn groot en de de weerstand die het oproept groeit met de dag. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, doet vandaag de plannen uit de doeken en die raken de agrarische sector hard.

De Europese Green Deal houdt de pijlen gericht op 2050. In dat jaar zal de Europese Unie klimaatneutraal moeten zijn en daarvoor wordt een breed pakket aan maatregelen opgelegd. Alle sectoren moeten bijdragen, inclusief de agrarische sector. Of misschien beter: vooral de landbouw, want de boer krijgt flink wat uitdagingen op zijn bordje.

25% biologisch
De zogenaamde 'Farm to Fork-strategie', als onderdeel van de Green Deal, stippelt de route uit voor de Europese landbouw. Deze strategie moet de producent en consument dichter bij elkaar brengen. In de praktijk zal het vooral restricties voor de boer betekenen. Zo lijkt dat al in 2030 een kwart van alle landbouwgrond in de Europese Unie biologisch moet zijn. Tegelijkertijd moet de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die de landbouw gebruikt worden gehalveerd. Ook moet in 10 jaar tijd het gebruik van kunstmest met 20% dalen. 

Ook de vleesketen wordt niet ontzien in de duurzaamheidsplannen van Europa. Zo zal er nieuwe wetgeving voor het transporteren en slachten van dieren komen om het dierenwelzijn te vergroten. Verder wil de Europese Commissie dat de EU stopt met het stimuleren van het produceren en eten van vlees. Daarbij richten zij zich ook nadrukkelijk tot de consument. Die bepaalt immers wat er geproduceerd wordt, hoe dat gebeurt en waar het vandaan komt. De Green Deal wil de consument helpen de juiste keuzes te maken door meer heldere etiketten op verpakkingen en minder reclame voor producten met veel suiker, zout en vet.

Teleurstellend
LTO Nederland stelt dat de onderdelen uit de Farm-to-Fork-strategie nog veel te ver af staan van de realiteit. "Teleurstellend", zegt bestuurslid Léon Faassen. "We moeten niet vergeten dat verduurzaming uiteindelijk op het land, in de stal en in de kas plaatsvindt en niet vanachter een bureau in Brussel." 

LTO waarschuwt voor ongelijke concurrentie door lagere standaarden in het buitenland. Bovendien kunnen duurzaamheidsdoelen volgens de organisatie niet met nog meer efficiëntie en kostprijsverlagingen betaald worden. Cruciale voorwaarde voor succes is dat boeren en tuinders de extra inspanningen en investeringen vergoed krijgen. "De Europese Commissie lijkt helaas meer te zien in van bovenop opgelegde verboden dan verduurzaming vanuit het boerenerf. Dit slaat de innovatiekracht en ambitie van boeren en tuinders helemaal dood: het is het zoveelste pakket regelgeving dat over ons uit wordt gestort", aldus Faassen. 

Onrealistische plannen
Volgens Annie Schreijer-Pierik, namens het CDA lid van het Europees Parlement, zijn de plannen onrealistisch. “Het aandeel biologisch van alle Nederlandse landbouwgrond was 4% in 2018. Het Europees gemiddelde in 2018 was 7,7%. Dat is gerealiseerd in 40 jaar tijd!” Ook de 50% reductie voor gewasbescherming gaat volgens haar niet werken en de referentiedatum moet eerlijk zijn. “Het mag niet zo zijn dat boeren geen Europese steun kunnen ontvangen of, erger nog, sancties krijgen opgelegd wanneer ze net niet voldoen aan het reductiepercentage.” Het is volgens Schreijer-Pierik belangrijk dat boeren stimulansen krijgen en niet nóg meer verplichtingen.

Ook Bert-Jan Ruisen van de SGP, lid van het Europees Parlement, is kritisch. “Zeker nu met de coronacrisis kan de sector er geen nieuwe dure regeldruk bij hebben. We moeten boeren ontzien, niet verder belasten.” De SGP pleit voor versterking van de positie van de boer in de keten. Wat betreft de maatregelen op het gebied van gewasbescherming stelt Ruisen dat het beleid op een andere lees moet worden geschoeid. “Er worden nu te gemakkelijk middelen verboden, zonder dat er goede alternatieven voor handen zijn.”

Biodiversiteit
Timmermans benadrukt dat het coronavirus juist heeft aangetoond hoe kwetsbaar we zijn. Volgens hem is het daarom des te belangrijker om nu de balans tussen menselijke activiteit en natuur te herstellen en te werken aan doelen uit de Green Deal. “De klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit zijn een duidelijk en reëel gevaar voor de mensheid.” 

Naast de strategie ‘Farm to Fork’ presenteerde hij vandaag ook de biodiversiteitsstrategie als onderdeel van de Green Deal. Daarin worden de belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit aangepakt. Voor de landbouw betekent dit onder meer het terugbrengen van bestuivers naar landbouwgrond, het verbeteren van de biologische landbouw en ander biodiversiteitsvriendelijke landbouwpraktijken. Jaarlijks zal €20 miljard aan financiering voor de biodiversiteit worden vrijgemaakt.

Te weinig ambitieus
In tegenstelling tot veel geluiden vanuit de landbouw en politiek, is Greenpeace juist van mening dat Europa met de gepresenteerde Green Deal-strategieën nog te weinig ambitieus is. “De Europese Commissie erkent eindelijk de impact van overproductie en overconsumptie van vlees en zuivel op de gezondheid, de natuur en het klimaat, maar acties blijven uit. De Europese Commissie is zelfs te laf om de miljoenen die naar de vleesreclame gaan af te schaffen, laat staan de miljarden die de intensieve industrie ontvangt te herzien. Het wordt hoog tijd dat er maatregelen komen om de veeteelt in te krimpen en te verduurzamen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
frite 20 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887374/europa-stelt-onrealistische-eisen-aan-landbouw]'Europa stelt onrealistische eisen aan landbouw'[/url]
De hongersnoden in europa zijn op der retour. Goed bezig brusselmans...
Berry 20 Mei 2020
In plaats van minder gewasbescherming in een teelt kun je ook schuiven met de subsidie stromen. Wel subsidie naar teelten waar relatief weinig in gespoten wordt en geen subsidie naar teelten waar relatief veel in gespoten wordt.
petatje 20 Mei 2020
Laat dr Frans eerst eens zelf stoppen met overmatige consumptie en eens wat meer gaan bewegen, voordat hij anderen wat voorschrijft.
Deze socialist met zijn EU vazallen ontpopt zich tot een ware potentaat!
En ik maar denken dat de historie niet meer herleefde.
Goud klompje 20 Mei 2020
Alhoewel hij er langs géén kanten op lijkt, doet die salon socialist me al enkele jaren denken aan die vent met dat snorretje uit Duitsland die ....je weet wel, ik kom nu niet direct op zijn naam, heel Europa onderste boven keerde , zo'n 75 jaren terug.
Ik heb er een raar gevoel bij...
Hoog tijd dat Nederland samen met Denemarken, Finland en wellicht nog enkele anderen de stekker uit het Europees project trekken.
De bedoelingen van in den beginne waren totaal anders en nu ruikt en smaakt het al naar het dictatoriale af. Katte lam worden de burgers en betalen gaan ze!!
Weet er eigenlijk wel iemand hoeveel belastingen rechtstreeks en onrechtstreeks, je betaalt over wat je verdient in je leven? niet schrikken: 93% al de rest willen ze je ook nog afpakken.
succes ermee.
Roy 21 Mei 2020
Wat is dat voor onzin Berry. Spuiten doe je om de oogst te beschermen. Niet omdat telers dat leuk vinden. Dan wil je dus subsidie uitdelen aan mensen die andermans oogst in gevaar brengen?
Kjol 22 Mei 2020
Veel succes allemaal, zal nog wel meer onzin bij komen. Hopelijk blijft import gevrijwaard van deze eisen, kan ik tenminste naar de EU blijven exporteren.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden