Shutterstock

Nieuws Kandidaat voorzitters

Revolutie bij LTO? Dit willen Haanstra en Vogelaar

22 Juli 2020 - Eric de Lijster - 11 reacties

Jaap Haanstra en Jan-Cees Vogelaar, die zich publiekelijk hebben gekandideerd voor het voorzitterschap van LTO Nederland, willen de land- en tuinbouworganisatie onder hun bewind flink hervormen. Zij hebben een 10-puntenplan gelanceerd, waarin de 'boer en tuinder weer aan het roer' moet komen te staan.

Vogelaar en Haanstra willen dat de leden een veel directere invloed krijgen op de visie, inhoud en beleid van de land- en tuinbouworganisatie. Daartoe pleiten zij ook voor gekozen en niet voor, zoals nu, voorgedragen bestuurders. Ook de voorzitter van LTO Nederland moet in de toekomst direct kunnen worden gekozen door de leden.

Volgens het duo moeten de bestuurders binnen LTO veel dichter bij de leden gaan staan. "Er is een crisis in de belangenbehartiging, een vertrouwensbreuk", aldus Vogelaar, daarbij referend aan zijn ervaringen de laatste maanden bij de boerenprotesten. "Er is een enorme kloof wat bestuurders denken en hoe de leden er zelf in staan."

Het boer- en tuindersbelang moet vooraan staat, benadrukt het duo. De belangenbehartiging moet zuiver zijn, gaf Vogelaar aan bij de presentatie van hun plannen in Nijkerk. "Bij LTO staat het boeren- en tuindersbelang niet altijd voorop. Zo heeft LTO bijvoorbeeld een adviespoot, die geld krijgt van het ministerie om onderzoek en opdrachten uit te oeren. Dan zit je als bestuurder met een dubbele pet. Dat moet eruit."

Een sterke land- en tuinbouwlobby
Het duo wil als voorzitters van LTO een voortrekkersrol gaan vervullen in het verenigen van de huidige versnipperde agrarische belangenbehartiging. Zij pleiten voor 1 sterke boeren- en tuinderslobby. Haanstra en Vogelaar wijzen erop dat een groot deel van de huidige belangenbehartigers is ontstaan uit onvrede over het beleid van LTO.

Volgens het duo hoeven alle organisaties niet per se op te gaan in LTO, maar zij juichen intensieve samenwerking toe. Vogelaar zinspeelt daarin onder meer op een Landbouw Collectief nieuwe stijl, waarbij LTO Nederland de kern kan vormen. LTO moet dan als organisatie ook op de schop, want Vogelaar en Haanstra streven een platte en efficiënte boerenorganisatie na. "Wij willen boeren en tuinders dienen. Zij moeten trots zijn op hun sector en dat kunnen zijn op hun belangenbehartiging."

In de onderhandelingen met de overheden en in het bijzonder het ministerie van Landbouw hanteren Vogelaar en Haanstra het principe "Overleggen waar het kan, de beuk erin als het moet." Dit is een ander uitgangspunt dan het huidige LTO, die veelal wordt gezien als een organisatie van het overleg en consenses en daardoor zelden naar het actiewapen grijpt.

Belangrijk daarbij is dat het over feiten gaat en niet over veronderstellingen. Vogelaar wijst daar bijvoorbeeld op de stikstof- en voermaatregelen die Carola Schouten heeft afgevaardigd. "Als we niet over feiten kunnen praten, zoek het dan maar uit. Dan blijven we weg.

Draagvlak onder leden cruciaal
Na de aankondiging gaan Vogelaar en Haanstra de sollicitatiebrief schrijven naar LTO Nederland en het draagvlak peilen voor hun kandidatuur in de agrarische sector. Daarvoor hebben zij een speciale website in het leven geroepen. "Zonder draagvlak onder de leden, doen we het niet", laten Haanstra en Vogelaar in een exclusief interview met Boerenbusiness.nl weten. Haanstra deed daarbij de oproep aan mogelijke andere kandidaten om zich ook bekend te maken. "Niets is toch mooier als leden wat te kiezen hebben."

De uiteindelijke kandidaat-voorzitter wordt in november voorgedragen door het bestuur van LTO Nederland aan de ledenraad. Daar gaat een uitgebreide sollicitatieprocedure aan vooraf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Berend 22 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888447/revolutie-bij-lto-dit-willen-haanstra-en-vogelaar]Revolutie bij LTO? Dit willen Haanstra en Vogelaar[/url]
Laat Lto deze kans met beide handen grijpen.
Deze ervaren bestuurders zijn in staat de verschillende belangenbehartigers bij elkaar te brengen.
Abonnee
Echte Teler 22 Juli 2020
Bla bla bla.. Zij hebben bewezen onbetrouwbaar/ongeschikt te zijn..weg er mee..
Abonnee
doktor 22 Juli 2020
met deze twee kan lto weer op koers komen en de belangenbehartiging weer op 1 lijn komen.

laten we er voor gaan
Abonnee
local for local 22 Juli 2020
ik werk bij een grote bank in Utrecht en ik kan u mededelen dat er intern een klein vreugde sprongetje gemaakt is. hier kan weer eem sterk lto uit komen en kan de bank weer stoppen met lnv te informeren
Abonnee
Kjol 22 Juli 2020
LTO is verleden tijd, voor nieuwe koers is een radicale wijziging nodig.
Abonnee
de fries 22 Juli 2020
Deze LTO is ten dode opgeschreven, de 2 heren zijn de enigen die hopelijk een koerswijziging met daarbij een aansluiting van andere boerengroeperingen kunnen realiseren.
Boerenverstand 25 Juli 2020
Discussie is belangrijker als juiste oplossing, dit kan altijd nog.

Jammer dat er niet op de bal maar op de man word gespeeld.
Abonnee
kikker 26 Juli 2020
In het reclame blaadje van lto wordt er met geen woord gerept over de heren Haanstra en Vogelaar dit zal wel betekenen dat ze het niet eens zijn met deze interventie. toch alvast maar opzeggen tenzij er iets veranderd bij deze pluche tijger club!
Abonnee
freek 27 Juli 2020
dat is toch erg onverstandig van de redactie van NO, het betreft 100% een LTO zaak waarover NO de spreekbuis is!!!
Abonnee
betweter 27 Juli 2020
er stond ook niets over de boerenactie van FDF

hoe kan je nu een boerenblad zijn en je schrijft daar niks over?
Abonnee
kaaskop 27 Juli 2020
sssssssssssssssssssst, als de we het de (paar) leden niet meedelen, dan weten ze het ook niet.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden