Eigen foto

Gewastour Weer

Maakt de neerslag de verwachtingen waar?

30 April 2020

De start van het seizoen is kurkdroog en deze week viel dan eindelijk de eerste, langverwachte neerslag in weken. Ook de percelen van de Boerenbusiness Gewastour snakten naar water en op veel percelen is al beregend. Maken de millimeters van deze week de verwachtingen waar?

De verschillen in de hoeveelheid neerslag zijn groot. Bij de uienpercelen zien we Kortgene als uitschieter met 13,2 millimeter. Tollebeek en Wezup kwamen er bekaaid van af met beide 4,6 millimeter. Het Zeeuwse Kortgene ligt dicht bij de kust wat een verklaring zou kunnen zijn voor deze piek.

Het aantal millimeters dat tot nu toe is gevallen, is voor veel telers een domper. De meesten hoopten op meer neerslag en zagen op verschillende weersverwachtingen een voorspelling van zo'n 20 millimeter staan. Dit valt de telers tegen, velen van hen verwachten dit dan ook niet meer te krijgen.

Hoeveelheid neerslag op de uienpercelen (week 18)

Perceel Aantal mm neerslag
Kortgene 13,2 millimeter
Wezup 4,6 millimeter
Kimswerd 8,3 millimeter
Tollebeek 4,6 millimeter
Heijen 8,8 millimeter
Ysselsteyn 5 millimeter
Dronten 6 millimeter
Gemiddeld: 8,4 millimeter

bron: Vermelding

De verschillen op de aardappelpercelen zijn iets kleiner. In Appelscha en in Middenmeer is met 10 millimeter de meeste regen gevallen. Hank kreeg de minste regen, daar bleef de meter staan op 2,5 millimeter.

De telers hopen op aanzienlijk meer neerslag. Dat wat er is gevallen is niet genoeg en droogt snel weer op. De telers zijn dan ook benieuwd of er genoeg vocht beschikbaar blijft voor de aardappel.

Het aardappelperceel in het Zeeuwse Scharendijke heeft geen toegang tot beregening en verwachtte begin deze week rond de 20 millimeter neerslag. Hiervan is slechts 5 millimeter gevallen. "Momenteel zijn we aan het frezen nadat er 3 millimeter was gevallen. We hopen dat er meer neerslag deze kant op komt, anders krijgen de aardappelen te weinig vocht."

Hoeveelheid neerslag op de aardappelpercelen (week 18)

Perceel Aantal mm neerslag
Dronten 4,6 millimeter
Hank 2,5 millimeter
Middenmeer 10 millimeter
Fijnaart 4,6 millimeter
Ens 6,4 millimeter
Appelscha 10 millimeter
Oldeholtwolde -
Cuijk 5 millimeter
Scharendijke 5 millimeter
Someren 6,5 millimeter
Gemiddeld: 4,1 millimeter

Percelen snakken naar water
De aardappel- en uienpercelen kunnen de komende tijd nog heel wat regen gebruiken. Alle uienpercelen zijn inmiddels gezaaid en verschillende aardappelpercelen zijn klaar of worden nog gepoot. Door de droge omstandigheden zijn er diverse uienpercelen beregend. De neerslag is meer dan welkom om de uien te voorzien van vocht en om de laatste uien te laten kiemen aangezien ze door harde wind niet evenredig beregend kon worden.

De uien op het perceel in Kortgene zijn op de zwaardere plekken in het perceel nog niet gekiemd of doorgebroken. "Door de neerslag ligt alles nu mooi in het vocht, het vocht ligt ongeveer 10 cm diep en ik hoop dat de laatste zaden nu gaan kiemen", zo laat de teler weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Weer - week 40

Willen boeren gaan rooien, is het weer niet goed

BB TV Robert de Vries

Na veel wind en plens regen komt even rust in de tent

Nieuws Weer

Van veel te droog naar veel te nat in één ochtend

BB TV Weerupdate Robert de Vries

Tropische storm Daniëlle brengt warmere weer terug

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief