Shutterstock

Gewastour Uien

Gewastour uien 2019 was er een van extremen

4 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

De Boerenbusiness Gewastour Uien 2020 is van start gegaan. Het is de tweede editie van het project waar percelen uien verspreid over Nederland gedurende het groeiseizoen worden gevolgd. Voor oogst 2019 zijn 7 uienpercelen gevolgd. In dit seizoen werden hitterecords verbroken, maar was er ook extreme regenval en hagelschade. Een korte samenvatting.

De cijfers van de laatste proefrooiing op de uienpercelen vorig jaar (in week 35) van de Gewastour brachten een verrassing aan het licht. Uit de resultaten kwam een bovengemiddelde oogst naar boven van gemiddeld 55,9 ton per hectare, waarbij 51,2% van de uien in de maatsortering boven de 60 millimeter viel. Ook bleek uit de proefrooiing dat diverse percelen nog een behoorlijke groeipotentie hadden op het moment van meten. Daardoor konden de tonnages nog verder aangroeien. Het verschil tussen de hoogste en laagste opbrengst kwam afgelopen teeltjaar uit op ruim 25 ton.

Een andere element dat opviel, was de gelijkmatige start van het seizoen. De deelnemende telers konden in relatief korte tijd de percelen inzaaien. De eerste zaden werden eind maart gezaaid in de provincie Zeeland en de laatste gingen op 17 april in Tollebeek (NOP) de grond in.

Neerslag
Hoewel er in 2019 fors meer neerslag viel dan vorig jaar, was aan de start van het seizoen de droogte van 2018 nog niet vergeten. Wel was hierdoor de structuur van de grond goed. Toch moest er ook dit seizoen weer veel worden beregend, met twee uitschieters van 6 en 8 keer. Ook werd er vroeg begonnen met beregenen, namelijk al op 15 april in Zeewolde. Bovendien kregen sommige percelen te maken met extreme weersomstandigheden. Zo werd het perceel in Zweelo eind maart getroffen door hevige regenval met plasvorming als gevolg en kregen de percelen in Zeewolde en Dronten hagelschade. wat resulteerde in een groeiachterstand.

Droogte en hitte
De droogte en hitte speelde ook vorig jaar weer een grote rol, al was het uiengewas op de percelen daar beter tegen bestand dan in 2018. Dit komt doordat de hitte van 2018 zich eerder in dat jaar aandiende, waardoor het gewas jonger was. Maar in week 31 volgde er een hittegolf die zijn weerga niet kende, met recordtempraturen van ruim boven de 40 graden. Eerst leek dit weinig gevolgen te hebben, maar uiteindelijk zijn de uien eerder gaan strijken. Daarnaast konden de telers dit jaar beter omgaan met de hitte, waardoor de tripsplaag zich minder snel ontwikkelde. Hierdoor was de schade door trips minder groot dan in 2018.

Al met al schetst de Boerenbusiness Gewastour uien een goed beeld van de verschillen binnen Nederland, waarbij beregenen en grondsoort zeker in acht zijn genomen.

Resultaten proefrooiingen 2019
In week 35 van 2019 zijn de laatste proefrooiingen op de uienpercelen gedaan. Om het verschil tussen de vroege en late percelen aan te geven, wordt de groeipotentie in het onderstaande overzicht geduid met een cijfer tussen de 1 en 5. Hierbij staat een 1 voor een perceel dat deze week gerooid kan worden (week 35) en een 5 voor een perceel met veel groeipotentie.

  Opbrengst in ton
per hectare*
Boven de
60 millimeter
Aantal keer
beregend
Grondsoort Groeipotentie
Kimswerd 43,6 51,0% 4 Zavel 5
Oeffelt 67,4 77,8% 6 Zavel 1
Dronten 41,8 41,5% 2 Klei 1
Tollebeek 55,5 41,5% 2 Klei 1
Kortgene 57,2 47,6% Niet Lichte zavel 3
Zweelo 65,9 47,1% 8 Zand 3
Zeewolde 62,0 51,9% 4 Zeeklei 3
           
Gemiddeld 55,9 51,2% - - -

* Bij het berekenen van de proefrooicijfers is 15% van het brutogewicht afgetrokken, onder meer vanwege spuitsporen en kopakkers. Daarnaast is voor indroging een aftrekpercentage van 7% aangehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden