Eigen foto

Gewastour week 17

Flinke plens regen op ene perceel, haspel op andere

30 April 2021 - Jesse Torringa

Na 2 weken zonder neerslag kwam daar donderdag (29 april) verandering in en hoe. Op sommige plaatsen viel maar liefst meer dan 30 millimeter, in andere gebieden bleef het echter nagenoeg droog. Telers moeten het aardappelpoten uitstellen, maar in het zuiden wordt de haspel uitgerold.

Met uitschieters van 50 millimeter in Flevoland viel er in een dag net zoveel neerslag als gemiddeld in de maand april. Het aardappelpoten staat daar voorlopig stil. Ook in andere delen van het land viel een behoorlijke hoeveelheid neerslag, met name rondom het IJsselmeer. In het zuidoosten van Nederland bleef het nagenoeg droog. Hieronder een overzicht met de neerslag van afgelopen donderdag.

Neerslagkaart Nederland van donderdag 29-04-21.                         Bron: Buienradar

Telers hadden baat bij een regenbui
De neerslagsom verschilt behoorlijk in Nederland. Deelnemers van de Boerenbusiness Gewastour bevestigen dat. Sommige gewassen konden wel wat water gebruiken. Kees Trouw uit Hellevoetsluis is blij met de neerslag. "Wij hebben vandaag 16 millimeter gehad. Dat is ideaal voor mijn uien en suikerbieten. Helaas ligt het aardappelpoten stil, want ik moet nog 15 hectare." Ook Jacco van Liere uit Dronten (FL) is er uitgeregend. Op zijn perceel viel bijna 40 millimeter over de gehele dag. "Voor de aardappelen die gepoot zijn is het niet verkeerd, maar ik moet nog 55 hectare."

Het Gewastourperceel in Biddinghuizen ontving maar liefst 30 millimeter. Iets noordelijker in Nagele viel 15 millimeter. Ook in Scharendijke (Zeeland) liep de regenmeter over. Op het Gewastourperceel viel 27 millimeter. De neerslaghoeveelheid wordt duidelijk weergeven via de Sencrop app.

Neerslagkaart van de Gewastourpercelen in Biddinghuizen (FL) en Scharendijke (ZL). Bron: Sencrop

Zuidoosten bleef droog
In het zuidoosten van Nederland bleef het droog. Geert Jilissen uit Oeffelt (NB) had graag een bui gehad: "We hebben hier minder dan 1 millimeter gehad. We hadden hoop op wat meer maar helaas. Het wordt nu de haspel uitrollen op het laatst gezaaide uienperceel, want een gedeelte van het zaad ligt nu droog." Ook op de Gewastourpercelen in Someren en Ysselsteyn was er geen regendrup te bekennen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden