Op de hoofdlocatie kan circa 8.600 ton opgeslagen worden. Soja wordt er bijna niet opgeslagen. Veruit de meeste mais wel. Vaak wordt er opslagcapaciteit ingehuurd bij collega's in de regio.
Op de daken van de eigen opslaggebouwen liggen ook zonnepanelen. Daarmee is het bedrijf klimaatneutraal.
Nabij hun hoofdlocatie is een waterberging aangelegd om de drainage en ontwatering van de hele regio beter te kunnen sturen. De omringende boeren investeerden samen met de gemeente fors hierin. Als we dat niet deden, zouden we jaar op jaar problemen hebben met zaaien en oogsten. De grond is hier vruchtbaar, maar ligt laag.
Pat Duncanson toont een kolf. ?Begin augustus zitten dit soort kolven normaal al helemaal vol. Alles is later en lager in opbrengst dit seizoen, al hebben we geluk gehad dat de zomer goed en groeizaam is verlopen. De oogst verloopt door veel regen lastig.?
Korrelmais en soja naast elkaar op het veld begin augustus. De opbrengsten bij beide teelten liggen volgens de Duncansons bij hen dit jaar circa 10% lager dan andere jaren. Dit komt door het extreem natte voorjaar, wat de zaaidatum fors deed opschuiven
De helft van de soja die ze verbouwen gaat voor een meerprijs richting de Aziatische voedingsmiddelenindustrie.
Kris Duncanson toont de klaverranden die bewust langs de weg wordt ingezaaid. “We krijgen er positieve kritieken op. Je imago in de buurt kun je prima zelf deels beïnvloeden.”
Het bedrijf heeft 60.000 mestvarkens op verschillende locaties in een cirkel van 130 kilometer. “In deze regio van de VS kun je met vee houden louter geld verdienen als je grootschalig en efficiënt boert”, zegt Pat Duncanson.
Het 13,5 hectare zonnepark ligt vlakbij de thuislocatie van het bedrijf. Het levert 20 jaar lang €0,10 per Kwh op aan vergoeding. Buurtbewoners krijgen 10% korting op hun energierekening.